“…Ο γαρ εάν σπείρη άνθρωπος, τούτο και θερίσει”


Ένας αυτοκράτορας στην Άπω Ανατολή, γερνούσε και καταλάβαινε ότι έφτασε η ώρα να διαλέξει το διάδοχό του. Αντί να διαλέξει έναν από τους βοηθούς του ή έναν από τα παιδιά του, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό. Προσκάλεσε μια μέρα πολλούς νέους του βασιλείου του και τους είπε. “Έφτασε η ώρα μου να παραιτηθώ και να διαλέξω τον επόμενο αυτοκράτορα. Έχω αποφασίσει να διαλέξω έναν από σας”.

Οι νέοι ξαφνιάστηκαν! Αλλά ο αυτοκράτορας συνέχισε. “Θα δώσω σήμερα στον καθένα σας ένα σπόρο, έναν πολύ ειδικό σπόρο. Θέλω να τον φυτέψετε, να τον ποτίζετε και να ξαναρθείτε εδώ μετά ένα χρόνο από σήμερα με ό,τι έχει φυτρώσει απ’ αυτόν τον ένα σπόρο. Εγώ θα κρίνω τότε τα φυτά που θα φέρετε κι αυτός, το φυτό του οποίου θα διαλέξω, θα είναι ο επόμενος αυτοκράτορας!”

Ένα αγόρι που λεγόταν Λίνγκ, ήταν εκεί εκείνη την ημέρα και όπως όλοι οι άλλοι, πήρε κι αυτός ένα σπόρο. Πήγε σπίτι του και γεμάτος ενθουσιασμό διηγήθηκε στη μητέρα του τι συνέβη. Η μητέρα του τον βοήθησε να βρει μια γλάστρα και χώμα κι αυτός φύτεψε το σπόρο και τον πότισε προσεχτικά. Του άρεσε να τον ποτίζει κάθε μέρα και να παρακολουθεί να δει αν είχε φυτρώσει.

Υστερα από τρεις εβδομάδες περίπου, μερικοί από τους άλλους νέους, άρχισαν να μιλούν για τους σπόρους τους και για τα φυτά που άρχισαν να μεγαλώνουν.

Ο Λίνγκ συνέχισε να παρακολουθεί το σπόρο του, αλλά τίποτα δεν φύτρωσε ποτέ. Πέρασαν τρεις εβδομάδες, τέσσερις εβδομάδες, πέντε εβδομάδες κι ακόμα τίποτα. Τώρα όλοι οι άλλοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για τα φυτά τους, ο Λίνγκ όμως δεν είχε φυτό και αισθανόταν αποτυχημένος.

Πέρασαν έξι μήνες κι ακόμα δεν φύτρωσε τίποτα στη γλάστρα του Λίνγκ. Άρχισε να πιστεύει ότι είχε σκοτώσει το σπόρο του. Όλοι οι άλλοι είχαν δέντρα και ψηλά φυτά, αυτός όμως τίποτα. Όμως ο Λίνγκ δεν έλεγε τίποτα στους φίλους του. Απλά περίμενε να φυτρώσει ο σπόρος του.


Τελικά πέρασε ένας χρόνος και όλοι οι νέοι του βασιλείου έφεραν τα φυτά τους στον αυτοκράτορα για επιθεώρηση. Ο Λίνγκ είπε στη μητέρα του ότι δεν θα πήγαινε μια άδεια γλάστρα, αλλά αυτή τον συμβούλεψε να πάει. Και επειδή ήταν τίμιος με ό,τι συνέβη και παρ’ όλο που αισθανόταν αδιαθεσία στο στομάχι, παραδέχτηκε ότι η μητέρα του είχε δίκιο. Πήγε λοιπόν την άδεια γλάστρα του στο παλάτι. Όταν έφτασε εκεί ο Λίνγκ έμεινε κατάπληκτος από την ποικιλία των φυτών που καλλιέργησαν οι άλλοι νέοι. Ήταν όμορφα σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Ο Λίνγκ ακούμπησε την άδεια γλάστρα του στο πάτωμα και πολλοί από τους άλλους άρχισαν να τον περιγελούν. Μερικοί τον λυπήθηκαν και του είπαν. “Δεν πειράζει, προσπάθησες για το καλύτερο”.

Όταν έφτασε ο αυτοκράτορας, εξέτασε την αίθουσα και χαιρέτησε τους νέους. Ο Λίνγκ προσπάθησε να κρυφτεί στο πίσω μέρος της αίθουσας. “Τι μεγάλα φυτά, δέντρα και λουλούδια καλλιεργήσατε”, είπε ο αυτοκράτορας. “Σήμερα ένας από σας θα εκλεγεί σαν ο επόμενος αυτοκράτορας”!. Ξαφνικά διέκρινε το Λίνγκ με την άδεια του γλάστρα, στο πίσω μέρος της αίθουσας. Διέταξε αμέσως τους φρουρούς του να τον φέρουν μπροστά του. Ο Λίνγκ ήταν κατατρομαγμένος. “Ο αυτοκράτορας γνωρίζει ότι είμαι αποτυχημένος”, είπε. “Ίσως θα πρέπει να με σκοτώσει”.

Όταν ο Λίνγκ ήλθε μπροστά ο αυτοκράτορας τον ρώτησε πώς λέγεται. “Λέγομαι Λίνγκ” απάντησε. Οι υπόλοιποι άρχισαν να γελούν και να τον κοροϊδεύουν. Ο αυτοκράτορας ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι. Κοίταξε τον Λίνγκ και κατόπιν ανάγγειλε στο πλήθος, “Ιδού ο νέος σας αυτοκράτορας! Το όνομά του είναι Λίνγκ”!. Ο Λίνγκ δεν μπόρεσε να το πιστέψει. Δεν μπόρεσε ούτε το σπόρο του να κάνει να φυτρώσει! Πώς θα μπορούσε να γίνει ο νέος αυτοκράτορας;

Τότε ο αυτοκράτορας είπε, “Πριν ένα χρόνο, σαν σήμερα, έδωσα στον καθένα από σας εδώ ένα σπόρο. Σας είπα να πάρετε το σπόρο, να τον φυτέψετε, να τον ποτίσετε και να μου τον φέρετε πίσω σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι έδωσα σε όλους σας βρασμένους σπόρους, που δεν θα φύτρωναν. Όλοι σας, εκτός από τον Λίνγκ, μου έχετε φέρει δέντρα και φυτά και λουλούδια. Όταν ανακαλύψατε ότι οι σπόροι δεν θα βλάσταιναν, αντικαταστήσατε το σπόρο που σας έδωσα μ’ έναν άλλο. Ο Λίνγκ ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος και την εντιμότητα να μου φέρει μια γλάστρα που είχε μέσα το δικό μου σπόρο. Γι’ αυτό είναι αυτός που θα γίνει ο νέος αυτοκράτορας!.

 • Αν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη.
 • Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις φίλους.
 • Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο.
 • Αν σπείρεις επιμονή, θα θερίσεις νίκη.
 • Αν σπείρεις στοχασμό, θα θερίσεις αρμονία.
 • Αν σπείρεις σκληρή δουλειά, θα θερίσεις επιτυχία.
 • Αν σπείρεις συγχώρηση, θα θερίσεις συμφιλίωση.
 • Αν σπείρεις ειλικρίνεια, θα θερίσεις καλές σχέσεις.
 • Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση.
 • Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.
 • Αν σπείρεις ανεντιμότητα, θα θερίσεις δυσπιστία.
 • Αν σπείρεις εγωισμό, θα θερίσεις μοναξιά.
 • Αν σπείρεις περηφάνια, θα θερίσεις καταστροφή.
 • Αν σπείρεις ζήλια, θα θερίσεις ταλαιπωρία.
 • Αν σπείρεις οκνηρία, θα θερίσεις στασιμότητα.
 • Αν σπείρεις πικρία, θα θερίσεις απομόνωση.
 • Αν σπείρεις πλεονεξία, θα θερίσεις απώλεια.
 • Αν σπείρεις κακολογία, θα θερίσεις εχθρούς.
 • Αν σπείρεις στενοχώριες, θα θερίσεις ρυτίδες.
 • Αν σπείρεις αμαρτίες, θα θερίσεις ενοχές.

Πρόσεχε, λοιπόν, τι σπέρνεις τώρα. Αυτό θα καθορίσει τι θα θερίσεις αύριο. Οι σπόροι που σπέρνεις θα κάνουν τη ζωή χειρότερη ή καλύτερη, τη δική σου ζωή ή αυτών που θα έλθουν μετά.

Να είσαι βέβαιος ότι, κάποια μέρα, θα απολαύσεις τους καρπούς της εντιμότητας και της εκεραιότητάς σου ή θα πληρώσεις για τις εγωιστικές επιλογές που έσπειρες σήμερα.

Μετάφραση από το περιοδικό ” Rosicrucian Beacon”

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πόση γη χρειάζεται ένας άνθρωπος ?

Σπορέας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19 CommentsΣχολιάστε

 • Πολύ ωραίο και πολύ διδακτικό μακάρι να υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Λινγκ ανάμεσα μας

 • Δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά στην κοινωνία αυτό που θέλει να πει η ιστορία , δηλαδή τα αποτελέσματα των πράξεων να είναι ανάλογα των προσπαθειών. Μήπως απλά “αυτοπαραμυθιαζόμαστε” ως ρομαντικοί κι αιθεροβάμονες ?
  Υπάρχουν τέτοια πρότυπα σήμερα που να προωθούν την αξιοκρατία ?
  Εγώ πάντως δεν τα βλέπω να με συγχωρέσετε…

 • η ιστορία αυτή είναι προβληματική γενικά γιατί:
  α) έχει μέσα αυτοκράτορα, άρα καμία σχέση με δημοκρατία
  β) ο αυτοκράτορας είναι δίκαιος… πλάκα μας κάνει?
  γ) είναι ηθικοπλαστικό, άρα αμφιλεγόμενο
  δ) επικρατεί η δικαιοσύνη, άρα είναι ουτοπικό
  ε) κερδίζει ο αγαθότερος ενώ στη φύση ο ισχυρότερος
  στ) μας παραινεί ν ακολουθήσουμε συμβουλές “θρησκευτικής ηθικής” ουσιαστικά , άρα κατευθυνόμενο..ή ψαρεύει πελάτες

  κατά τ αλλά… καλή ήταν (μ αρέσουν οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας!)
  θα τσιμπήσεις ένα like απο μένα

 • κι εγώ νομίζω η ιστορία προωθεί τη μοίρα και το “κάρμα” των ανατολικών θρησκειών μ αυτό το happy end…
  Δεν θα ταν πιο δίκαιο & ωραίο ο “ήρωας” να μη σκύψει το κεφάλι αλλά να συνασπιστεί με τον Βασιλιά , να πάρει το τόξο του ως άλλος Οδυσσέας και να “καθαρίσει τους κακομούτσουνους” ?

 • τέτοιες ιστορίες μας δείχνουν τι κοινωνία θέλαμε ή καλύτερα τι νομίζουμε ότι θέλουμε.
  Στην πραγματικότητα κανένας δεν παιδαγωγεί κατ αυτόν τον τρόπο . Στη διαδικασία της
  μάθησης ελάχιστα επιδρούν τέτοια ηθικοπλαστικά διδάγματα & τζάμπα μάλλον
  αγωνιούν οι γονείς για το τι πρέπει να πουν στα παιδιά τους

 • τουλάχιστον ας βάζατε τίτλο το αρχαιο-ελληνικό “Καρπόν ον έσπειρας, θέριζε” & όχι αυτό το εβραικό!

  πάντως συγκινήθηκα, έστω κι αν ήταν μια ιστορία hollywood & όχι ευρωπαϊκού κινηματογράφου!

 • η νηφαλιότητα των ασιατικών λαών (βοήθησε και λίγο το όπιο φαντάζομαι…) οφείλεται και στο ότι αποδέχτηκαν και βρήκαν χρήσιμο το νόμο του αιτιατού (δηλαδή τη μοίρα-κάρμα) και τον ενέταξαν μέσα στα πλαίσια του κώδικα καλής συμπεριφοράς

 • σπείρα σκεπτικών εδώ μέσα! που βρέθηκαν όλοι αυτοί μαζεμένοι ?
  αφήστε μας να ρομαντζάρουμε ρε σεις! ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί
  να ονειροπολεί! Το να τοποθετείς την ευθύνη έξω απο τον εαυτό σου
  είναι και λίγο ευεργετικό! Ξαλαφρώνεις!

 • Ιστοριες σαν και αυτή υπαρχουν για να μας θυμίζουν πόσο καλύτεροι μπορούμε να γίνουμε οσό ουτοπικο και να φαντάζει…ξέρουμε πολύ καλά οτι το ότι σπειρεις θα θερίσεις ισχύει. Απο μας εξαρτάται αν θέλουμε να γινουμε καλυτεροι οσο κι αν το περιβάλλον δε το ευνοεί…ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ’τον εαυτο μας και να μη μας νοιαζει τι κανουν οι αλλοι…δύσκολο αλλα αξιζει να προσπαθαθήσουμε. Αν το κάναμε όλοι ισως τελικά να μην ήταν τόσο ουτοπικός ο ένας καλύτερος κόσμος αλλά μία πραγματικότητα που όλοι θα απόλαμβάναμε!