Ο πλανήτης με τους 2 ήλιους.


Η αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη που περιστρέφεται σε δύο αστέρια αντί για ένα  ! Ο πλανήτης που απεικονίζεται σαν μια μαύρη κουκίδα στην παρακάτω εικόνα, είναι παρόμοιος με τον Κρόνο, αν και πιο πυκνός και ταξιδεύει σε μια κυκλική τροχιά 229 ημερών γύρω από τα δύο αστέρια του.

Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης με… δύο ήλιους

Ένα τρισεκατομμύριο είναι πράγματι τεράστιος αριθμός όταν αναφερόμαστε σε δολάρια ή ευρώ. Αλλά ένα τρισεκατομμύρια μίλια δεν είναι τόσα πολλά όταν μιλάμε γι αποστάσεις στο σύμπαν. Οι αστρονόμοι λένε ότι τώρα βρήκαν έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους, χίλια τρισεκατομμύρια μίλια από την γή.  Είναι ένα ακόμη παράδειγμα ενός παράξενου ηλιακού συστήματος που ανακαλύφθηκε σε κοντινά αστέρια.

 Πριν από δύο χρόνια, η NASA εγκατέστησε το Kepler για να αναζητήσει πλανήτες σαν τη Γη πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Έχει βρει ως τώρα πάνω από 1.000 εμφανής πλανήτες γύρω από μακρινούς ήλιους.

 Τώρα, για πρώτη φορά, βρήκε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα διπλό άστρο. Αυτά τα δίδυμα αστέρια είναι 200 ​​έτη φωτός μακριά από εμάς στον αστερισμό του Κύκνου, και το καθένα έχει μια ελαφρώς διαφορετική απόχρωση.

Υπάρχει ένα πορτοκαλί αστέρι με το 69% της μάζας του ήλιου κι ένα άλλο μικρότερο (κόκκινος νάνος) με το 20% της μάζας . Γυρίζουν το ένα γύρω από το άλλο κάθε 41 ημέρες.

Οι επιστήμονες  εξέτασαν προσεκτικά αυτό το σύστημα και παρατήρησαν ότι τ’ αστέρια προσωρινά έχαναν λίγο από τη φωτεινότητα τους στη βάση μιας περιοδικότητας,  ένα βέβαιο σημάδι ότι ένας πλανήτης περνούσε από μπροστά τους. Οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει και προηγουμένως ισχυρές ενδείξεις πλανητών γύρω από το δίδυμο αστέρι , αλλά αυτή είναι η πρώτη άμεση παρατήρηση, σύμφωνα με την έκθεσή τους στο περιοδικό Science.


 «Ένα γιγαντιαίο εργαστήριο»

 Ο πλανήτης, που ονομάστηκε  Kepler-16b κινείτε σε μια μεγάλη κυκλική τροχιά κάθε 229 ημέρες. Είναι ένας παγωμένος πλανήτης , σχετικά με τον Κρόνο και είναι πιθανό να είναι μια μπάλα αερίου με ένα βραχώδες πυρήνα. Ομως οι αστρονόμοι φαντάζονται ότι τα ηλιοβασιλέματα θα είναι εκπληκτικά.

Ο Laurance Doyle από το SETI Institute στην Καλιφόρνια λέει “Θυμάμαι στο Star Wars  τον Luke Skywalker στον πλανήτη Τατουίν που παρακολουθούσε ένα διπλό ηλιοβασίλεμα. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, μερικές φορές μπορείτε να δείτε ένα ηλιοβασίλεμα πρώτα από το  κόκκινο αστέρι πού είναι μακρύτερα και ίσως και τον επόμενο μήνα να το δείτε πρώτα από το πορτοκαλί αστέρι . Μερικές φορές που πλησιάζουν μεταξύ τους, ίσως να δείτε και κάποια έκλειψη».

 

Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα είναι η κατανόηση της ίδιας της ύπαρξης των πλανητών γύρω από δίδυμα αστέρια , “επειδή δεν θα πρέπει να είναι εκεί, δεν συνάδουν με την ως τώρα τυπική ιστορία δημιουργίας πλανητών », λέει ο Dave Charbonneau, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

 “Όταν έχετε ένα τέτοιο σύστημα- δύο αστέρια που περιστρέφονται γύρω από το άλλο. – η συσσώρευση του υλικού για την δημιουργία πλανήτη είναι εξαιρετικά ασταθής. Φυσικά χεριάζετα και μεταλύτερος χρόνος και τύχη ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας πλανήτης και να χει ταυτόχρονα σταθερή τροχιά ανάμεσα στα δύο αστέρια », μας λέει ο ίδιος.

 Ένας νέος ορίζοντας για τα δίδυμα Αστέρια

 Ο Charbonneau αν και δεν ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη λέει ότι προκύπτει σαφέστατα ότι μπορούν να σχηματιστούν  πλανήτες  γύρω από δυαδικά άστρα. Αυτό ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο ορίζοντα για την αναζήτηση πλανητών, επειδή τα περισσότερα αστέρια στην πραγματικότητα γεννήθηκαν ως δίδυμα.

 «Τώρα αυτό που θέλουμε να γνωρίσουμε είναι: αν τελικά και τα περισσότερα διπλά αστέρια έχουν πλανήτες (όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι έχουν τα περισσότερα μονά αστέρια). Και πιστεύω ότι στο μέλλον τα δεδομένα από την αποστολή του Kepler πρόκειται να μας βοηθήσουν να το μάθουμε”.

 Στην πραγματικότητα, ο Doyle εκτιμά ότι υπάρχουν 2 εκατομμύρια ηλιακά συστήματα γύρω από δίδυμα αστέρια μόνο στο γαλαξία μας. Τα κυνηγά εδώ και 20 χρόνια και ξαφνικά, το  διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει κάνει την αναζήτησή του πολύ ευκολότερη.  “Τώρα που ξέρουμε πώς να τα βρούμε, πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες σίγουρα θ ανακαλύψουμε μερικά ακόμη», λέει. “Είναι ένα δώρο, ξέρετε. Μετά από 20 χρόνια, το σύμπαν τελικά είπε” δοκιμάστε αυτό. “

Learn about the alien planet Kepler-16b that resembles Luke Skywalker's home world Tatooine in this SPACE.com infographic.


by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

 Συναφές: Μαγευτικές εικόνες από το ανεξερεύνητο ηλιακό μας σύστημα.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • αν υπήρχουν-αν κάτοικοι μάλλον θα ταν λίγο τρελούτσικοι κι αυτοί έτσι?
    ποιος ξέρει τι μύθους θα είχαν σκαρφιστεί για τους “θεούς ήλιους”