Έμα Σεπάλα – Τα έξι κλειδιά για την ευτυχία και την επιτυχία


Eμπειρικώς επικυρωμένα δεδομένα, δείχνουν ότι το μονοπάτι που οδηγεί στη δια βίου επιτυχία και υγεία είναι συχνά το αντίθετο από εκείνο που μας έχουν διδάξει να ακολουθούμε.

Oι κοινωνικά επικρατούσες αναπαραγωγικές θεωρίες περί επιτυχίας μετατρέπονται σε μπούμερανγκ και υπονομεύουν τις καλύτερες προσπάθειές μας.

Με βάση τα τελευταία ευρήματα της ψυχολογίας, της οργανωτικής συμπεριφοράς και της νευροεπιστήμης -που προέκυψαν από έρευνες πάνω στην αντοχή, τη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση, κ.ά.-, … οι παρακάτω έξι στρατηγικές επίτευξης της ευτυχίας και της προσωπικής ολοκλήρωσης είναι τελικά το κλειδί για την επαγγελματική άνθηση.

  1. Ζήστε (και στην εργασία σας) το παρόν. Αντί να σκέφτεστε διαρκώς τι ακολουθεί στη λίστα των υποχρεώσεών σας, επικεντρωθείτε στην εργασία ή τη συζήτηση που έχετε εκείνη τη στιγμή. Δε θα γίνετε μόνο πιο παραγωγικοί, αλλά και πιο χαρισματικοί.
  2. Αφουγκραστείτε την αντοχή σας. Αντί να ζείτε σε εξοντωτικούς ρυθμούς, εκπαιδεύστε το νευρικό σας σύστημα να επανέρχεται ύστερα από δύσκολες καταστάσεις. Έτσι, θα ελαττώνετε με φυσικό τρόπο το στρες και θα νιώθετε ακμαίοι παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.
  3. Διαχειριστείτε την ενέργειά σας. Αντί να καταβάλλεστε από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, μάθετε να διαχειρίζεστε τη ζωτικότητά σας παραμένοντας ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Έτσι, θα πετύχετε να εξοικονομήσετε πολύτιμη ενέργεια για υποθέσεις στις οποίες θα χρειαστεί περισσότερο.
  4. Μείνετε άπραγοι. Αντί να ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας επικεντρωνόμενοι αποκλειστικά στα του τομέα σας, βρείτε χρόνο για να τεμπελιάσετε, να ξεσκάσετε και να ασχοληθείτε με άλλα ενδιαφέροντά σας. Έτσι, θα γίνετε πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι, και το πιθανότερο είναι να επινοήσετε ριζοσπαστικές ιδέες.
  5. Φερθείτε καλά στον εαυτό σας. Αντί να δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας και να αντιμετωπίζετε κριτικά τον εαυτό σας, νοιαστείτε γι’ αυτόν και κατανοήστε ότι ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να μαθαίνει νέα πράγματα. Έτσι, θα βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντεπεξέρχεστε στις προκλήσεις και να μαθαίνετε από τα λάθη σας.
  6. Νοιαστείτε για τους άλλους. Αντί να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας, εκφράστε την έγνοια και το ενδιαφέρον σας προς τους άλλους και αναπτύξτε σχέσεις αλληλοϋποστήριξης με τους συναδέλφους, το αφεντικό ή τους υπαλλήλους σας. Έτσι, θα αυξήσετε δραματικά την αφοσίωση και το αίσθημα ευθύνης των συνεργατών και των υπαλλήλων σας, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, την απόδοση και την επιρροή σας.

Αυτές οι έξι στρατηγικές θα ωφελήσουν σημαντικά την ψυχολογική και σωματική υγεία σας. Θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ευτυχισμένοι, να ζείτε μια ζωή γεμάτη νόημα και σκοπό, και να αυξήσετε την επιτυχία σας.

Οι στρατηγικές αυτές δεν είναι πολύπλοκες· η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα δεν απαιτεί ειδική εκπαίδευση ή τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Στην πραγματικότητα, εκβάλουν από πηγές που ήδη έχετε μέσα σας.

Έχετε ήδη την ικανότητα να σκέφτεστε έξυπνα, να νιώθετε ήρεμοι μπροστά στις απαιτήσεις, να παραμένετε συγκεντρωμένοι όταν το μυαλό σας πάει να ξεφύγει, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους, να μένετε μόνοι με τις σκέψεις σας και να ξεκουράζεστε όταν ο κόσμος σάς λέει να συνεχίσετε.

Η έρευνα το δείχνει καθαρά: η ευτυχία είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την επιτυχία.

***

Έμα Σεπάλα – Ο δρόμος της ευτυχίας  – Εκδόσεις Ψυχογιός

Ph.D., Επιστημονική διευθύντρια στο Στάνφορντ

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -