Η ιστορία του Ishi και οι απόψεις μερικών διάσημων Αμερικανών για το ινδιάνικο ζήτημα…

ISHI2


… οι Αμερικανοί τρέφουν μια ρομαντική εικόνα για τη σύγκρουση λευκών και Ινδιάνων: μάχες μεταξύ ώριμων, έφιππων ανδρών, με το αμερικανικό ιππικό και τους καουμπόηδες από τη μια πλευρά και τους άγριους νομάδες κυνηγούς βίσονα από την άλλη, ικανούς να προβάλλουν ισχυρή αντίσταση. Η σύγκρουση ακριβέστερα περιγράφεται ως εξόντωση μιας φυλής χωρικών αγροτών από μια άλλη. Στην πραγματικότητα είχαμε να κάνουμε με μια τεραστίου μεγέθους γενοκτονία…

Αν και οι γνώμες για το μέγεθος του πληθυσμού των Ινδιάνων της Β.Αμερικής προτού την ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι διίστανται σημαντικά, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις ανέρχονταν στα 18 εκατομμύρια περίπου, αριθμό στον οποίο ο πληθυσμός των λευκών αποίκων έφτασε μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα. Μολονότι ορισμένοι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ζούσαν ως ημινομάδες κυνηγοί και δεν καλλιεργούσαν τη γη, στην πλειονότητά τους ήταν γεωργοί που ζούσαν σε χωριά. Οι περισσότεροι Ινδιάνοι μπορεί όντως να πέθαναν από ασθένειες, ωστόσο μερικές από αυτές μεταδόθηκαν σκόπιμα από του λευκούς, ενώ όσοι Ινδιάνοι επιβίωσαν από τις ασθένειες σκοτώθηκαν με πιο άμεσα μέσα…

Ο τελευταίος «άγριος» Ινδιάνος των ΗΠΑ (ένα μέλος της φυλής Γιάχι ονόματι Ishi) πέθανε μόλις το 1916 και τα απομνημονεύματα των λευκών δολοφόνων της φυλής του, γραμμένα με ευθύτητα και χωρίς απολογητική διάθεση, δημοσιεύονται μέχρι και το 1923.

O Ishi, τελευταίος επιζών της ινδιάνικης φυλής Γιάχι, στη βόρεια Καλιφόρνια. Η φωτογραφία τον δείχνει έντρομο και κάτισχνο από την πείνα, στις 29 Αυγούστου 1911, την ημέρα που εμφανίστηκε έπειτα από 41 χρόνια κρυψίματος σε ένα απόμερο φαράγγι. Τα περισσότερα μέλη της φυλής του σφαγιάστηκαν από λευκούς αποίκους μεταξύ 1853 και 1870.

Το 1870, οι δεκαέξι επιζώντες της τελευταίας σφαγής διέφυγαν στην άγρια φύση τον όρους Λάσεν, όπου συνέχισαν να ζουν ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. Τον Νοέμβριο τον 1908, όταν οι επιζώντες είχαν μειωθεί στους τέσσερις, τοπογράφοι ανακάλυψαν τυχαία τον καταυλισμό τους και τους πήραν όλα τα εργαλεία, τα ρούχα και τις προμήθειες τροφής για το χειμώνα, με αποτέλεσμα οι τρεις από τους Γιάχι (η μητέρα τού Ishi, η αδελφή του και ένας ηλικιωμένος άνδρας) να πεθάνουν.

Ο Ishi παρέμεινε ολομόναχος για τρία ακόμη χρόνια ώσπου δεν μπορούσε να αντέξει άλλο και βγήκε περπατώντας στον πολιτισμό των λευκών, πιστεύοντας ότι θα λιντσαριστεί. Αντ’ αυτού, του παρασχέθηκε εργασία στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, όπου πέθανε από φυματίωση το 1916.


Η φωτογραφία προέρχεται από τα αρχεία του Μουσείου Ανθρωπολογίας Lowie, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η φωτογραφία προέρχεται από τα αρχεία του Μουσείου Ανθρωπολογίας Lowie, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Ας διαβάσουμε και τις απόψεις μερικών διάσημων Αμερικανών για το ινδιάνικο ζήτημα….

George Washington, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οι άμεσοι στόχοι μας είναι η απόλυτη καταστροφή και ισοπέδωση των καταυλισμών τους. Θα χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τα σπαρτά τους και να τους εμποδίσουμε να σπείρουν νέα».

Benjamin Franklin, από τους θεμελιωτές τον αμερικανικού κράτους. «Αν σχέδιο της Θείας Πρόνοιας είναι να εξαλειφθούν αυτοί οι Αγριοι προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τους Καλλιεργητές της Γης, τότε ίσως κατάλληλο μέσο αποδειχθεί το ρούμι».

Thomas Jefferson, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τούτη η ατυχής φυλή, για την οποία έχουμε τόσο μοχθήσει προκειμένου να σώσουμε και να εκπολιτίσουμε, έχει με την απρόσμενη αυτομολία και τις άγριες βιαιότητές της δικαιολογήσει την εξόντωση και πλέον αναμένει την απόφασή μας για την τύχη της».

John Quincy Adams, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τι δικαίωμα έχει ο κυνηγός πάνω στο απέραντο δάσος στο οποίο τυχαία πλανήθηκε αναζητώντας κάποιο θήραμα;».

James Monroe, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η κατάσταση του κυνηγού ή του αγρίου απαιτεί για τη διατήρησή της μεγαλύτερη έκταση γης από όσο μπορεί να συμβιβαστεί με την πρόοδο και τις δίκαιες απαιτήσεις της πολιτισμένης ζωής […] και οφείλει να υποταχθεί σε αυτήν».

Andrew Jackson, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Στερούνται την ευφυΐα, την εργατικότητα, τις ηθικές συνήθειες και την επιθυμία για βελτίωση που προαπαιτούνται για οποιαδήποτε θετική αλλαγή της κατάστασής τους. Εγκατεστημένοι καταμεσής μιας άλλης, ανώτερης φυλής, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα αίτια της κατωτερότητάς τους ή να επιχειρούν να τα ελέγξουν, θα υποκύψουν αναπόφευκτα στις υπαγορεύσεις των περιστάσεων και, προτού περάσει πολύς καιρός, θα εξαφανιστούν».

John Marshall, Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. «Οι φυλές Ινδιάνων που ζούσαν σε αυτή την ήπειρο αποτελούνταν από αγρίους οι οποίοι επιδίδονταν σε πολέμους, και η διαβίωσή τους εξαρτιόταν από το δάσος. […] Ο νόμος εκείνος που ρυθμίζει, και που θα όφειλε εν γένει να ρυθμίζει, τις σχέσεις μεταξύ καταχτητή και κατακτημένου, δεν μπορεί να ισχύσει για έναν τέτοιο λαό. Η ανακάλυψη [της Αμερικής από τους Ευρωπαίους] μας παρέδωσε το αποκλειστικό δικαίωμα εξάλειψης του ινδιάνικου τίτλου ιδιοκτησίας, είτε μέσω αγοράς είτε μέσω κατάχτησης».

William Henry Harrison, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αξίζει σε ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη να παραμείνει στη φυσική κατάσταση, λημέρι λίγων αξιοθρήνητων αγρίων, όταν φαντάζει προορισμένο από τον Δημιουργό να υποστηρίξει έναν μεγάλο πληθυσμό και να αποτελέσει έδρα πολιτισμού;».

Theodore Roosevelt, Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ο άποικος και ο πιονέρος είχαν κατά βάθος το δίκιο με το μέρος τους· η μεγάλη αυτή ήπειρος δεν μπορούσε να παραμείνει τίποτε περισσότερο από καταφύγιο θηραμάτων για εξαχρειωμένους αγρίους».

Στρατηγός Philip Sheridan. «Οι μοναδικοί καλοί Ινδιάνοι που γνώρισα ποτέ ήταν νεκροί».

*************0284s

Από το βιβλίο του Jared Diamond – Ο Τρίτος Χιμπατζής

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι Ινδιάνοι υπονομεύτηκαν από την ίδια τους τη φιλοξενία και από την αδυναμία των όπλων τους.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -