15 SOS ερωτήσεις για τα κονδυλώματα

Από τα αρχαία χρόνια την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστά τα γεννητικά κονδυλώματα, και τους δόθηκε ο όρος στην ιατρική βιβλιογραφία κονδύλωμα. Ο όρος κονδύλωμα σημαίνει «στρογγυλό έπαρμα πλησίον του πρωκτού» αφού από τα αρχαία χρόνια ήταν ένα εύρημα σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν πλέον των 100 διαφορετικών γονότυπων, δηλαδή 100 διαφορετικούς τύπους κονδυλωμάτων.


b28583042693d16cf6a0fb14d253e933_L

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και σήμερα η πιο εκλαϊκευμένη ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στο πιο ελληνικό Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων.

Τα κονδυλώματα πρόκειται για καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στο δέρμα, διαφορετικών μεγεθών, από πολύ μικροί-στο μέγεθος μιας μικρής ελιάς ή σπίλου- μέχρι αρκετά ευμεγέθεις όγκοι , και από απλοί μονήρεις όγκοι μέχρι πολλαπλοί όγκοι διαφορετικού μεγέθους. Το χρώμα τους είναι κυρίως το χρώμα του δέρματος. Οι όγκοι αυτοί εμφανίζονται κυρίως στη πρωκτογεννητική περιοχή τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα. Αυτό που αναφέραμε αφορά τα κονδυλώματα που βλέπουμε, υπάρχουν όμως και αυτά που δεν βλέπουμε και αφορά τα κονδυλώματα που προσβάλλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας όπου αναγνωρίζονται δύσκολα με το γυμνό μάτι, αλλά εδώ είναι που είναι απαραίτητο το τεστ Παπανικολάου γιατί μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τα κονδυλώματα και βεβαίως και τις συνέπειες αυτών. Όπως αναφέραμε πιο πάνω υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί γονότυποι του ιού από τους οποίους 35 αφορούν τα γεννητικά όργανα. Οι τελευταίοι ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, τους ταξινομούμε σε τέσσερις κατηγορίες :

  1. Χαμηλού κινδύνου
  2. Ενδιάμεσου κινδύνου
  3. Υψηλού κινδύνου
  4. Αβέβαιης έκβασης

Μπορεί κάποιος να έχει τον ιό χωρίς να έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, όμως δεν μπορεί να έχει κονδυλώματα χωρίς να έχει προσβληθεί από τον ιό.

Μπορεί να το έχω και να μην το ξέρω;

Συνήθως ο χρόνος επώασης από το χρόνο προσβολής μέχρι την εμφάνιση των κονδυλωμάτων είναι από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά τη επαφή με μολυσμένο με τον ιό άτομο. Δεν αποκλείεται όμως κάποιος να φέρει τον ιό και να εκδηλώσει τα συμπτώματα χρόνια αργότερα ως αποτέλεσμα της καλής άμυνας του οργανισμού ή να συμβαίνει το αντίθετο σε ασθενείς με χαμηλή ανοσολογική απάντηση ή ακόμη σε καπνιστές. Είναι επίσης δυνατό κάποιος να έχει προσβληθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και να μην εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα αλλά να μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση χωρίς να μπορεί να το ξέρει.

Θα το έχω για πάντα;

Θεωρητικά ναι. Όλα εξαρτώνται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο την εξέλιξη της λοίμωξης και να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα υγείας ή μπορεί επίσης η γυναίκα να νοσήσει και μετά από ένα χρονικό διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα να καταφέρει να καταστείλει τον ιό χωρίς να ξαναυπάρξουν βλάβες. Υπάρχουν βέβαια και αυτές οι περιπτώσεις που παρά τη θεραπεία οι βλάβες ξαναεμφανίζονται ή οι ίδιες ή καινούριες. Δεν υπάρχει πάντως κάποιο φάρμακο ή κάποια άλλη θεραπεία που να σκοτώνει τον ιό. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και αφορά την αφαίρεση των οξυτενών κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών στον τράχηλο με τις ακόλουθές τεχνικές :

  • Laser
  • Καυτηριασμός
  • Κρυοπηξία
  • Χειρουργική εξαίρεση

Η πιο κατάλληλη μέθοδος αποφασίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα, το βαθμό επέκτασης της νόσου και το βαθμό δυσπλασίας που η νόσος έχει δημιουργήσει.

Μπορεί το τεστ Παπανικολάου να βγει αρνητικό και παρόλα αυτά να έχω τον ιό;

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να εξασφαλίσει διάγνωση στην ανίχνευση του ιού HPV περίπου στο 90% των περιπτώσεων, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τις βλάβες-δυσπλασίες- που μπορεί να προκληθούν στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας του ιού. Βέβαια σημασία έχει και ο τρόπος και ο άνθρωπος που κάνει τη λήψη του τεστ Παπανικολάου. Αν το τεστ Παπανικολάου βγει αρνητικό, αλλά ο ιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει μόλυνση από τον ιό, μπορεί να προτείνει μια εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση. Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση οπού ο ιατρός παρατηρεί το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο με ένα «μεγεθυντικό φακό», το κολποσκόπιο και μπορεί να δει καλύτερα τις βλάβες. Στον τράχηλο όταν τον βλέπει με το κολποσκόπιο τον εμποτίζει με ένα ειδικό υγρό όπου τον βοηθάει να αναγνωρίσει τις βλάβες και να πάρει βιοψίες όπου αυτός κρίνει απαραίτητο.

Μπορώ να κολλήσω κονδυλώματα από την τουαλέτα;

Ο ιός HPV που προκαλεί κονδυλώματα μεταδίδεται με απευθείας επαφή με τη προσβεβλημένη περιοχή γι’ αυτό και θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Δηλαδή με οποιαδήποτε σεξουαλική πρακτική μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού και να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Δεν κολλάει από την τουαλέτα, τα φιλιά στο στόμα, από την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών και μαχαιροπίρουνων ούτε από την πισίνα ή την μπανιέρα.

Το προφυλακτικό εξασφαλίζει 100% προστασία από το συγκεκριμένο αφροδίσιο νόσημα;

Το προφυλακτικό περιορίζει πάρα πολύ αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει, την μετάδοση όλων των αφροδίσιων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Δυστυχώς, όμως, επειδή κατά την ερωτική επαφή το προφυλακτικό αφήνει ακάλυπτα κάποια μέρη ανδρικού μορίου, πλήρη προστασία από τα οξυτενή κονδυλώματα, δηλαδή αυτά που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, δεν μπορεί να υπάρξει.

Αν έχω κονδυλώματα θα πάθω καρκίνο;

Αν είστε από τις γυναίκες που λένε δεν έχω εγώ πρόβλημα, δεν έχω κάποια ενόχληση, ντρέπομαι να πάω σε ένα γυναικολόγο τότε είστε υποψήφιες να πάθετε σε πρώτη φάση μια προκαρκινική βλάβη και στη συνέχεια αν πάλι δεν πάτε σε ένα γυναικολόγο είναι πιθανό να πάθετε καρκίνο στο αιδοίο, στον κόλπο, στον πρωκτό ή στον τράχηλο. Άλλα πως γίνεται από τον ιό του HPV να εξελιχθεί σε καρκίνο. Είναι μια διαδικασία που προκαλούν ορισμένοι τύποι του ιού και είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται σε σχετικά μακρύ χρόνο, δηλαδή είναι μια χρονοβόρος διαδικασία. Αλλά ας πούμε δύο λόγια για το πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος. Όπως είπαμε ορισμένοι τύποι του ιού του HPV μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη στις μεμβράνες-κύτταρα- που καλύπτουν την πρωκτογεννητική περιοχή που αρχικά ονομάζεται δυσπλασία. Αυτή η δυσπλασία είναι μια προκαρκινική βλάβη, όχι καρκίνος, και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της. Αν αυτή η δυσπλασία, δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του πέους στους άνδρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες ή του πρωκτού και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και στα δύο φύλα. Σε κάθε περίπτωση αν γνωρίζεις ότι έχεις τον ιό, είναι σημαντικό να ακολουθείς τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού. Πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν πηγαίνουμε στον ιατρό τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ειδικότερα ένα γυναικολόγο, τότε ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου είναι σημαντικά μειωμένος.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης με τον στοματικό έρωτα;

Ναι υπάρχει όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να ευθύνεται για εκδήλωση καρκίνου σε περιοχές όπως ο λάρυγγας, ο φάρυγγας και η στοματική κοιλότητα. Μάλιστα οι τελευταίες μελέτες ανεβάζουν την αύξηση των καρκίνων στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα τα τελευταία χρόνια στο 40%.

Σε ποιον γιατρό απευθύνομαι σε περίπτωση που έχω κονδυλώματα;

Μπορείς να απευθυνθείς σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο όσον αφορά τα οξυτενή κονδυλώματα στα έξω γεννητικά όργανα ή στον γυναικολόγο όσον αφορά και τα οξυτενή κονδυλώματα και τα κονδυλώματα που προσβάλλουν τον κόλπο και τον τράχηλο με την παρακολούθηση με το τεστ Παπανικολάου. Κάποιες φορές απαιτείται και η συνεργασία ενός γενικού χειρουργού όσον αφορά τα κονδυλώματα που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και πλησιάζουν πολύ κοντά στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου.

Το εμβόλιο είναι μόνο για τα νέα κορίτσια;

Το εμβόλιο μπήκε και στην Ελλάδα στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 ετών μέχρι και 26 ετών. Το εμβόλιο είναι μια βασική ασπίδα στην προστασία από τον ιό του HPV σε ποσοστά που φθάνουν το 90%. Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο τύποι εμβολίων.

Είμαι απόλυτα ασφαλής αν έχω κάνει το εμβόλιο HPV;

Όχι γιατί το εμβόλιο εξασφαλίζει προστασία μόνο από κάποια στελέχη του ιού και συγκεκριμένα τους ορότυπους 6,11,16 και 18 που είναι τα πιο «επιθετικά» στελέχη και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου.

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω το τεστ Παπανικολάου να έχω εμβολιαστεί;

Ο έλεγχος με τεστ Παπανικολάου πρέπει να συνεχιστεί κανονικά μια φορά το χρόνο επειδή όπως αναφέραμε προηγουμένως το εμβόλιο προσφέρει προστασία 70% και για τη έγκαιρη διάγνωση βλαβών που δεν προσφέρει κάλυψη ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται η επισκόπηση και το τεστ Παπανικολάου.

Αν έχω ήδη κονδυλώματα είναι αδύνατον να ξανακολλήσω;

Όπως είπαμε και προηγουμένως ο ιός του HPV έχει 100 διαφορετικά στελέχη και από αυτά τα 35 αφορούν διαφόρους τύπους γεννητικών κονδυλωμάτων. Επομένως όπως είναι λογικό αν συνεχίζεις και εφαρμόζεις επικίνδυνες τακτικές στο σεξ είναι δυνατό να κολλήσεις και ένα ακόμα στέλεχος του ιού. Για παράδειγμα μπορεί ο τράχηλος να έχει προσβληθεί από περισσότερα από ένα στελέχη ιού ή μπορεί μια ασθενής να εμφανίζει και οξυτενή κονδυλώματα και HPV λοίμωξη ή δυσπλασία στον τράχηλο της.

Αν ο σύντροφός μου έχει τον ιό, είναι βέβαιο ότι θα κολλήσω;

Αν έχεις την υποψία ότι ο σύντροφός σου έχει κονδυλώματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στο ειδικό ιατρό, που για τον άνδρα είναι ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, όπου θα τον εξετάσει και μπορεί να του κάνει την λεγόμενη πεοσκόπηση, κάτι αντίστοιχο με την κολποσκόπηση, και θα του προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Αν γίνει αυτό, τότε ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται αισθητά. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει εσύ να αμελής να παίρνεις όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, και να ελέγχεσαι περιοδικά.

Μπορεί ο ιός να απειλήσει τη γονιμότητά μου ή μια εγκυμοσύνη;

Ο ιός HPV δεν απειλεί τη γονιμότητα μιας γυναίκας παρά μόνο στην περίπτωση που δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και η βλάβη έχει προχωρήσει σε κακοήθεια και επομένως επηρεάζεται όλο το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Σε μια γυναίκα φορέα του ιού του HPV η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει κανονικά και δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει το ιό στο παιδί κατά την κύηση. Κατά τη διάρκεια του τοκετού όμως υπάρχει ο κίνδυνος κατά 4% μετάδοσης του ιού στο παιδί και η εμφάνιση στα πρώτα χρόνια της ζωής του θηλώματα στο λάρυγγα. Επομένως ο τρόπος τοκετού πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην επίτοκο και τον ιατρό και αφού εξηγηθούν όλες οι πιθανές επιπλοκές, να αποφασιστεί η κατάλληλη μέθοδος.

___________

  ~ Γεώργιος Ασημακόπουλος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος (www.drasimakopoulos.gr)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -