Οι γονείς είναι καθοριστικοί για το επάγγελμα των παιδιών.


Εάν νομίζατε ότι εσείς επιλέξατε το επάγγελμά σας κάνετε μεγάλο λάθος! Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς ευθύνονται για την καριέρα μας πολύ περισσότερο απ΄ όσο νομίζουμε.

Ενώ στο παρελθόν οι μισοί επιστήμονες υποστήριζαν ότι η καριέρα μας είναι προδιαγεγραμμένη γενετικά και οι άλλοι μισοί ότι η κινητήριος δύναμη γι΄ αυτό που θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε βρίσκεται στην ανατροφή μας, μια νέα μελέτη προσπαθεί να γεφυρώσει τις δύο αυτές απόψεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματά της, τη μεγαλύτερη επίδραση στην απόφασή μας για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε την ασκούν οι γονείς μας.

Kids-doing-there-parents--007«Το μοντέλο αυτό μας βοηθάει να λύσουμε τη διαμάχη μεταξύ της κληρονομικότητας και της ανατροφής» υποστηρίζει ο ψυχολόγος Τζορτζ Χόλντεν, του Πανεπιστημίου Southern Μethodist στο Ντάλας του Τέξας, το οποίο εκπόνησε την έρευνα.

Ο κ. Χόλντεν υποστηρίζει ότι οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους κατά τέσσερις τρόπους

  • Καθοδηγούν τα παιδιά τους σε δρόμους που βασίζονται είτε στις δικές τους προτιμήσεις είτε σε αυτό που πιστεύουν ότι ταιριάζει στα χαρακτηριστικά και στις ικανότητές τους.
  • Φροντίζουν για την πρόοδο των παιδιών τους με την ηθική ενθάρρυνση και την παροχή υλικών βοηθημάτων, όπως βιβλία, εξοπλισμό και συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
  • Προωθούν συγκεκριμένους στόχους για τα παιδιά τους, ενώ τα κρατούν μακριά από πορείες που οι ίδιοι θεωρούν ακατάλληλες γι΄ αυτά.
  • Τέλος αντιδρούν δυναμικά σε αποφάσεις των παιδιών τους με τις οποίες δεν συμφωνούν.

Ο κ. Χόλντεν υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς επηρεάζουν την πορεία των παιδιών τους διαμορφώνοντας τις επιθυμητές συμπεριφορές ή τροποποιώντας την ταχύτητα της εξέλιξής τους με τον έλεγχο του είδους και του αριθμού των εμπειριών τους. Τα παιδιά αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους σε αυτή την πίεση των γονιών. Αλλα αποδέχονται αυτό που τους λένε, άλλα το διαπραγματεύονται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που το απορρίπτουν.

«Ορισμένοι παράγοντες που επίσης μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των παιδιών είναι η κουλτούρα της οικογένειας, το εισόδημά της και η περιουσία της, όπως επίσης και η ποιότητα της σχέσης γονέα- παιδιού» υποστηρίζει ο κ. Χόλντεν. «Αυτό το μοντέλο του γονέα μάς βοηθάει να καταλάβουμε ότι η ουσιαστική άσκηση της ιδιότητας του γονέα περιλαμβάνει την καθοδήγηση των παιδιών κατά τρόπο που να αναπτύσσουν θετική πορεία».

Πηγή Το Βήμα (07.12.2010).

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφή: 

Μοντέρνες δουλειές , αλλοτρίωση της εργασίας.

Ποιες ειδικότητες επαγγελματιών είναι δυσεύρετες μέσα στην κρίση

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος 

Επαγγέλματα που χάθηκαν 

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δουλειές στην Αμερική

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Άρα η ευθύνη των γονιών είναι πολύ μεγάλη, αφού η επιλογή του επαγγέλματος είναι καθοριστική για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτό, βεβαίως, αν θεωρήσουμε ότι, έστω και υπό την λανθάνουσα καθοδήγηση των γονιών, τελικά, έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε το επάγγελμά μας και δεν δουλεύουμε απλώς οπουδήποτε για να επιβιώσουμε…

  • DYSTHXOS OI CYXOLGOI EXOYN DIKIO…TO OIKOGENEIAKO-OIKONOMIKO-KOINONIKO SYSTHMA EPIRREAZEI THN EPAGGELMATIKH KATASTASH TON ENHLIKON… H ERMHNIA H SYNH8EIA OI PEPOI8HSEIS KAI H SIGOYRIA TOY GNORIMOY H ASFALEIA TOY GNOSTOY EXOYN TERASTIA DYNAMH…

  • YPARXOYN KAI OI EKSERAISEIS…KAPOIOI KSEFEBGOYN THN OIKOGENEIAKH-OIKONOMIKH-KOINVNIKH- ASFALEIA ISVS EPEIDH EXOYN APO PAIDIA STRAFH SE ALLA PROTYPA ;H HLUAN NA EKTELESOYN ENAN SKOPO…