Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Προσοχή στις διαφορές

gripi


Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Καταρροή, βήχας, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος. Όλα δείχνουν ότι την έχετε «αρπάξει». Πότε, όμως, έχετε να κάνετε με ένα απλό κρυολόγημα που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται εύκολα και πότε με γρίπη που μπορεί να σας ρίξει στο κρεβάτι;

Η βασική διαφορά του απλού, κοινού κρυολογήματος από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι η απουσία υψηλού πυρετού: η σωματική θερμοκρασία των ασθενών συνήθως είναι χαμηλότερη από 38 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα από 3 έως 4 μέρες ή μια εβδομάδα το πολύ, τα συμπτώματά σας θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Ο πίνακας που ακολουθεί περιγράφει τα συμπτώματα που διαχωρίζουν τις δύο περιπτώσεις:

Συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος

Τι πρέπει να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα

Δεν υπάρχει σήμερα αιτιολογική θεραπεία για το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στις δύο αυτές περιπτώσεις, καθώς -όπως όλη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει- χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι, επειδή αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά, και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

-Εάν έχετε πυρετό θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε

-Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων και ελαφριές σούπες. Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων. Επίσης είναι πολύτιμα όταν υπάρχει πυρετός, διότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχουν αυξημένες απώλειες υγρών με κίνδυνο αφυδάτωσης

-Αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ

-Εάν έχετε πόνο στο λαιμό (φάρυγγα), μπορείτε να κάνετε γαργάρα με ζεστό αλατόνερο, το οποίο μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Επίσης ειδικά σπρέι ή χάπια που διαλύονται στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν

-Χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορρού για τη μύτη, για να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και για να ενυδατώνεται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης

Ποιες κατηγορίες φαρμάκων ενδείκνυνται για αυτές τις περιπτώσεις

-Αναλγητικά: Είναι τα παυσίπονα μερικά από τα οποία έχουν και αντιπυρετικές ιδιότητες.

-Αντιβηχικά: Επιδρούν στον εγκέφαλο και καταστέλλουν το βήχα. Εάν ο βήχας είναι παραγωγικός δεν είναι σωστό να παίρνετε αντιβηχικά.

-Αποχρεμπτικά: Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να αποβάλλονται ευκολότερα με το βήχα.

-Αποσυμφορητικά: Οι ουσίες αυτές μειώνουν τη συμφόρηση που μπορεί να υπάρχει στις διάφορες διόδους και ιδιαίτερα σ’ αυτές της μύτης.

-Υπάρχουν επίσης και ορισμένα φάρμακα τα οποία μπορεί να κρίνει ο γιατρός σας ότι τα χρειάζεστε και να σας γράψει συνταγή για αυτά.

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να καλέσετε το γιατρό σας:

-Εάν έχετε κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες

-Εάν έχετε πόνο στο αυτί ή εάν τρέχει υγρό από το αυτί

-Σε περίπτωση που έχετε σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή στο μέτωπό σας

-Σε περίπτωση που έχετε ψηλό πυρετό (ψηλότερο από 39 βαθμούς Κελσίου)

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μια βραχνάδα, μια φαρυγγίτιδα ή βήχας που δεν φεύγουν

-Εάν έχετε δύσπνοια με συριγμό

Τι ισχύει με τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παραχθεί ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία.

Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς.

Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.

Άλλα μέτρα προστασίας

Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης.

Το κοινό κρυολόγημα

Ο μέσος ενήλικας αναπτύσσει δύο έως τέσσερις φορές τον χρόνο κοινό κρυολόγημα – μια ιογενή φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κάθε φορά, η ασθένεια διαρκεί μία εβδομάδα περίπου, αν και μερικές φορές φθάνει τις δύο εβδομάδες, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε ένας από εμάς θα περάσει συνολικά δύο ή τρία χρόνια της ζωής του κρυολογημένος.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, οι οποίοι μεταλλάσσονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Η πληθώρα και η ικανότητα μεταλλάξεώς τους είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να επινοηθεί κάποιο εμβόλιο ή ριζική θεραπεία. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με τα μολυσμένα, μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού που παράγονται όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισπνευσθούν απ’ οποιονδήποτε βρίσκεται σε «ακτίνα βολής» ή να μολύνουν τα χέρια ή τα προσωπικά αντικείμενα του πάσχοντος – και από εκεί να «περάσουν» σε άλλα άτομα μέσω των χεριών.

Από τη στιγμή που θα μολυνθείτε με έναν από τους ιούς του κρυολογήματος έως την στιγμή που θα αναπτύξετε τα πρώτα συμπτώματα, θα μεσολαβήσουν 48 ώρες περίπου – τόσος είναι ο χρόνος επωάσεως των υπαίτιων ιών. Τα πρώτα συμπτώματα που θα αναπτύξετε πιθανώς θα είναι συνάχι και φτάρνισμα. Στην αρχή είναι επίσης πιθανό να πονάει ο λαιμός σας, ενώ στη συνέχεια θα βήχετε, δίχως όμως να έχετε φλέγματα (μη παραγωγικός βήχας).

Αν είστε κρυολογημένοι, πιθανώς θα αισθάνεστε ότι μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές ασχολίες σας και ότι δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο κρεβάτι.

Η κύρια διαφορά του απλού, κοινού κρυολογήματος από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι η απουσία υψηλού πυρετού: η σωματική θερμοκρασία των ασθενών συνήθως είναι χαμηλότερη από 38 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα από 3 έως 4 μέρες, ή μια εβδομάδα το πολύ, τα συμπτώματά σας θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Μολονότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος υπάρχουν όλο τον χρόνο, είναι πιθανότερο να εκτεθείτε σε αυτούς τον χειμώνα, επειδή περνάτε περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους και έρχεστε σε στενή επαφή με περισσότερους ανθρώπους.

Η συχνότητα των κρυολογημάτων φαίνεται να αυξάνεται, παρ’ όλο που δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπαίτιων ιών τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ρόναλντ Έκκλς, από το Κέντρο Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, «η αυξημένη συχνότητα μπορεί να αποδοθεί σε δύο παράγοντες: στην αύξηση του αστικού κυρίως πληθυσμού που έχει ως συνέπεια να μεταδίδονται ευκολότερα οι υπαίτιοι ιοί, και στο στρες το οποίο εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σήμερα πιο συχνό απ’ όσο μια 30ετία».

Στην αύξηση των κρουσμάτων μπορεί ακόμη να συμβάλλει το γεγονός πως τα παιδιά πηγαίνουν σε ολοένα και πιο μικρή ηλικία στο σχολείο. «Η χρήση των βρεφονηπιακών σταθμών είναι πλέον διαδεδομένη», λέει ο καθηγητής Έκκλς. «Όταν, όμως, πηγαίνει σε ένα σταθμό ένα μικρό παιδί με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ευάλωτο στις διάφορες λοιμώξεις. Και όταν κάποια στιγμή μολυνθεί αυτό, μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη στα λοιπά μέλη της οικογένειάς του».

Η γρίπη

Κάθε χρόνο, 3.000 έως 4.000 άτομα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία πεθαίνουν από επιπλοκές της γρίπης – ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα σε περίπτωση επιδημίας για να φθάσει ή να ξεπεράσει τις 20.000. Οι βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι τις έξι έως οκτώ εβδομάδες που διαρκεί κάθε χρόνο η «εποχή της γρίπης», βλέπουν 100 έως 200 πάσχοντες ανά 100.000 πληθυσμού την εβδομάδα. Σε περίπτωση επιδημίας, ο αριθμός των πασχόντων φθάνει τους 400 την εβδομάδα.

Υπάρχουν δύο κύριοι ιοί που προκαλούν γρίπη: ο ιός της γρίπης Α και ο Β. Ο ιός της γρίπης Α προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου, και αποτελεί την πιο συνήθη αιτία των επιδημιών, ενώ ο Β προκαλεί ηπιότερη μορφή της νόσου και εξάρσεις, οι οποίες συνήθως περιορίζονται σε μια γεωγραφική περιοχή. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιοί μεταλλάσσονται ελαφρώς, και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρασκευάζεται κάθε χρόνο διαφορετικό εμβόλιο γρίπης. Ωστόσο, ο ιός Α μπορεί κάποια στιγμή να υποστεί σημαντική μετάλλαξη, οδηγώντας σε έναν νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία. Σε τέτοια περίπτωση, το επακόλουθο μπορεί να είναι μια μεγάλη επιδημία γρίπης ή ακόμα και μια πανδημία (παγκόσμια επιδημία).

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη της μύτης, του λάρυγγα, των βρόγχων και των πνευμόνων. Και αυτή μεταδίδεται με τα μολυσμένα σταγονίδια που παράγει ο βήχας και το φτάρνισμα.

Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις, οι ιοί της γρίπης δεν προκαλούν την ναυτία, τον έμετο και την διάρροια της επονομαζόμενης «γρίπης του στομάχου». Τα συμπτώματα αυτής της «γρίπης» οφείλονται σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως ο ροταϊός και τα βακτήρια σαλμονέλα και Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο).

Η πρώτη ένδειξη ότι έχετε γρίπη είναι η αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Ο πυρετός, τα ρίγη, ο πονοκέφαλος και η έντονη κόπωση εμφανίζονται απότομα και σχεδόν ταυτοχρόνως. Ο πυρετός συχνά είναι υψηλός – πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου – και συνήθως διαρκεί έως τρεις ημέρες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να αισθάνεστε πόνους στους μυς, κυρίως της πλάτης, των χεριών και των ποδιών, καθώς και να αισθάνεστε εξαντλημένοι, με συνέπεια να μην μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Η κούραση ενδέχεται να επιμείνει για αρκετό καιρό έπειτα από την ανάρρωση από τα αρχικά συμπτώματα.

Αν κατά τα άλλα είστε υγιείς, η γρίπη δεν θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαιτέρως. Αν, όμως, είστε άνω των 65 ετών ή πάσχετε από υποκείμενες ασθένειες, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία.

Βήχας και πονόλαιμος

Ο βήχας και ο πονόλαιμος μπορεί να συνοδεύουν ή να ακολουθήσουν μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναπτύσσει πονόλαιμο κάθε χρόνο, ενώ το 10% των ιατρικών επισκέψεων οφείλονται σε αυτόν. Ο πονόλαιμος αποτελεί συνήθως ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δέχεται επίθεση από έναν ιό ή βακτήριο. Το 70% περίπου των κρουσμάτων πονόλαιμου οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις.

Ο βήχας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι παραγωγικός ή ξηρός (μη παραγωγικός). Ο παραγωγικός βήχας είναι αυτός που συνοδεύεται από αποβολή φλεγμάτων, δηλαδή περιττών εκκριμάτων από τους πνεύμονες. Ο ξηρός βήχας είναι λιγότερο συχνός, και μπορεί να οφείλεται σε ευαισθησία της αναπνευστικής οδού.

Πηγή: onmed.gr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -