Μη δέχεστε τα σκουπίδια κανενός

garbage-truck


Η αλληγορία του απορριμματοφόρου.

Μια μέρα βρισκόμουν σε ένα ταξί και πήγαινα στο αεροδρόμιο. Το ταξί προχωρούσε στη δεξιά λωρίδα του δρόμου, όταν ξαφνικά ένα μαύρο αυτοκίνητο πετάχτηκε από ένα χώρο στάθμευσης ακριβώς μπροστά μας. Ο οδηγός του ταξί πάτησε το φρένο, γλίστρησε και κατάφερε να μην χτυπήσει το άλλο αυτοκίνητο για λίγα μόλις εκατοστά!

Ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου κούνησε το κεφάλι του και άρχισε να μας φωνάζει. Ο δικός μου οδηγός απλώς του χαμογέλασε και τον χαιρέτισε. Ήταν πολύ φιλικός απέναντί του. Έτσι τον ρώτησα: «Γιατί το έκανες αυτό; Αυτός ο τύπος παραλίγο να καταστρέψει το αυτοκίνητό σου και να μας στείλει στο νοσοκομείο!». Τότε εκείνος με δίδαξε κάτι που σήμερα πλέον ονομάζω «Η αλληγορία του απορριμματοφόρου».

Ο οδηγός μου εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι μοιάζουν με απορριμματοφόρα. Περιφέρονται γεμάτοι σκουπίδια, γεμάτοι πίκρα, θυμό και απογοήτευση. Καθώς τα σκουπίδια τους γίνονται όλο και περισσότερα, χρειάζονται ένα μέρος να τα πετάξουν και μερικές φορές αυτό το μέρος μπορεί να είστε κι εσείς. Μην το πάρετε όμως προσωπικά, απλώς χαμογελάστε τους, χαιρετίστε τους, ευχηθείτε τους να είναι καλά και φύγετε.

Δεν αξίζει να κουβαλάτε τα δικά τους σκουπίδια και να τα εξαπλώνετε και σε άλλους ανθρώπους στη δουλειά σας, στην οικογένειά σας ή και σε αγνώστους.

untitled41-600328

_______

 ~  enallaktikidrasi.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ασκήσεις ψυχραιµίας και χιούµορ

Τα λασπόνερα και το μυαλό μας

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7 CommentsΣχολιάστε

  • Με τα σκουπιδια του αρρωστου παιδιου σου ,τι μπορεις να κανεις???

  • Ψυχικα αρρωστου παιδιου εννοω.τικανεις??

    • Ειναι πολυ σχετικο πιστευω αυτο, εξαρταται την παθηση φανταζομαι. Παντως κατανοηση ουσιαστικη θα ελεγα και οχι επιφανειακη, δλδ να κλεισεις τα ματια σου και να μπεις για 2-3 δευτερολεπτα στη κατασταση του αλλου, περισσοτερο δε θα αντεξεις μαλλον αν μου μιλας για μια τετοια περιπτωση. Μετα μη ξεχασεις ποτε αυτο που ειδες αυτα τα λιγα δευτερολεπτα

  • Νομιζω αυτη η συνταγη υπεραπλουστευει το ζητημα. Εμενα με ενδιαφερουν τα σκουπιδια των αλλων γιατι οσο και αν περιεχουν υποκειμενισμο, περιεχουν επισης και καποια αληθεια που μπορει να με διδαξει γιατι μου δινει την κοινωνικη εμπειρια τριτων. Κανενος τα αισθηματα, η πικρα και οι διαμαρτυριες δεν ειναι σκουπιδια. Αυτος ο τροπος αντιμετωπισης του θεματος ειναι επιφανειακος και αλαζονικος για να μην πω και αντικοινωνικος. Αρμοζει μονο για οσους ζουν στην Λαλα Λαντ, που λενε και οι Αμερικανοι φιλοι μας απο τους οποιους αντιγραψατε τη συνταγη.
    Ευχαριστω για τη φιλοξενια των …σκουπιδιων μου.
    Αναστασια

    • Δεν βρίσκω αυτά που γράφετε σκουπίδια, αντιθέτως είναι η αντίθετη όψη που ισορροπεί το ζητούμενο. Με μια ένσταση.

