Στατιστικά στοιχεία για το παθητικό κάπνισμα

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα


Μόλις την τελευταία πενταετία είδαν το φως της δημοσιότητας εμπεριστατωμένες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό με το ενεργητικό.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μια και μόλις το 20% του πληθυσμού παγκοσμίως προστατεύεται γονιδιακά από το κάπνισμα.

 Αυτό σημαίνει ότι ένας παθητικός καπνιστής, εάν δεν ανήκει σε αυτή την προνομιακή κατηγορία – που είναι και το πιο πιθανόν – κινδυνεύει πολύ περισσότερο από έναν καπνιστή που προστατεύεται γονιδιακά από τον καπνό. Παρόλο που ο πρώτος έχει επιλέξει να μην καπνίζει.

Μόνο στην Ευρώπη εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 79.000 άνθρωποι εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Smoke Free Partnership, ένα φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ερευνά θέματα που σχετίζονται με τον καρκίνο και την καρδιά. Από αυτούς οι 72.000 είχαν εισπνεύσει τα τοξικά χημικά του καπνού μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ενώ οι 7.000 στον εργασιακό τους χώρο.

 Παρόμοια είναι και τα στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών το οποίο επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 46.000 άνθρωποι από καρδιοπάθειες που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα και 3.000 από καρκίνο για τον ίδιο λόγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νούμερα αυτά δεν έχουν υπολογιστεί μια σειρά θανάτων για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, σχεδόν αποδείξεις, ότι οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

 Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, Κονραντ Τζαμροζικ ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον κ. Τζαμρόζικ «οι εκτιμήσεις των θανάτων που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα είναι συντηρητικές. Περιλαμβάνουν θανάτους από καρδιακές παθήσεις, εμφράγματα, καρκίνο του πνεύμονα και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις. Όμως δεν προσμετρούν θανάτους παιδιών που οφείλονται σε αυτή την αιτία και θανάτους ενηλίκων λόγω άλλων συνθηκών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η πνευμονία.»

 Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ στην Βρετανία και του Μίσιγκαν στην Αμερική έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, ο υπολογισμός και η ευφράδεια. Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων μέτρησαν τα επίπεδα κοτινίνης, συστατικό της νικοτίνης, στα σάλιο 5.000 ενηλίκων. Κατόπιν τους υπέβαλαν σε διάφορα τεστ, και αποτίμησαν τις ικανότητες τους. Τα συμπεράσματα ήταν συναρπαστικά. Όσοι είχαν στο σώμα τους υψηλά ποσοστά νικοτίνης παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα στις γνωστικές τους λειτουργίες.

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -