Robert Feldman – Εθνοτικές και φυλετικές διαφορές στη σχολική επίδοση


Οι διαφορές στη σχολική επίδοση μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών και φυλετικών ομάδων είναι αξιοσημείωτες και συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα για την αμερικανική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, δεδομένα ερευνών για τη σχολική επίδοση δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι μαθητές αφρο-αμερικανικής καταγωγής, όπως και οι ισπανόφωνοι, τείνουν να έχουν χαμηλότερη σχολική επίδοση και χαμηλότερη επίδοση σε σταθμισμένες δοκιμασίες επίδοσης από ό,τι οι μαθητές ευρωπαϊκής προέλευσης. Οι τελευταίοι, αντίθετα, τείνουν να έχουν χαμηλότερους βαθμούς από τους μαθητές ασιατικής καταγωγής (National Center for Educational Statistics, 2003).

Ποια είναι η πηγή αυτών των εθνοτικών και των φυλετικών διαφορών στη σχολική επίδοση;

Είναι σαφές ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες: Επειδή περισσότερες οικογένειες ισπανόφωνων και αφρο-αμερικανών ζουν στην ανέχεια, το οικονομικό τους πρόβλημα ίσως αντανακλάται στη σχολική επίδοση των μαθητών. Πράγματι, όταν λαμβάνεται υπόψη το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο στη σύγκριση διαφορετικών εθνοτικών και φυλετικών ομάδων του ίδιου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, οι διαφορές μειώνονται, αν και δεν εξαφανίζονται (Meece & Kurtz-Costes, 2001· Cokley, 2003* Guerrero et al., 2006).

Ο ανθρωπολόγος John Ogbu (1988,1992) υποστηρίζει ότι τα μέλη συγκεκριμένων μειονοτικών ομάδων ίσως θεωρούν τη σχολική επιτυχία σχετικώς ασήμαντη. Τα άτομα αυτά ίσως πιστεύουν ότι η κοινωνική προκατάληψη στο χώρο της εργασίας θα καθορίσει το βαθμό επιτυχίας, ανεξάρτητα από την προσωπική προσπάθεια που θα καταβάλουν. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι η σκληρή εργασία στο σχολείο τελικώς δεν έχει αντίκρισμα.

Ο Ogbu υποστηρίζει, επίσης, ότι τα μέλη μειονοτικών ομάδων, τα οποία εισέρχονται εκούσια σε μια νέα κοινωνία, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υψηλότερη σχολική επίδοση από ό,τι εκείνα που εισέρχονται σε μια νέα κοινωνία χωρίς τη θέλησή τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά κορεατικής καταγωγής, οι γονείς των οποίων μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη θέλησή τους, τείνουν, κατά μέσο όρο, να έχουν καλή σχολική επίδοση. Αντίθετα, τα παιδιά κορεατικής καταγωγής, οι γονείς των οποίων αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου για καταναγκαστικά έργα, εμφανίζουν σχετικώς χαμηλή σχολική επίδοση.

Όπως φαίνεται, η διαδικασία της ανεπιθύμητης μετανάστευσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μειώνει την ισχύ των κινήτρων για επιτυχία στις επόμενες γενεές. Ο Ogbu υποστηρίζει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανεπιθύμητη μετανάστευση, ως σκλάβων, των προγόνων πολλών μαθητών αφρο-αμερικανικής καταγωγής, ίσως σχετίζεται με τα κίνητρά τους για επιτυχία (Ogbu. 1992· Gallagher, 1994).

Ένας ακόμη παράγων των διαφορών στη σχολική επίδοση μεταξύ ποικίλων εθνοτικών και φυλετικών ομάδων σχετίζεται με τις αιτιακές αποδόσεις της σχολικής επιτυχίας. Οι μαθητές ασιατικής καταγωγής τείνουν να θεωρούν ότι η σχολική επιτυχία είναι το αποτέλεσμα πρόσκαιρων, περιστασιακών παραγόντων, όπως π.χ. πόσο σκληρά εργάζονται στο σχολείο. Αντίθετα, οι μαθητές αφρο-αμερικανικής καταγωγής τείνουν να θεωρούν ότι η σχολική επιτυχία οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, στους οποίους δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο, όπως π.χ. η τύχη ή οι κοινωνικές προκαταλήψεις. Οι μαθητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ατομική προσπάθεια οδηγεί στη σχολική επιτυχία και, επομένως, προσπαθούν περισσότερο, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερη σχολική επίδοση από εκείνους που θεωρούν ότι η ατομική προσπάθεια δεν παίζει σημαντικό ρόλο (Stevenson, Chen, & Lee, 1992· Fuligni, 1997· Saunders, Davis, & Williams, 2004).

Οι πεποιθήσεις των εφήβων για τις συνέπειες της χαμηλής σχολικής επίδοσης συνεισφέρουν, επίσης, στις εθνοτικές και φυλετικές διαφορές. Συγκεκριμένα, οι ισπανόφωνοι και οι αφρο-αμερικανοί μαθητές τείνουν να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να επιτύχουν αργότερα, παρά τις χαμηλές σχολικές τους επιδόσεις. Οι πεποιθήσεις τους αυτές τούς κάνουν να μελετούν και να προσπαθούν ακόμη λιγότερο. Αντίθετα, οι μαθητές ασιατικής καταγωγής συνήθως πιστεύουν ότι, αν οι σχολικές τους επιδόσεις είναι χαμηλές, θα τους είναι δύσκολο να αποκτήσουν τις θέσεις εργασίας που επιθυμούν και να επιτύχουν. Έτσι, οι μαθητές ασιατικής καταγωγής έχουν ισχυρότερα κίνητρα για σκληρή εργασία στο σχολείο, διότι φοβούνται τις συνέπειες της χαμηλής σχολικής επίδοσης (Steinberg. Dombusch, & Brown, 1992).

***

Robert Feldman – Εξελικτική ψυχολογία. Εκδότης: Gutenberg

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -