10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν2)




1. Οι συγκαταβατικοί υπάλληλοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους μη συγκαταβατικούς υπαλλήλους. Αυτό ισχύει περισσότερο στους άντρες.


Dr. Livingston, Timothy A. Judge of the University of Notre Dame and Charlice Hurst of the University of Western Ontario

2. Η χροιά της φωνής αποτελεί κριτήριο για τις γυναίκες κατά την επιλογή συντρόφου για μακροχρόνια σχέση. Άνδρες με βαθιά φωνή κάνουν περισσότερη εντύπωση στις γυναίκες.

 Springer’s journal, Memory and Cognition.

3. Το iPhone αυξάνει την απόσταση στις πωλήσεις από το Blackberry.  Μέχρι το Καλοκαίρι του 2010 υπερείχε το Blackberry, όμως την κατάσταση άλλαξε το iPhone 4 (Ιούνιος 2010).


 Matt Rosoff and Kamelia Angelova

4. Το γέλιο με φίλους έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση ενδορφινών που βοηθάνε εκτός από το να αισθανόμαστε ευχάριστα, και στην καταπολέμηση του πόνου. Παρακολουθώντας μία κωμωδία με φίλους για 15 λεπτά, αυξάνεται η αντοχή μας στον πόνο κατά 10%. Εφόσον την παρακολουθήσουμε μόνοι μας, η θετική επίδραση είναι σημαντικά μικρότερη.

 Journal Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

5. Η έρευνα δείχνει ότι μεταθανάτιες εμπειρίες (ταξίδι προς κάποιο πολύ φωτεινό σημείο, η αίσθηση ότι βγαίνει η ψυχή από το σώμα, κλπ) από ανθρώπους που επέζησαν τελικά, έχουν επιστημονική εξήγηση. Είναι το αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου κατά την διάρκεια οδυνηρών και τραυματικών εμπειριών.

Νeuroscientist Dean Mobbs, at the University of Cambridge’s Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit. Mobbs and Caroline Watt at the University of Edinburgh, “Trends in Cognitive Sciences”


6. Tα παιδιά και ειδικά τα «πρωτάκια» που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τα καταφέρουν καλύτερα και μάλιστα όχι σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα αλλά σε διάφορα γνωστικά πεδία. Eκείνα που κοιμούνται λιγότερο από εννέα ώρες παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα στην κατανόηση της διδακτικής ύλης αλλά και την επικοινωνία. 

Autonomous University of Barcelona

7.  Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, μια έκταση που υπερβαίνει το ενάμισι εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα θα έχει γίνει τσιμέντο. H “αστικοποίηση” της γης συμβαίνει σε μαζικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ινδία, η Κίνα και η Αφρική αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης της έκτασης των πόλεων

Meta-Analysis of Global Urban Land Expansion. PLoS ONE

8. Η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού. |H διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν άσπρη «σάρκα», λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων.

Journal of the American Heart Association

9.Όσο περισσότερο προοδευτική είναι η φορολογία σε μια χώρα, δηλαδή όσο περισσότερο πλούσιος είναι κάποιος, να πληρώνει αναλογικά μεγαλύτερους φόρους, τόσο πιο ευτυχισμένη αισθάνεται συνολικά η κοινωνία. Αντίθετα, όσο πιο «επίπεδο» γίνεται το φορολογικό σύστημα, δηλαδή όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, να πληρώνουν φόρους με τον ίδιο ή παρόμοιο συντελεστή, τόσο μεγαλύτερη δυσφορία επικρατεί στους πολίτες.

«Psychological Science» journal

10. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα καλύψει μέχρι το τέλος του αιώνα μερικές από τις πιο εξωτικές παραλίες της Καλιφόρνια. Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει 1-2 μέτρα.

Phillip King, associate professor of economics at San Francisco State University.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν1)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Το blackberry πράγματι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. H RIM ελπίζει ότι με την νέα συσκευή που θα βγάλει αρχές του 2012 θα αντιστρέψει την κατάσταση. Αλλιώς η μόνη λύση θα είναι η εξαγορά της από κάποιον ισχυρότερο.