O Γκογκέν συναντά τον φίλο του Βαν Γκογκ και ζωγραφίζουν “το πέσιμο των φύλλων”

alyscamps_van_gogh


Το Πέσιμο των Φύλλων, ή Πεσμένα Φθινοπωρινά Φύλλα είναι ένα ζευγάρι πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών του 1888 όταν ο φίλος του καλλιτέχνη Πωλ Γκογκέν έμεινε μαζί του στο Κίτρινο Σπίτι στην Αρλ, Γαλλία.

Les Alyscamps

Μετά από μήνες αλληλογραφίας, ο Πωλ Γκογκέν συναντά τον Βαν Γκογκ στην Αρλ τον Οκτώβρη του 1888. Και οι δύο είχαν την πρόθεση να απεικονίσουν ένα “μη ρεαλιστικό τοπίο”. Οι πίνακες είναι τα πρώτα έργα του, που ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν ζωγράφισαν μετά την άφιξη του Γκογκέν.

van_gogh_alyscamps_other

Πεσμένα Φθινοπωρινά Φύλλα (F487) – Βίνσεντ βαν Γκογκ – 1888

Πεσμένα Φθινοπωρινά Φύλλα (F486) - Βίνσεντ βαν Γκογκ - 1888

Πεσμένα Φθινοπωρινά Φύλλα (F486) – Βίνσεντ βαν Γκογκ – 1888

Ο Βαν Γκογκ και ο Γκογκέν επισκέφθηκαν την αρχαία Ρωμαϊκή νεκρόπολη Les Alyscamps, η οποία είχε χτιστεί από τους Ρωμαίους έξω από τα τείχη της πόλης. Με το πέρασμα των χρόνων το μέρος καταλήφθηκε από εργοστάσια και τον σιδηρόδρομο. Η πόλη μεταφέρθηκε πέρα της σαρκοφάγου σε μια μακρύ σοκάκι με παγκάκια και λεύκες στη σειρά, που οδηγούσε σε μια ρωμανική εκκλησία που έγινε γνωστό ως Allée des Tombeaux. Γρήγορα έγινε διαδρομή για ερωτευμένους και εορταζόταν σε όλη τη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κακοκαιρίας ο Βαν Γκογκ εργάστηκε σε ένα δεύτερο ζευγάρι των έργων “Les Alyscamps» που έγιναν στο στούντιο. Απεικόνιζαν ένα πλεονεκτικό σημείο πάνω από τη διαδρομή και μέσα από τις λεύκες. Το κίτρινο-πορτοκαλί των φύλλων έρχεται σε αντίθεση με τους μπλε-μοβ κορμούς των λεύκων. Αυτός ο πίνακας που έγινε λίγο μετά την άφιξή του Γκωγκέν στην Αρλ, ήταν μοναδικός στο σύνολο έργων του Βαν Γκογκ και αντιπροσωπευτικός των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων δύο καλλιτεχνών που εργάζονται μαζί. Για τον Εμίλ Μπερνάρντ ο Βαν Γκογκ περιέγραψε τη συνεργατική διαδικασία ως μια συγκέντρωση σκέψεων και τεχνικών, όπου ο κάθε καλλιτέχνης δημιουργεί το δικό του μοναδικό έργο που είναι διαφορετικό, αλλά συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Ο Βαν Γκογκ πίστευε ότι το ζευγάρι του από τους πίνακες ζωγραφικής “Πεσμένα Φθινοπωρινά Φύλλα” ήταν ακριβώς μια τέτοια συλλογική προσπάθεια που επηρεάστηκε τόσο από τις δικές του ιδέες, όσο και από εκείνες του Γκογκέν και του Μπερνάρντ.

Άλλοι πίνακες Les Alyscamps του Βαν Γκογκ

Ο Βαν Γκογκ έφτιαξε ακόμα ένα ζευγάρι πίνακες Les Alyscamps.

Les Alyscamps (F569) - Βίνσεντ βαν Γκογκ - 1888

Les Alyscamps (F569) – Βίνσεντ βαν Γκογκ – 1888

Les Alyscamps (F568) - Βίνσεντ βαν Γκογκ - 1888

Les Alyscamps (F568) – Βίνσεντ βαν Γκογκ – 1888

Πίνακες του Γκογκέν

Οι πίνακές του Les Alyscamps, ζωγραφίστηκαν την ίδια μέρα όπως και του Βαν Γκογκ, ο Γκογκέν επέλεξε ένα διαφορετικό πλεονεκτικότερο σημείο από τον Βαν Γκογκ και απέκλεισε οποιαδήποτε αναφορά στις αρχαίες σαρκοφάγους.

Πωλ Γκωγκέν, Allée des Alyscamps 1888

Πωλ Γκωγκέν, Allée des Alyscamps – 1888

Πωλ Γκωγκέν, Les Alyscamps 1888

Πωλ Γκωγκέν, Les Alyscamps – 1888

********

Πηγή: wikipedia

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Φθινόπωρο. 15 πίνακες ζωγραφικής μ’ ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των μεγάλων ζωγράφων

Πίνακες ζωγραφικής του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -