Ονόματα: Υπάρχει λόγος που τα ξεχνάς αμέσως


Όλοι ξεχνάμε ονόματα είτε κάποιες φορές, είτε και σε τακτική βάση, οπότε δε χρειάζεται καμία ντροπή! Η εξήγηση είναι πολύ απλή.

Υπάρχει μια απλή εξήγηση, γιατί είναι τόσο εύκολο να ξεφύγουν απ’ το μυαλό μας τα ονόματα των νέων γνωριμιών μας μέσα σε δευτερόλεπτα: Τα ονόματα είναι ανούσια! Ειδικοί στα θέματα μνήμης λένε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τη μνήμη σου, τόσο πιο εύκολο είναι να ανακτήσεις μια ανάμνηση, αλλά αυτό δε συμβαίνει συχνά με τα ονόματα.

Για παράδειγμα, ακόμα και λεπτομέρειες τόσο ασήμαντες όσο το τι φόρεσες την προηγούμενη Τρίτη ή τι καιρό είχε πέρσι τέτοια εποχή, μπορεί να σε βοηθήσουν να θυμηθείς τι άλλο συνέβη εκείνη την ημέρα, όπως μια συζήτηση που είχες μ’ ένα φίλο. Ωστόσο, τα ονόματα δε δίνουν συνήθως πολλές πληροφορίες στον εγκέφαλό σου, ώστε να βρει κάτι σχετικό με αυτά και να «γατζωθεί».

Σίγουρα, μπορεί να υπάρχει οικογενειακή ιστορία ή βαθιά συναισθηματική σημασία πίσω από το πρώτο όνομα κάποιου, αλλά όταν συναντάς κάποιον σ’ ένα πάρτυ, δεν υπάρχει εμφανής λόγος γιατί ο τύπος θα έπρεπε να λέγεται Μιχάλης και ο άλλος τύπος Γιώργος. Τα ονόματα είναι «τελείως αυθαίρετα και δεν περιλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία», εξηγεί ο αφηγητής του νέου βίντεο της AsapSCIENCE. «Και αν το μυαλό σου δεν μπορεί να κάνει συνδέσεις ανάμεσα στα πολλαπλά κομμάτια πληροφοριών, τότε είναι πιο πιθανό να ξεχάσεις τις πληροφορίες».

Είναι πολύ πιο εύκολο, από την άλλη μεριά, να θυμηθείς το επάγγελμα ενός ατόμου, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ονομάζουν ‘baker effect’. Δηλαδή, είναι ευκολότερο να θυμηθείς ότι κάποιος είναι φούρναρης – ίσως επειδή απέδωσες την πνευματική εικόνα της νέας γνωριμίας στην κουζίνα μες στο αλεύρι – παρά να θυμηθείς ότι το επώνυμό του είναι Φούρναρης.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες ξένων πρώτα, συμπεριλαμβανομένων μερικών γραμμών με το όνομα και το επάγγελμα του ατόμου. Τους ζήτησαν να θυμηθούν αυτές τις πληροφορίες αργότερα, όταν τους ξαναέδειξαν τις φωτογραφίες. Η πλειοψηφία των εθελοντών της μελέτης θυμούνταν σωστά το επάγγελμά τους, αλλά βασανίστηκαν με τα ονόματα.


Οι ειδικοί προσφέρουν ιδέες που θα εξουδετερώσουν αυτή την ενοχλητική και συχνά ντροπιαστική ψυχολογική ιδιομορφία, μερικές από τις οποίες δουλεύουν καλύτερα από άλλες. Μπορείς να προσπαθήσεις να επαναλάβεις πολλές φορές το όνομα ενός ατόμου αφού το γνωρίσεις, όπως προτείνουν τα παιδιά στο video της AsapSCIENCE.

Μια άλλη μελέτη πάνω στο θέμα αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μεγάλη αυτοπεποίθηση όταν τους ρωτούν να προβλέψουν πόσο ακριβείς θα είναι στο να θυμηθούν νέα ονόματα. Αλλά όταν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι τόσο καλοί στο να θυμούνται ονόματα όπως νόμιζαν, και συνεπώς ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν συνειδητά το όνομα στη μνήμη της, φαίνεται ότι βελτιώνουν την ικανότητά τους να θυμούνται ονόματα. Υπάρχουν φορές που είναι καλύτερο να παραδεχτείς απλά την ήττα σου και να συμβιβαστείς.

_______________________

   Πηγή: frapress.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -