“Πανταχόθεν ελεύθεροι” & “Στάση Ζωής”

Δύο πραγματικά εξαιρετικές ταινίες που αποδεικνύουν ότι  και μια χαμηλού κόστους παραγωγή, μπορεί να ξεχωρίσει αρκεί να διαθέτει πρωτοτυπία και φρέσκια ματιά.


faa-gr

1. “Πανταχόθεν ελεύθεροι” 

Η ταινία αναφέρεται στα όρια που υπάρχουν μέσα στην έννοια της ελευθερίας.

Μια γυναίκα εν μέσω οικονομικής κρίσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα. Ταυτόχρονα η πρώτη επανδρωμένη Ελληνική αποστολή στο διάστημα εξελίσσεται με πολλά απρόοπτα…

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Ο κάθε πολίτης του κόσμου διαπιστώνει εύκολα ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλα γύρω μας είναι ασταθή και έντονα ρευστά. Όλοι μας λίγο ή πολύ βιώνουμε με επώδυνο τρόπο τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας και μιας ζωής με καταπατημένες και προδομένες τις περισσότερες από τις αξίες του παρελθόντος. Η πορεία πολλών από εμάς – είτε ως άτομα είτε ως έθνη – βρίσκεται σε κίνδυνο. Η έλευση της κατάρρευσης είναι ορατή και σχεδόν αναπόφευκτη.

Στο ιστορικό αυτό σημείο καμπής, που αφορά όλη την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα τους Έλληνες, με τη σατυρική μας ταινία «Πανταχόθεν ελεύθεροι» προσπαθήσαμε να στοχεύσουμε σε δυο σημεία:

  • 1. Να δημιουργήσουμε μιαν αντανάκλαση της κοινωνικής πραγματικότητας και
  • 2. Να δηλώσουμε την άποψή μας ότι η σωτηρία μας ξεκινάει από την ανασυγκρότηση του εαυτού μας και της συνείδησής μας, από την αναπλαισίωση των αξιών μας και από την οριοθέτηση των επιλογών μας.

Ως μέσο έκφρασης των στόχων μας επιλέξαμε ως πλέον κατάλληλη αφηγηματική προσέγγιση τη σουρεαλιστική – βαλκανική σάτιρα  Μέσω αυτής πιστεύουμε ότι τα μηνύματά μας ίσως θα είναι περισσότερο εύληπτα και θα τύχουν της αποδοχής του ευρύτερου κοινού. Το θέμα των δυο ιστοριών της ταινίας που αλληλοπλέκονται είναι (αποδεδειγμένα και με μετρήσεις κοινού) εύκολα αναγνώσιμο από ένα κοινό μεγάλου εύρους μορφωτικών επιπέδων. Ανάλογα με αυτό ο θεατής μπορεί να ανακαλύψει και το δεύτερο επίπεδο αφήγησης της ταινίας (ερμηνεία συμβόλων) ακόμα και το τρίτο (σύγκρουση αξιών).

Το trailer της ταινίας του Σπύρου Βρεττού:

Για να δείτε ολόκληρη την ταινία : http://vimeo.com/28447227

zoes-attituede-gr2. “Zoe’s attitude” “Στάση Ζωής” 

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Σκοπός της ταινίας είναι η συνεισφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου στην αξία της αφιλοκερδούς προσφοράς τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς το περιβάλλον.

Ας δούμε το trailer της ταινίας του Σπύρου Βρεττού, στην οποία πρωταγωνίστησαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου στο πλαίσιο του απογευματινού ομίλου κινηματογράφου.  Η ταινία απέσπασε ” Εύφημο Μνεία” στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  καθώς και το βραβείο καλύτερης οικογενειακής ταινίας στο New Yourk International Film and Video Festival

Για να δείτε ολόκληρη την ταινία : http://vimeo.com/25393910

Για περισσότερες πληροφορίες αυτής της προσπάθειας : http://www.zoforos.com/EL/

2 CommentsΣχολιάστε

  • Μπράβο σας! Χαίρομαι που ακόμα και τώρα, σε περίοδο κρίσης υπάρχουν αξιόλογες ελληνικές ταινίες. Καλή Συνέχεια!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -