«Ειρήνη είναι το βιβλίο…»


Επ’ ευκαιρία της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω εξαιρετικό άρθρο που αναφέρεται στο πρόβλημα που προέκυψε με τα σχολικά βιβλία. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, καλή και γόνιμη σχολική χρονιά !

_______________

” Αρχές του ’80 και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, έχουν συγκεντρωθεί στο Πεδίον του Αρεως για τον ενιαίο εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η φωνή του Γιάννη Ρίτσου, «λάιβ» και όχι από κασέτα, με φόντο δεκάδες μικροπωλητές, μωρά, ανάπηρους σε καρότσια, κόκκινα γαρίφαλα καρφιτσωμένα στο πέτο, μαλλί της γριάς, ένα χαλί από προκηρύξεις στην άσφαλτο. Οπως και άλλες Πρωτομαγιές, έτσι και φέτος ο θαλερός ποιητής απαγγέλλει ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ειρήνη» και το πήγαιν’ έλα σταματά, το πλήθος κρατά την ανάσα του, μέχρι και η τσίκνα από τα σουβλάκια μένει μετέωρη, παγώνει στον αέρα:

«Ειρήνη είναι ένα ποτήρι με ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει».

Δεν βλέπουμε τον Ρίτσο, είμαστε μακριά από την εξέδρα, όμως ξέρουμε ότι είναι ξεχωριστό προνόμιο το να τον ακούμε μέσα σε μια θάλασσα αισιοδοξίας. (Ακόμα και τον τηλεφωνικό κατάλογο να διάβαζε μεγαλόφωνα, το ρίγος θα ήταν το ίδιο). Προφανώς, οι στίχοι του ποιήματος συγκινούν περισσότερο τους μεγάλους παρά τα παιδιά για τα οποία ειρήνη είναι το παιχνίδι, η σοκολάτα και το παγωτό, η ατομική οθόνη και το κινητό, αλλά μάλλον όχι το βιβλίο, σχολικό ή εξωσχολικό, χάρτινο ή ψηφιακό. Η άνευ βιβλίων αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι το θέμα των ημερών. Στα πρώτα χρόνια της εξάπλωσης του Διαδικτύου, κάποιοι μιλούσαν για το «paperless office», για το γραφείο χωρίς χαρτιά, αφού πολλές εργασίες διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σήμερα, το ελληνικό δημόσιο σχολείο κατάντησε «bookless», όχι όμως επειδή θριάμβευσαν τα εκπαιδευτικά πολυμέσα, αλλά γιατί τα βιβλία δεν έφτασαν ακόμα εκεί όπου έπρεπε να φτάσουν, κάπου κόλλησαν, όπως είχαν κολλήσει τα πλοία των Αχαιών στην Αυλίδα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι μαθητές δεν θρηνούν που η τσάντα τους είναι προσωρινά άδεια και ούτε θα σπεύσουν με ενθουσιασμό να ρουφήξουν το μεδούλι της γνώσης από τις φωτοτυπίες ή τις εκτυπώσεις.

Πέρυσι τον Μάιο δημοσιοποιήθηκε μια βρετανική έρευνα για τη σχέση των μαθητών με το βιβλίο, την οποία είχε παραγγείλει ο Putnam, ένας διεθνούς εμβέλειας εκδοτικός γίγαντας που ειδικεύεται στα εκπαιδευτικά βιβλία και πολυμέσα. Σύμφωνα με την έρευνα, που στηρίχτηκε σε δείγμα 1.100 ατόμων, οι εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς ανησυχούν επειδή η ανάγνωση γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τα παιδιά, ενώ περίπου το 85% από αυτούς πιστεύει ότι οι μαθητές προτιμούν το σερφάρισμα και τα παιχνίδια στον υπολογιστή, παρά το διάβασμα βιβλίων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις των ίδιων των παιδιών.

Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας, τέτοιες μέρες θα έπρεπε να συζητάμε για την ποιότητα, το περιεχόμενο και την αισθητική των σχολικών βιβλίων, για τις σύγχρονες σχολικές βιβλιοθήκες και για το πώς το χαρτί θα συνδυάζεται με την ψηφιακή τεχνολογία στη σχολική τάξη και στην κατ’ οίκον μελέτη. Το γεγονός ότι συζητάμε την απουσία των βιβλίων σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην εποχή των σπηλαίων.

Ειρήνη είναι το βιβλίο, σύμφωνα με τον ποιητή, ειρήνη είναι και το λάπτοπ, ειρήνη και οι φωτοτυπίες. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν βιβλία δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε κλασική εμπόλεμη κατάσταση. Ισως όμως υπάρχει μια λύση, δηλαδή οι κυριακάτικες εφημερίδες να αναλάβουν το τύπωμα και τη διανομή των σχολικών βιβλίων. Π.χ., μαζί με την «Κραυγή της Κυριακής» ή «Το Τέλμα του Σαββάτου», προσφορά η Πατριδογνωσία Ε΄ Δημοτικού, καθώς και η ταινία «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» κι ένα cd του Μαζωνάκη. Ετσι, και η κυκλοφορία του Τύπου θα τονωθεί και το δημόσιο σχολείο θα γίνει εξωστρεφές, θα δεθεί επιτέλους με την κοινωνία. “

Tης Mαριαννας Tζιαντζη

Καθημερινή

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές:

Γράμμα ενός Φιλανδού μαθητή προς ένα φίλο του Έλληνα…

Όλα τα σχολικά βιβλία από το “Ψηφιακό Σχολείο” του υπουργείου Παιδείας.

Α´ Δημοτικού  –  7 διαθέσιμα μαθήματα

Β´ Δημοτικού  –  7 διαθέσιμα μαθήματα

Γ´ Δημοτικού  –  9 διαθέσιμα μαθήματα

Δ´ Δημοτικού  –  10 διαθέσιμα μαθήματα

Ε´ Δημοτικού  –  15 διαθέσιμα μαθήματα

ΣΤ´ Δημοτικού  –  15 διαθέσιμα μαθήματα

Α´ Γυμνασίου  –  20 διαθέσιμα μαθήματα

Β´ Γυμνασίου  –  21 διαθέσιμα μαθήματα

Γ´ Γυμνασίου  –  22 διαθέσιμα μαθήματα

Α´ Γενικού Λυκείου  –  12 διαθέσιμα μαθήματα

Β´ Γενικού Λυκείου  –  32 διαθέσιμα μαθήματα

Γ´ Γενικού Λυκείου  –  37 διαθέσιμα μαθήματα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Ευχαριστούμε για το link με τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή.

    Πολύ ωραίο και το άρθρο.

  • Πολύ εύστοχος ο προβληματισμός για την αγάπη προς το βιβλίο που πρέπει να εμφυσήσουμε στα παιδιά.

  • αντε καλή σχολική χρονιά παιδάκια (και γονείς)!

  • Καλή σχολική χρονιά !

    Άντε, να δούμε και κάτι με αισιοδοξία …