Το παράδειγμα της Αρμενίας στο σκάκι.


Ποιος ξέρει για τις ικανότητες της Αρμενίας; Κι όμως, ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ομαδικό σκάκι.

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια τον παγκόσμιο πρωταθλητή Tigran Vartanovich Petrosian (1929 -1984) από το 1963 έως το 1969, αλλά και πιο πρόσφατα τον Levon Grigor Aronian (1982 – ), ο οποίος είναι ήδη ανάμεσα στους 6 παίκτες, οι οποίοι έχουν ELO από 2800 και πάνω. Μόνο που ο πρώτος ανήκει στη Σοβιετική περίοδο της Αρμενίας κι ο δεύτερος έχει ακόμα μέλλον, κι έτσι αντιμετωπίζονται ως εξαιρέσεις.

Τώρα όμως που πρόκειται για ομαδικό σκάκι, κανείς πια δεν μπορεί να βρει οποιαδήποτε δικαιολογία. Αυτός ο μικρός λαός, ο οποίος επέζησε από μία γενοκτονία εκ μέρους του κεμαλικού καθεστώτος της Τουρκίας, εκατό χρόνια μετά είναι ακόμα εδώ μαζί μας για να μας διδάξει τι μπορεί να κάνει μία χούφτα ανθρώπων, όταν είναι μία ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο αντιπροσωπεύει στον σκακιστικό τομέα ό,τι καλύτερο έχει η ανθρωπότητα, ενώ αν είχε πετύχει η γενοκτονία, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από την Τουρκία, δεν θα υπήρχε κανένας Αρμένιος μεταξύ των υπηρετών της ανθρωπότητας.Γι’ αυτό το λόγο, η ύπαρξή τους είναι διπλά συμβολική. Δεν πέθαναν και δεν είναι μίζεροι. Η ύπαρξή τους είναι και αντίσταση και δώρο, αλήθεια και ομορφιά.

Για να συνειδητοποιήσουμε την συμβολική αξία αυτής της παγκόσμιας νίκης, αρκεί να προσέξουμε τη δήλωση του Προέδρου της Αρμενίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σκάκι θα εισαχθεί σε κάθε σχολείο της Αρμενίας. Με άλλα λόγια, αυτή η χούφτα ανθρώπων κατάφερε να υλοποιήσει μια αλλαγή φάσης για ένα έθνος.

Το σκάκι δεν είναι μόνο πρωταθλητισμός. Είναι ένας τρόπος για να αναπτυχθεί η δομή της σκέψης, μελετώντας μη αναστρέψιμες κινήσεις που καθορίζουν το μέλλον. Συνδυάζεται με τη μαθηματική, αλλά και τη μουσική σκέψη. Έτσι ενισχύει στρατηγικά τις αποφάσεις των νέων, πράγμα που δεν γίνεται με την απλοϊκή προσέγγιση που έχουν παίγνια, τα οποία ενσωματώνουν στοιχεία του τυχαίου. Επιπλέον, στο σκάκι όλα τα δεδομένα είναι εμφανή ακόμα κι αν η στρατηγική παραμένει αόρατη. Κατά συνέπεια, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά προβλήματα ακόμα κι αν είναι σε φάση κρίσης.

Μέσω του σκάκι στην αρχή και γενικότερα της θεωρίας παιγνίων, ο νέος εισάγεται σιγά σιγά στη στρατηγική διαχείριση των κρίσεων. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει αναγκαστικά η απόδοσή του στο νοητικό τομέα, αλλά και στις πρακτικές εφαρμογές. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις που παράγουν το έργο, αλλά οι αλλαγές φάσης που δημιουργούν οι άνθρωποι, ακόμα κι αν είναι μια χούφτα.

    Ν. Λυγερός

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

 • Πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός οτι αυτή η επιτυχία συνέβη σε ομαδικό άθλημα που κερδίζει πάντα ο καλύτερος (αφού δεν υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της τύχης), και επιπλέον δεν μετράνε καθόλου τα σωματικά προσόντα παρά μόνο η ευφυΐα.

 • Ολοι μπορούν να αλλάξουν την μοίρα τους. Ακομα και αν ξεκινήσουν με μειονέκτημα, η σκληρή προσπάθεια με μεθοδικότητα και ομαδικό πνεύμα, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

 • Κερδισαμε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, Ευρωπαϊκό μπασκετ, και πρόσφατα είχαμε και την μεγαλη επιτυχία της ομάδας πόλο γυναικών. Ελληνική ψυχή !

  • To Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αποδείχτηκε φωτοβολιδα. Αλλωστε στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο παράγοντας τύχη. Πολλές φορές κερδιζουν οι αδύναμες ομάδες. Αλλα τι να πούμε σημερα για το Ελληνικό ποδοσφαιρο ? Κατάντια με όλη την σημασία της λεξης … Σημασια
   Στο σκάκι είναι πολύ πιο δύσκολη η επιτυχία. Δεν μεσολαβεί διαιτησία, δεν παρεμβαίνει η τύχη, ο ανταγωνισμός είναι αποκλειστικά εγκεφαλικός, δεν αρκεί ενας super star (οπως στο μπάσκετ).

 • Συμφωνώ στην κίνηση που έβαλαν το σκάκι στα σχολεία αλλα δεν καταλαβαίνω ποια σχέση μπορει έχει η γενοκτονία των Αρμενίων με το σκάκι. Επειδή έγινε η γενοκτονία δηλαδή πρέπει ντε και καλα να είναι μιζεροι άνθρωποι και να μην κάνουν τίποτα στη ζωή τους;

  • Δεν έκαναν απλώς κάτι. Παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ομαδικό επίπεδο, σε άθλημα που σχετίζεται μόνο με το μυαλό.
   Δεν είναι ακόμα πιο δύσκολο και άξιο λόγου οταν γίνεται απο ενα λαο μικρο σε πληθυσμό, που εχει υποστεί τα πάνδεινα, ακόμα και σε επίπεδο γενοκτονίας ?
   Προσωπικά με εντυπωσιάζει.

 • Οποιος εχει ασχοληθεί με το σκάκι, γνωρίζει πόσο απαιτητικό είναι, και πόσο δύσκολο να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο.

 • Η τελική βαθμολογία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων 2011 διαμορφώθηκε ως εξής: τη πρώτη θέση κατέκτησε η Αρμενία με 14 βαθμούς και 22.5 πόντους, τη δεύτερη η Κίνα με 13 βαθμούς και 22.5 πόντους και τη τρίτη θέη η  Ουκρανία με 12 βαθμούς και 19.5 πόντους. Ακολούθησαν η Ρωσία  με 10 βαθμούς και 21 πόντους, η Ουγγαρία με 10 βαθμούς και 19.5 πόντους και οι ΗΠΑ με 10 βαθμούς και 18.5 πόντους. Στη συνέχεια ήταν το Αζερμπαϊτζάν με 9 βαθμούς και 19 πόντους, η Ινδία με 7 βαθμούς και 15.5 πόντους, το Ισραήλ με 5 βαθμούς και 13 πόντους και τελευταία  η Αίγυπτος χωρίς βαθμό και 9 πόντους.