      Σίγουρα είναι καλό να είμαστε πονόψυχοι με τους γύρω μας. Όμως το να είσαι πονόψυχος είναι προσόν που μπορεί να καλλιεργηθεί και όχι να επιβληθεί. Πάνω απ’όλα όμως η πονοψυχία έχει αξία μόνο όταν είναι 100% ειλικρινής.

      Δυστυχώς η Ελλάδα χρήζει αναβάθμιση στον τρόπο που αντιμετωπίζει θέματα ηθικής, μια και υπάρχει μεγάλη τάση να δίνεται έμφαση στο φαίνεσθαι και να χάνουμε την ουσία των πραγμάτων, αλλά επίσης προτείνεται ο ψυχαναγκασμός ως σωστή μέθοδος χειρισμού ανθρώπων και καταστάσεων.

      Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα του άρθρου για να αναπαράγουν τα δικά τους σκουπίδια, όπως περιγράφετε και εσείς. Βλέπουν κάποιον στενοχωρημένο, ή συγχισμένο και αντί να δείξουν κατανόηση, λένε “δεν έχω ανάγκη από τα σκουπίδια σου”, που πράγματι είναι ό,τι χειρότερο, αλλά στην πραγματικότητα αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, πάντα αυτός που πληγώνει, που ασκεί ψυχολογική βία, με οποιοδήποτε τέχνασμα, όσο “νόμιμο” ή “θεμιτό” και να είναι, είναι τελικά αυτός που φορτώνει τα σκουπίδια του στους άλλους. Έτσι παραδόξως (όπως ταιριάζει σε έναν υποκριτή) αυτός που λέει ότι δεν έχει ανάγκη τα σκουπίδια των άλλων, έχει την απαίτηση οι άλλοι να φορτώνονται τα δικά του.

      Δεν απαντώ εκ μέρους του συγγραφέα, απλώς νομίζω ότι ενώ αυτά που λέτε είναι πολύ ωραία, και σωστά μέχρι ενός σημείου, μάλλον σας διέφυγε η ουσία των γραπτών. Στο παράδειγμα αυτός που ξεκίνησε τον καυγά είχε άδικο, λάθος, και έψαχνε απλώς ευκαιρία για καυγά, την οποία απέκρουσε ο ταξιτζής. Είναι ένα καλό παράδειγμα “καλής χρήσης”. Είναι καλό μερικές φορές να θυμόμαστε ότι ενώ είναι καλό να είσαι πονόψυχος, δεν είναι υποχρεωτικό και δεν είναι για όλους και για όλα! Ως ελεύθεροι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στο πώς θα χειριστούμε τη ζωή μας χωρίς να γινόμαστε θύματα.

      Φιλικά.

  • πολυ ωραια τα λετε και με τροπο ωστε οπως και να αντιδρασω παλι θα υπονοησετε οτι σας παρανοησα, οπως υποθετικα “παρανοησα” και την ουσια του αρθρου. Εν τω μεταξυ εχω εμπειρια αυτου του “τεχνασματος” (δικη σας η λεξη) αποφυγης να κανουμε τον κοπο να διαφοροποιησουμε διαμαρτυρομενοι γενικα και αοριστα οτι εχουμε την “ελευθερια της επιλογης”!
    Κυτταξτε γυρω σας! Αν εισαστε ευχαριστημενος/νη με αυτα που βλεπετε, σας ευχομαι να να χαιρεστε την ελευθερια της επιλογης σας! Επειδη εγω δεν ειμαι ευχαριστημενη, ειμαι προθυμη να ανταλλαξω “σκουπιδια” με οσους προσερχονται. Πολλες φορες σε εναν τονο σκουπιδια μπορει να βρεις και ενα ψηγμα χρυσου, που στο πολιτελες περιτυλιγμα του λογου χωρις ουσιαστικο περιεχομενο ενδεχομενως λειπει!
    Ναστε καλα!