Ερωτηματικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα


Υπάρχει ανησυχητική έλλειψη στοιχείων για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, παρά την αυξανόμενη χρήση τους από το κοινό, προειδοποιούν δύο Έλληνες ερευνητές.

Όπως γράφουν στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (ΒΜJ), δίχως περισσότερα στοιχεία είναι αδύνατον να ξέρει κανείς εάν αυτού του είδους τα προϊόντα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουν εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλειά τους, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο υγιεινά από τα αληθινά, καθώς οι χρήστες τους μπορούν να εισπνέουν νικοτίνη, δίχως πίσσα, καπνό ή μονοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) των ΗΠΑ έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ασφάλειά τους.

Όπως γράφουν οι κ.κ. Αντρέας Φλουρής και Δημήτρης Οικονόμου, από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης, υπάρχουν τρεις μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων: τη μία έχει πραγματοποιήσει το FDΑ, την άλλη το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος», και την τρίτη η ιδιωτική εταιρεία Ηealth Νew Ζealand.

Η έκθεση του FDΑ εντόπισε σε ορισμένες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων ίχνη από καρκινογόνες ουσίες, ενώ διαπίστωσε ότι κάθε μάρκα απελευθερώνει διαφορετικές ποσότητες νικοτίνης σε κάθε ρουφηξιά.

Ο «Δημόκριτος» δεν βρήκε στοιχεία χημικής μόλυνσης και κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η ιδιωτική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας εντόπισε μεν ίχνη καρκινογόνων ουσιών, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε γενικές γραμμές καλύτερα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρά τα κανονικά, όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Οι δύο ερευνητές τονίζουν στην ΒΜJ ότι «τα λιγοστά (υπάρχοντα) στοιχεία υποδηλώνουν την ύπαρξη ποικίλων τοξικών και καρκινογόνων συστατικών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και πιθανότατα σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις απ΄ ό,τι στα παραδοσιακά».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είπε ότι «δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου στοιχεία για τη μακροχρόνια ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και γι΄ αυτό συνιστάται στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί».

Από την πλευρά της, η κ. Ντέμπρα Άρνοτ, από τον οργανισμό Αction on Smoking & Ηealth (Δράση για το κάπνισμα και την υγεία) είπε ότι «μολονότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την ασφάλειά τους, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σίγουρα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία οδηγούν σε πρόωρο θάνατο τους μισούς μακροχρόνιους χρήστες τους».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα

7 CommentsΣχολιάστε

  • Όπως και να το δείς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το κανονικό. Απλά το καλύτερο είναι να μην καπνίζει κάποιος καθόλου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

  • Το έκοψα πριν 4 χρόνια, με μια γαλλική μέθοδο. Η κυρία που μου έκανε εφαρμογή της μεθόδου, μου είχε πει πως δεν θα θέλω ούτε να το ξαναδώ. Έτσι ακριβώς έγινε. Να είναι καλά, με έσωσε!!! Από τότε, όποιον ήξερα που κάπνιζε, τους σύστηνα και το έκοψαν όλοι. Μακάρι να μπορούσα να σας δώσω τα στοιχεία της και να σωθείτε. Δε φαντάζεστε πόσο πιο ωραία είναι όλα στη ζωή, τώρα που δεν καπνίζω.
    [email protected]

  • Εδώ και μερικά χρόνια έκοψα το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Νιώθω πολύ καλύτερα, το ίδιο λέει και ο γιατρός μου.
    Είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον δε μπορεί να κόψει το τσιγάρο μαχαίρι.

  • Όλες οι ενστάσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν να κάνουν με την νικοτίνη και την ασφάλεια χρήσης της. Δοκιμάστε τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke ΧΩΡΙΣ νικοτίνη για απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά.

  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι με διαφορά λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο. Και αυτό έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά, παρόλο που οι περισσότεροι ασχολούνται με την δυσφήμιση παρά με την διαφήμιση του, για προφανής λόγους. Αποτελεί λοιπόν την καλύτερη λύση για όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από τις βλαβερές συνέπειες του κανονικού καπνίσματος.

  • Γιατί τόσο πόλεμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ; Είναι προφανής ο σκοπός κάποιων. Ένα είναι απόλυτα σίγουρο. Το κανονικό τσιγάρο σκοτώνει , αποδεδειγμένα ! Το ηλεκτρονικό βοηθάει και είναι η καλύτερη μέθοδος για να απαλαχτείς από το κάπνισμα χωρίς το στερητικό σύνδρομο της έλλειψης νικοτίνης. Με την πάροδο του χρόνου καταφέρνεις να απαλλαχτείς τελείως και από αυτήν !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -