Η βαλκανική χερσόνησος και η βαλκανική μουσική

Balkans-political-map-small


Η Βαλκανική χερσόνησος είναι η ανατολικότερη από τις τρείς μεγάλες χερσονήσους της νότιας Ευρώπης . Εκτείνεται ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα ,το Ιόνιο πέλαγος , και τον Eύξεινο Πόντο . Βόρεια όρια της θεωρούνται  οι ποταμοί Σάβος και Δούναβης .

Στη Βαλκανική χερσόνησο βρίσκονται η Αλβανία , η  Βουλγαρία , η Ελλάδα , η Ρουμανία , το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και τα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της  Γιουγκοσλαβίας : Σερβία , Κροατία , Σλοβενία ,Βοσνία – Ερζεγοβίνη , Μαυροβούνιο και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ( ΠΓΔΜ ) .

Βαλκανικός_Πόλεμος.SVG

Η χερσόνησος πήρε το όνομά της από την οροσειρά του Αίμου , στη Βουλγαρία που λέγεται και Βαλκανικά Όρη .Απο εκεί ήλθε το όνομα Βαλκανική Χερσόνησος . Για τον ίδιο λόγο ονομάζεται επίσης χερσόνησος του Αίμου ή Βαλκάνια .

Balkangebirge_Balkan_topo_de

Η Βαλκανική Χερσόνησος είναι ορεινή και απόκρημνη . Οι πεδινές περιοχές είναι λίγες . Το κλίμα είναι ήπιο μεσογειακό στις ακτές και στα Ελληνικά νησιά . Στο εσωτερικό όμως γίνεται έντονα ηπειρωτικό .

Η Βαλκανική μουσική δημιουργήθηκε στο Βαλκανικό χώρο σε χώρες όπως η Ρουμανία , η Βουλγαρία , η πρώην Γιουγκοσλαβία και η Αλβανία . Είναι μια μουσική σχεδόν ομοιόμορφη , επιρροές της  μάλιστα δέχτηκε και η Ελλάδα .

8The_Serbian_National_Folk_Dance_Ensemble_Kolo

Η ομοιομορφία αυτή αφορά είτε τα μουσικά όργανα είτε τις καταβολές και τις παραδόσεις της μουσικής . Στη Βουλγαρία τα περισσότερα τραγούδια είναι μονοφωνικά αλλά και διφωνικά ενώ κυριαρχεί ο κυκλικός χορός . Στη Σερβία και το Μαυροβούνιο έχει αναπτυχθεί ο χορός « κόλο » , όπου οι χορευτές τραγουδούν με κύρια συνοδεία το παραδοσιακό όργανο « γκούσλα » ( λάουτο ) . Στις δύο τελευταίες  αυτές  χώρες διατηρήθηκαν και οι παραδόσεις των αρχαίων λαϊκών επικών και ηρωικών τραγουδιών με τη συνοδεία πάντοτε παραδοσιακών οργάνων . Κοινό είναι το μοιρολόι σε όλες τις Βαλκανικές χώρες , ενώ το πολυφωνικό  τραγούδι είναι ευρέως διαδεδομένο στο Μαυροβούνιο στη νότια Αλβανία και στο Πωγώνι της Ηπείρου

balcan

Τα όργανα ( έγχορδα , πνευστά , κρουστά , ) είναι κοινά σε όλο το βαλκανικό χώρο , κυρίως πρώην Γιουγκοσλαβία και η Αλβανία . Για παράδειγμα παντού συναντώνται η γκάιντα , ο ζουρνάς , το λάουτο , το νταούλι  και  πολλά άλλα .

Tanec_folk_ensemble_Macedonia_1

Μεγάλη ώθηση στην έντεχνη λαϊκή , παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων έδωσε ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής  Γκόραν  Μπρέγκοβιτς , ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε έντονα στη διάδοση της Βαλκανικής μουσικής , έχοντας αναπτύξει μουσικά ιδιώματα ιδιαίτερα με τη χρησιμοποίηση των χάλκινων πνευστών .

GoranBregovic

Χάρις Γουρλώνη

κοινωνική λειτουργός/κοινωνικές επιστήμες/σχεδιάστρια μόδας

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -