Δρ. William Li – Ας βοηθήσουμε τα βλαστοκύτταρα μας για να μας βοηθήσουν.


Ανανεωθείτε!

Ο Δρ. William Li, γιατρός εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ και συγγραφέας του New York Times best seller που κυκλοφορεί στα ελληνικά Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ από τις εκδόσεις ΧΡΟΝΙΚΟ, μας συμβουλεύει:

«Ας βοηθήσουμε τα βλαστοκύτταρα μας για να μας βοηθήσουν.»

Τα καλά νέα: Τα βλαστοκύτταρά μας εργάζονται για την αναγέννηση των οργάνων του σώματός μας κάθε μέρα σε όλη μας τη ζωή.

Τα κακά νέα: Οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να εμποδίσουν ή να διακόψουν τη διαδικασία αναγέννησης.

Ο Δρ William Li, μας λέει πώς να υποστηρίξουμε το σύστημά αναγέννησης να αισθανθούμε καλύτερα (και νεότεροι!) Ιδιαιτέρως αυτή τη περίοδο.

Εάν πιστεύατε ότι η αναγέννηση ήταν δυνατή μόνο για αστερίες και σαύρες, ξανασκεφτείτε το. «Ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούμε να βγάλουμε καινούριο δάκτυλο ή αυτί, αναγεννιόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», «Τα βλαστοκύτταρα μας αναπληρώνουν συνεχώς και ανανεώνουν τα όργανα μας για να τα διατηρούν σε καλή λειτουργικά κατάσταση». Είναι ένα είδος κυτταρικού καθαρισμού: Τα νέα, νεαρά βλαστοκύτταρα αντικαθιστούν τα παλιά, τα χρησιμοποιημένα για να διατηρούν τα μαλλιά στο κεφάλι μας, τους βλεννογόνους του εντέρου μας σε καλή κατάσταση και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. «Κάθε χρόνο το σώμα μας δημιουργεί ένα “νέο αντίγραφο του εαυτού μας”, ακόμη και όσο μεγαλώνουμε.»
Πολλοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν ή να βλάψουν την ικανότητα του σώματός μας να μας διατηρεί ζωντανούς και υγιείς.

«Η σωματική αδράνεια, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση λίπους και αλατιού και το άγχος επιβαρύνουν τις διαδικασίες αναγέννησης», λέει ο Δρ Li. «Μετά από έναν μακρύ χειμώνα και ένα ακόμη μεγαλύτερο έτος πανδημικής πίεσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουμε την ικανότητα του σώματός μας να αναγεννηθεί.»

Πρώτο βήμα: Άσκηση

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την τόνωση της αναγέννησης είναι η τακτική άσκηση.» Η σωματική δραστηριότητα κινητοποιεί τα βλαστοκύτταρα για να μετακινηθούν από το μυελό των οστών και να ταξιδέψουν στα όργανα για να τα επισκευάσουν. «Βάλτε έναν στόχο για να κάνετε 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα, με ήλιο ή με βροχή», ή «ακολουθείστε κάποια άλλη μορφή άσκησης που σας αρέσει.»

Επόμενο: Επικεντρωθείτε στη διατροφή σας

«Η τροφή που καταναλώνετε μπορεί να είναι ευεργετική για τα βλαστοκύτταρα.»

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα έχουν λιγότερα βλαστοκύτταρα σε κυκλοφορία. Οι συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη, βλάπτουν τα βλαστοκύτταρα, επομένως ας περιορίσουμε τα ζαχαρούχα ποτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας. Και, συγγνώμη που θα γράψω, αλλά “το αλκοόλ είναι τοξικό για τα βλαστοκύτταρα”. Φάτε τρόφιμα που κινητοποιούν τα βλαστοκύτταρα σας, όπως ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικά τρόφιμα, μαύρη σοκολάτα. (Για περισσότερα συμβουλευθείτε τον βιβλίο.)

Τέλος: Αντιμετωπίστε το άγχος το στρες τις στεναχώριες.

«Τα υψηλά επίπεδα στρες βλάπτουν τα βλαστοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναγεννούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.»

Η προσεκτική διατροφή, ο καλός ύπνος και η μέτρια άσκηση μας βοηθούν να απαλλαγούμε από το άγχος, αλλά η καλύτερη συμβουλή είναι να συμπεριλάβουμε μια θετική στάση για τη ζωή.

«Σκεφτείτε την πανδημία του περασμένου έτους ως δασική πυρκαγιά. Μετά την πυρκαγιά έρχονται τα νεαρά πράσινα βλαστάρια που ξαναζωντανεύουν το δάσος.»

Βρείτε τα δικά σας βλαστάρια ανανέωσης για το 2022, κάτι νέο για να επικεντρωθείτε. Επανασυνδεθείτε με παλιούς φίλους, βρείτε ένα νέο χόμπι ή εγγραφείτε σε μια λέσχη βιβλίων.

Και μη ξεχνάτε.

“Χάρη στα βλαστοκύτταρα, κάθε χρόνο το σώμα σας δημιουργεί ένα “νέο αντίγραφο του εαυτού μας”, ακόμη και όσο μεγαλώνετε.” —Δρ. Li

by Αντικλείδι ,  https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -