Ριάντ: Έργο Έλληνα επιστήμονα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης των πόλεων


Είναι μία συνθήκη που προκαλεί κλαυσίγελο. Σαν «μαύρο» αστείο, σαν τιμωρία της φύσης. Επειδή την ξεγέλασαν και ήρθε η στιγμή να απαντήσει. Στον τόπο, που πήρε το όνομά του από την ευλογία των δασών και του «πρασίνου».

Εκεί, στην καρδιά της αραβικής χερσονήσου, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ (όνομα που προήλθε από τη λέξη rawdha – τόπος γεμάτος κήπους και δάση), οι συνθήκες αναδεικνύουν όλο και πιο θορυβωδώς ό,τι οι ινδιάνοι άφησαν γραμμένο στην πέτρα: όταν και το τελευταίο δένδρο θα έχει κοπεί, όταν και ο τελευταίος ποταμός θα έχει δηλητηριαστεί, όταν και το τελευταίο ψάρι θα έχει πεθάνει, τότε οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι τα λεφτά δεν τρώγονται, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα καλοκαίρια στην πόλη το θερμόμετρο «χτυπάει» 45άρια και οι βροχές κάθε άλλο παρά δροσίζουν. Το πράσινο θυσιάστηκε στον βωμό της ανάπτυξης. Εκεί, όπου γεμίζεις το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου με 20 λεπτά του ευρώ (!), είναι πλέον αδύνατο να ζήσεις, τουλάχιστον τα καλοκαίρια. Βλέπεις, τα πετροδόλαρα δεν «περνούν» στο περιβάλλον. Ούτε βεβαίως και στην αρρώστια… «Ανάπτυξη για την ανάπτυξη… η φιλοσοφία του καρκινικού κυττάρου» είχε διατυπώσει τόσο σοφά ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Edward Abbey.

Καθώς η ζωή στην αραβική πόλη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων γίνεται όλο και πιο αφόρητη, η βασιλική επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας κατέφυγε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αυστραλίας και δη στην επιστημονική ομάδα ενός Έλληνα καθηγητή, που δρα στη μακρινή ήπειρο, διερευνώντας και εφαρμόζοντας προηγμένα κλιματολογικά μοντέλα. Του Ματθαίου Σανταμούρη, καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και επισκέπτη καθηγητή της Σχολής Θετικών και Κοινωνικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στην Ενεργειακή Φυσική από το Πολυτεχνείο της Γκρενόμπλ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το Ριάντ είναι μια πόλη στη διακεκαυμένη ζώνη του πλανήτη. Κατά τη θερινή περίοδο, η θερμοκρασία της προσεγγίζει τους 45 βαθμούς. Η ταχεία ανάπτυξη της πόλης, η σύγχρονη δόμηση και η αύξηση του πληθυσμού επιτείνουν σημαντικά το πρόβλημα της υπερθέρμανσης και δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα θερμικής δυσφορίας, υπερβολικής ενεργειακής κατανάλωσης και ασφαλώς προβλήματα υγείας στους κατοίκους της. Από την άλλη, η ερευνητική μου ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, έχει αναπτύξει προηγμένες και καινοτόμες τεχνολογίες θερμικής ανάσχεσης των πόλεων. Τα νέα, υπέρψυχρα υλικά, που δημιουργήσαμε, ρίχνουν έως και κατά 10 βαθμούς τη θερμοκρασία της επιφάνειας, το καλοκαίρι. Έτσι σε μια πολύ θερμή ημέρα, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς και εκείνη της ασφάλτου αγγίζει τους 70, τα νέα υλικά παρουσιάζουν επιφανειακή θερμοκρασία από 25 έως 30 βαθμούς και συνεισφέρουν ώστε να μειωθεί η μέγιστη θερμοκρασία των πόλεων έως και κατά 4 βαθμούς. Τα σύγχρονα αυτά υλικά σε συνδυασμό με την αστική βλάστηση και τη χρήση συστημάτων φυσικού δροσισμού μπορούν να μειώσουν έως και 90% τις ανάγκες κλιματισμού των κτηρίων, να βελτιώσουν τη θερμική άνεση μέσα και έξω από αυτά και να σώσουν εκατοντάδες ζωές. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο, αναζωογονείται η λειτουργία της ανοικτής πόλης, εντείνεται η εμπορική δραστηριότητά της και επιτρέπεται στους πολίτες να ζουν ελεύθερα στον ανοικτό αστικό χώρο».

Ο Έλληνας ερευνητής με την ομάδα του έχουν εφεύρει προηγμένες μεθόδους πειραματικής αποτύπωσης των θερμικών χαρακτηριστικών των πόλεων με χρήση εναέριων μέσων (αεροπλάνα ή drones) εφοδιασμένων με οπτικές και θερμικές κάμερες και λογισμικό που επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση της θερμικής κατάστασης των πόλεων και τον ακριβή εντοπισμό των τόπων υπερθέρμανσης, όπου απαιτούνται παρεμβάσεις. Οι πειραματικές αυτές μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλά έργα κυρίως στην Αυστραλία και την Ασία. Επιπλέον, οι επιστήμονες της συγκεκριμένης ομάδας έχουν αναπτύξει τρόπους ακριβούς προσομοίωσης της απόδοσης των υπαρχουσών τεχνολογιών θερμικής ανάσχεσης. Έτσι, καταφέρνουν να βελτιστοποιήσουν το πρόγραμμα θερμικής ανάσχεσης μιας πόλης, να επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα και να αποφύγουν αστοχίες που συνήθως πηγάζουν από τον εμπειρισμό και την επιφανειακή μελέτη των προβλημάτων.


Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επικεφαλής του Ριάντ κατέφυγαν στον κ. Σανταμούρη και την ομάδα του. «Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο σε έκταση και σπουδαιότητα έργο ανάσχεσης της τοπικής κλιματικής μεταβολής. Είναι ασφαλώς μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για εμάς και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο» δηλώνει ο ίδιος.

Ένα φιλόδοξο project με έναν Έλληνα επιστήμονα στην κεφαλή του, λοιπόν, ξεκινά να αναπτύσσεται στην καρδιά της Αραβίας. Και τόσο ο χρόνος εφαρμογής των καινοτόμων μεθόδων και κυρίως της απόδοσής τους, όσο και το συνολικό κόστος του έργου, που θα αναπτυχθεί σε διαφορετικές φάσεις, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.

Το σίγουρο είναι ότι ο προγραμματισμός του έργου περιλαμβάνει για αρχή, πλήρη καταγραφή των θερμικών χαρακτηριστικών της πόλης με ειδικό αεροπλάνο, εφοδιασμένο με σύνθετες θερμικές και οπτικές κάμερες, που θα «σαρώσει» το Ριάντ για πολλές ημέρες απ΄ άκρου σ΄ άκρο του. Τα δεδομένα θα αναλυθούν σε ειδικό λογισμικό, προκειμένου να δημιουργηθεί ο θερμικός χάρτης της πόλης. Θα εντοπιστούν οι χώροι που προκαλούν τα προβλήματα υπερθέρμανσης και θα σχεδιαστούν, προσομοιωθούν και βελτιστοποιηθούν τεχνολογικές λύσεις θερμικής ανακούφισης κάθε περιοχής σε τομείς επιφάνειας 500Χ500 μέτρα. Ακολούθως, θα υπολογιστεί το ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος που θα προκύψει από την εφαρμογή των τεχνολογιών ανάσχεσης και θα προταθεί ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο έργων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας για τη θερμική ανακούφιση της πόλης. Στην επόμενη φάση, τα προτεινόμενα έργα θα υλοποιηθούν σταδιακά και θα αξιολογηθεί η απόδοσή τους.

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει πως οι σύγχρονες πόλεις καταγράφουν θερμοκρασίες έως και δέκα βαθμούς μεγαλύτερες από εκείνες των γειτονικών ημιαστικών η αγροτικών περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια κατά τη θερινή περίοδο παρουσιάζουν 6 με 7 βαθμούς θερμοκρασία υψηλότερη από εκείνη των βορείων προαστίων. Δυστυχώς, η αστική υπερθέρμανση που θεωρείται ως το πλέον τεκμηριωμένο φαινόμενο κλιματικής μεταβολής, απασχολεί περισσότερες από 400 μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Οφείλεται, δε, κυρίως στη μεγάλη πυκνότητα και μάζα των χρησιμοποιούμενων δομικών τεχνικών υλικών, όπως το μπετόν και η άσφαλτος που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, την αποθηκεύουν και την εκπέμπουν στο περιβάλλον. Επίσης, στην αδυναμία διείσδυσης του αέρα εξαιτίας ακριβώς αυτής της μεγάλης πυκνότητας, καθώς και στην κάθε είδους ανθρωπογενή δραστηριότητα, που εκλύει θερμότητα (οχήματα, βιομηχανία, μη «πράσινα» κτήρια).

Με κάποιον τρόπο, ο καταστροφέας άνθρωπος, έστω και με αφορμή την απειλή σε βάρος του δικού του είδους, θα πρέπει να επανορθώσει ή έστω να ανακόψει το κακό, που προκαλεί στον πλανήτη. Όπως καταλήγει ο κ. Σανταμούρης, «το έργο στο Ριάντ αποτελεί το μεγαλύτερο ανοιχτό εργαστήριο ευρείας αστικής κλίμακας για τη θερμική αναβάθμιση των πόλεων. Είναι πιλότος για σύγχρονα μεγάλα έργα αντιμετώπισης της κλιματικής μεταβολής. Με το έργο αυτό η πόλη του Ριάντ γίνεται το κέντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος για πιο ανθρώπινες πόλεις».

 

***

Πηγή: economix

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

 • Έν Ελλάδι τη 4/4/2020..
  Αγαπητοί μου συνάνθρωποι της ΥΦΗΛΊΟΥ ….
  Θέλω να σας ενημερώσω με τα ακόλουθα ΣΧΌΛΙΑ μου, Α—Β—Γ–.
  Το Α το έγραψα πριν 5 ΧΡΌΝΙΑ και το μοίρασα στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ 1000 ΈΝΤΥΠΑ –ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΏΝ ΜΟΥ .
  Το Β και το Γ θα το πραγματοποιήσω σήμερα , αναγκάζομαι να το πραγματοποιήσω –από την απάνθρωπη ΚΑΤΑΠΊΕΣΗ όλων των ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΚΡΑΤΏΝ …….. 1.- Δημιουργήσαμε την ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΈΝΩΣΗ για την ΠΟΙΏ ΔΊΚΑΙΗ ΑΘΡΏΠΙΝΗ ΖΩΉ , ΠΆΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΙΏ ΌΜΟΡΦΗ ΥΔΡΌΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΉΜΑΤΟΣ ……
  2.- Δυστυχώς μας πρόδωσαν όπως το έχετε καταλάβει , για να υποκύψουμε στην οικονομική καταστροφή που είχαν προσχεδιάσει –η Ευρωπαϊκή Ένωση –τράπεζες –Δ.Ν.Τ. –ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΜΑΣ –
  3.- Τα κατάφεραν το ζήσατε και το θα ζείτε για άλλα 25 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους των ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ ((ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΈΝΟΙ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.)) ΈΠΕΡΝΑΝ ΔΆΝΕΙΑ ΓΙΑ ΔΉΘΕΝ ΈΡΓΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΌΔΕΥΑΝ για ιδίαν αποκλειστική τέρψη (((Ολυμπιακοί αγώνες –Υποβρύχια—Ζίμενς- Νοβάρτις Κ.Τ.Λ.Π. ΕΝΦΙΑ))).

  4.- Τώρα Σήμερα , δηλαδή , μας έστρεψαν την πλάτη τους στην μεγάλη Πανδημία –μόνους μας –αδιαφορώντας για τους Πολίτες τους , αλλά προστατεύοντας τα οικονομικά συμφέροντα των υμετέρων συνανθρώπων τους -και όχι για την υγεία , για το κοινό ανθρώπινο συμφέρον –και σίγουρα θα μας πούν ότι εμείς ήμαστε υπεύθυνοι , που δεν υπακούμε –και όμως αυτοί με την αδιαφορία και την ανέλπιστη μετάδοση της πανδημίας του ιού δεν μας προστάτευσαν , παρά επέτρεπαν επαναπατριζόμενους , να κυκλοφορούν αναμεσά μας –τους συνανθρώπους της πανέμορφης Καστοριάς –τους επέτρεψαν να κυκλοφορήσουν και να μεταδώσουν τον ιό –και άλλα πολλά …….
  5.- Τώρα με την σειρά της η Λανγκ Αρτ προσπαθεί, να μας βάλει την ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι συνεργάτες της να μας την τοποθετήσουν —-Προσπαθεί να αναλάβει τα ομόλογα τα Ευρωπαϊκά και με την εγγύηση των κρατών(Να τα αποπληρώσουμε εμείς ) να μας τα δανείσουν, για βοήθεια στην πανδημίας ((Ακόμη μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών –προς όλους μας τους Πολίτες της υδρογείου )).Αφού τα κράτη δεν έχουν πλέον οικονομική διάθεση ((Μετά την αφαίμαξή των πρώτων αναγκαστικών δανείων )) .
  6.- Μας υποχρεώνουν να παραμείνουμε στα σπίτια μας –για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε τα ΜΝΗΜΌΝΙΑ , είδη μας το έχουν σιωπηρός αναγγήλλει ότι θα υποχρεωθούν να το πράξουν .
  Μένοντας στα σπίτια μας –σύντομα δεν θα έχουμε την οικονομική άνεση , ούτε και το κράτος δεν θα έχει τα απετούμενα χρηματικά ποσά για να μας ζήση όσο κρατήσει η Πάνδημά <> , χωρίς να φταίμε , αφού δεν μας πρόσεχαν και ούτε μας προσέχουν ——–που μετά δεν θα μπορέσουμε να είμαστε οι υγιείς καταναλωτές –για να εκκινήσουμε την οικονομία μας <<>>.
  Παίρνω την απόφαση <<<θα σας αναφέρω το τι προτίθεμαι να σας προτείνω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  α.- Πιστεύω πως ο ΜΕΓΆΛΟΣ ΘΕΌΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΏΝ μας παρουσιάζει το ΚΟΡΟΝΑΙΌ , με την πανδημία , για να μας βγάλει τες παρωπίδες από όλους τους συνανθρώπους μας και την φοβία , που θα μας αποδεκατίσει , μας αποδεικνύει δε την ανύπαρκτη αγάπη του ανθρώπου προς συνάνθρωπό του .
  β.- Όταν θα περάσει((και αν περάσει)) ,θα έχομε την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή και από την ΤΟΥΡΤΟΚΡΑΤΊΑ και την Ναζιστική Κατοχή……
  γ.- Διότι δεν έχουμε ακόμη ξεχρεώσει τα πρώτα δάνεια –και θα βρεθούμε αυτήν την φορά χωρίς προσωπικά αποθεματικά ((διότι με αυτά ακόμη κρατιόμαστε )) Τώρα δεν θα έχουμε καμία βοήθεια –διότι πόσο θα αντέξει η ΚΡΑΤΙΚΉ ΒΟΉΘΕΙΑ ?? .
  Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση απελπισίας κλεισμένοι στα σπίτια μας ((σε λίγο χωρίς τρόφιμα –χωρίς επαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη – θα μας χαμηλώσουν τες συντάξεις και τους μισθούς –δεν θα έχει εισπράξεις το Κράτος –δεν θα υπάρξει καταναλωτικό κοινό – οπότε το πλοίο ??,,,δεν το έριξαν την πρώτη φορά στα βράχια –αλλά σίγουρα αν δεν τους τιμωρήσουμε –θα το ρίξουν και στα βαθιά .
  δ.- Γ αυτόν τον ΛΌΓΟ ….Προτείνω ((να συνεχίσουμε εμείς την έγκλειστη ζωή που μας επέβαλαν , ζητώντας από τες ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΙΣ μας ,Κυρίος από την ευρωπαιή ένωση που είναι ΠΛΈΟΝ η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΆ μας να μας επιστρέψουν την ανθρώπινη ζωή , που μας την έχουν αποκλείσει από τότε που ήρθαμε σε αυτόν τον ΠΛΑΝΉΤΗ που δεν γνωρίσαμε!!! που ονομάζετε ΓΉ , για να μπορέσουμε από εδώ και εμπρός να ζήσουμε χωρίς την εκμηδένιση από την απάνθρωπη εκμετάλλευση (να έχομε την ανθρώπινη ζωή μέχρι τον θάνατό μας – και ουχί ανάλογα του καθενός την όρεξη). Για να τους αποδείξουμε , ίσως για τελευταία φορά ποιοι είμαστε και γιατί υπάρχουμε .
  Μόνο τότε θα εξέλθομε από τες οικίες μας –και ΟΥΧΊ ΝΩΡΊΤΕΡΑ!!!!!!
  Είμαστε και το γνωρίζουν <<η ύπαρξη της κάθε χώρας –((εμείς είμαστε οι αιμοδότες – εμείς πολεμάμε για την πατρίδα μας(((και όχι εσείς)))-εμείς καταναλώνουμε τα αγαθά ΄, που υποτίθετε για το καλό μας τα κατασκευάζετε , και θα μείνουν στις βιτρίνες αν δεν σταματήσετε να μας κακοποιείτε –εμείς είμαστε οι κρίκοι της αλυσίδας ((πλούσιοι- φτωχοί- αγράμματοι- εγγράμματοι-και αν δεν συμμετέχετε με τους κρίκους σας , θα πεθάνουμε όλοι μαζί !!!!τι θα κερδίσετε??????,, Ρωτήστε τον Ωνάση –τον Φαραώ- τον Αλ Καπόνε – Φαρούκ- όλοι στην ίδια γη ενταφιαστήκανε χωρίς τα επίγεια αγαθά , που για αυτά μας υποδουλώνετε !!!!!! όλοι οι ευρωπαίοι ήσαν οι χειρότεροι τζιχαντιστές – από όπου επλούτισαν και συντηρούνται από αυτά τα κράτη ((αν τα χάσουν –δεν είναι τίποτε ))..)). Τώρα θα σας πώ τι θα προκύψει `από την Πανδημία στην Κίνα.
  Είναι μια ΧΟΎΝΤΑ χειρίστου βαθμού .Δουλεύουν οι πολίτες της , για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα , κηλιδωμένοι μέσα στα εργοστάσια , έχοντας 2 ημέρες την εβδομάδα για να δουν τους οικείους τους , με πολύ πενιχρά εισοδήματα ……..
  Μπορείτε η είσθε εις θέση να μου πείτε αν θα αλλάξουν την ταχτική τους με του εργάτες στις βιομηχανίες ?????Ανάλογα με την Πανδημία που τους μαστίζει ???? η θα κάνουν τους Κινέζους , για να μην χάσουν την παραγωγή , που θα γίνουν μεγάλες αι Υποχρεώσεις σε όλες τες δυτικές χώρες και στην Αμερική η μάλλον σε όλον τον βιομηχανικό χώρο της Υδρογείου ??????
  Άρα θα χάσει όλη την οικονομική της δύναμη και θα αποκρύψει τους θανάτους , θάβοντας τα θύματα , τρομοκρατώντας τους επιζώντες ???????

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.