Και η Ελλάδα… έσωσε από χρεωκοπία τη Γερμανία

Το «γερμανικό οικονομικό θαύμα» δεν θα ήταν εφικτό αν το 1953 οι δανειστές του Βερολίνου δεν ενέκριναν «κούρεμα» 50% στο χρέος.


Η Γερμανία ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη από το 1919 ως το 1953 εξαιτίας των δύο πολέμων που την κατέστρεψαν, όπως ακριβώς κατέστρεψαν και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους δανειστές της Γερμανίας (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα!) το 1953 στο Λονδίνο και ενορχήστρωσαν «κούρεμα» του γερμανικού χρέους κατά 50% και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κατά 30 έτη. Μόνο ύστερα από αυτή την πρωτοβουλία η γερμανική οικονομία κατόρθωσε να αναπτυχθεί και μέσα στις επόμενες δεκαετίες να επιβληθεί στην Ευρώπη και να υποστηρίξει την επανένωση της χώρας. Τα παραπάνω υπενθύμισε ο γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας της London School of Εconomics κ. Άλμπρεχτ Ριτσλ σε πρόσφατα άρθρα του στην εφημερίδα «Τhe Guardian» και στο περιοδικό «Der Spiegel».

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Τότε όμως δεν υπηρχαν τα CDS ..
    ..
    Εμάς όμως μας ζητάνε/επιβάλουν να τα πληρώσουμε όλα μέχρι τελευταίου ευρώ, και μάλιστα μας δανείζουν με υψηλά επιτόκια.

    Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι το χρέος της Γερμανίας προέκυψε από τις αποζημιώσεις λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων, ενώ της Ελλάδας έχει εντελώς διαφορετικά αίτια.

  • Αν δεν αλλαξουμε μυαλα, πιστευει κανεις οτι ακομα και κουρεμα να γινει στο χρεος, οτι σε 5-10 χρονια δεν θα ειμαστε στην ιδια κατασταση ?
    Βεβαια θα ειναι τεραστια η ανακουφιση απο τους τοκους που δινουμε καθε χρονο.
    Μην ξεχναμε οτι στα επομενα χρονια θα φτασουν στα 25 δις, το 40% των ετησιων εσοδων της χωρας!!! Δηλαδη, στην πραγματικοτητα ειναι μονοδρομος η αναδιαρθρωση.

  • Φαντάζομαι πίεσαν και διαπραγματεύτηκαν οι Γερμανοί.
    Δεν προέκυψε αυτή η συμφωνία λέγοντας ναι σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

  • SPIEGEL: Κε Ritschl, η Γερμανία εμφανίζεται ως ο “ξερόλας” στη συζήτηση επί της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο εμφανίζεται αδιάλακτο και απαιτεί υπακοή από την Αθήνα. Είναι αυτή η συμπεριφορά δικαιολογημένη;

    Ritschl: Όχι, δεν υπάρχει βάση για αυτή τη συμπεριφορά.

    SPIEGEL: Οι περισσότεροι όμως Γερμανοί πιθανόν να διαφωνούσαν.

    Ritschl: Αυτό μπορεί να ισχύει, ωστόσο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Γερμανία ήταν η υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εθνικές χρεοκοπίες της πρόσφατης ιστορίας. Είναι μόνον χάριν στις ΗΠΑ, που θυσίασαν τεράστια ποσά χρημάτων μετά από αμφότερους τους πολέμους, τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο, που η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά σταθερή και κρατάει τα σκήπτρα του επικεφαλής της Ευρώπης. Αυτό το γεγονός, δυστυχώς, συχνά μοιάζει να ξεχνιέται.

    SPIEGEL: Τι ακριβώς έγινε τότε;

    Ritschl: Από το 1924 μέχρι το 1929, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έζησε με πίστωση ενώ δανείστηκε από την Αμερική ακόμα και τα χρήματα που χρειαζόταν για να καταβάλει τις αποζημιώσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η πιστωτική πυραμίδα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1931. Τα χρήματα εξαφανίστηκαν, η ζημία για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τεράστια και η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία ήταν καταστροφική.

    SPIEGEL: Η κατάσταση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν παρόμοια.

    Ritschl: Αμέσως μετά όμως, η Αμερική έλαβε άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει δεν θα υπάρξει επανάληψη των απαιτήσεων για υψηλές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, όλες αυτές οι απαιτήσεις τέθηκαν στο περιθώριο μέχρι την μελλοντική επανένωση της Γερμανίας. Για τη Γερμανία, αυτή ήταν μια σωτήρια χειρονομία, και αποτέλεσε την πραγματική οικονομική βάση του Wirtschaftswunder, ή αλλιώς του οικονομικού θαύματος (που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950). Αυτό σήμαινε, ωστόσο, ότι και τα θύματα της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη έπρεπε, επίσης, να παραιτηθούν από τις αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.

    SPIEGEL: Στην τρέχουσα κρίση, η Ελλάδα έλαβε αρχικά υπόσχεση για € 110 δισεκατομμύρια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα, ακόμη ένα πακέτο διάσωσης παρόμοιων διαστάσεων κρίνεται αναγκαίο. Πόσο μεγάλες ήταν προηγούμενες παύσεις πληρωμών της Γερμανίας;

    Ritschl: Με τη σύγκριση να γίνεται σε κάθε περίπτωση έναντι των οικονομικών επιδόσεων των ΗΠΑ, η γερμανική αθέτηση πληρωμών χρέους μόνο στη δεκαετία του 1930, ήταν εξίσου σημαντική με το κόστος της οικονομικής κρίση του 2008. Σε σύγκριση με εκείνη τη στάση πληρωμών, τα σημερινά ελληνικά προβλήματα είναι πραγματικά ασήμαντα.

    SPIEGEL: Εάν υπήρχε μια λίστα των χειρότερων χρεοκοπιών στην ιστορία, ποια θέση θα λάμβανε η Γερμανία;

    Ritschl: Η Γερμανία είναι βασίλισσα, όσον αφορά σε χρέη. Υπολογίζοντας με βάση το ποσό των ζημιών σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης χρέους του 20ου αιώνα.

    SPIEGEL: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί;

    Ritschl: Όχι, η χώρα έχει παίξει έναν ελάχιστο ρόλο. Είναι μόνο ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αποτελεί πρόβλημα.

    SPIEGEL: Η Γερμανία του σήμερα θεωρείται ως η ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει γίνει αφερέγγυα η Γερμανία στο παρελθόν;

    Ritschl: Αυτό εξαρτάται από το πώς να γίνονται οι υπολογισμοί. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα μόνο, ωστόσο, αυτό έγινε τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την πρώτη αθέτηση πληρωμών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε γερμανικό «κούρεμα» το 1953, μειώνοντας το πρόβλημα του χρέους της σε σχεδόν τίποτα. Η Γερμανία βρέθηκε σε πολύ καλή θέση από τότε, ακόμη και όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα βάρη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής. Επιπλέον, η Γερμανία είχε ακόμα μια περίοδο παύσης πληρωμών το 1990.

    SPIEGEL: Σοβαρά; Μια παύση πληρωμών;

    Ritschl: Ναι, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε να εφαρμοστούν αλλαγές στη Συνθήκη του Λονδίνου για τα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη του 1953. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης, σε περίπτωση επανένωσης της χώρας, το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ρυθμιζόταν εκ νέου. Η μόνη απαίτηση ήταν ένα μικρό ποσό που είχε απομείνει να καταβληθεί, αλλά μιλάμε για ελάχιστα ποσά εδώ. Με την εξαίρεση της αποζημίωσης που καταβλήθηκε σε όσους εξαναγκάστηκαν σε εργασία, η Γερμανία δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση μετά το 1990 – και δεν αποπλήρωσε ούτε τα δάνεια ούτε το κόστος της κατοχής στο οποίο εξανάγκασε τις χώρες που είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτε και στους Έλληνες τα κατέβαλε.