3 μαθήματα από την μεγαλύτερη έρευνα για την ευτυχία

happiness-girl


Μπορεί να μην έχει εφευρεθεί ακόμη κάποιο εγχειρίδιο με συμβουλές και ενδείξεις, το οποίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην ευτυχία και στην κατάκτησή της. Σύμφωνα, όμως με ερευνητές από το Harvard, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολυετή μελέτη γύρω από το θέμα, υπάρχουν 3 πράγματα τα οποία παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Ειδικότερα, ο ψυχίατρος Robert Waldinger, διευθυντής της Μελέτης του Harvard για την Ανάπτυξη των Ενηλίκων, σε πρόσφατη ομιλία του στο TED, αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της ευτυχίας, και πώς θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε.

Η εν λόγω μελέτη είναι μία από τις πιο πλήρεις ερευνητικές δουλειές που έχουν γίνει ποτέ με αντικείμενο την ευτυχία. Ξεκίνησε το 1938 και για διάρκεια 75 ετών, στα πλαίσιά της, παρακολουθούνταν δύο ομάδες ανδρών. Η πρώτη αποτελούνταν από 268 δευτεροετείς (το 1938) φοιτητές του Harvard και η δεύτερη από 456 αγόρια ηλικίας 12 έως 16 ετών τα οποία είχαν μεγαλώσει στη Βοστόνη.

Η ερευνητική ομάδα ανά δύο έτη ρωτούσε τους συμμετέχοντες ερωτήσεις για τη ζωή τους, για την ποιότητα των γάμων τους, την ικανοποίηση που ένιωθαν από την εργασία τους, και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, ενώ ανά πέντε έτη οι ερευνητές παρακολουθούσαν και τη σωματική υγεία των συμμετεχόντων, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων.

9632951169156711168

Με βάση τα αποτελέσματα της παραπάνω ενδελεχούς έρευνας, ο ψυχίατρος Robert Waldinger υπογράμμισε 3 σημεία τα οποία φαίνεται να οδηγούν στην ευτυχία. Ποια είναι αυτά;

1. Οι στενές σχέσεις

Οι συμμετέχοντες που έτειναν να είναι πιο κοντά στους φίλους τους, στους συντρόφους τους, στην οικογένειά τους ή στην κοινότητα, έτειναν να είναι πιο ευτυχισμένοι, να ζουν περισσότερο, και να έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, σε σχέση με εκείνους που ήταν μοναχικοί.

2. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα των σχέσεων 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ένας άνθρωπος είναι ευτυχισμένος από την ποιότητα των σχέσεων του και όχι από την ποσότητα. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που ήταν παντρεμένοι αλλά ο γάμος τους ήταν ένας με πολλούς καυγάδες, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ελεύθερους συμμετέχοντες.


3. Οι σταθεροί και υποστηρικτικοί γάμοι

Άλλο ένα εύρημα της μελέτης είναι ότι οι σταθεροί και υποστηρικτικοί γάμοι, στους οποίους ο ένας σύζυγος στηρίζει τον άλλον και δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, κάνουν καλό στην υγεία. Ειδικότερα, όσοι άνδρες είχαν έναν τέτοιου τύπου γάμο και δεν είχαν χωρίσει ή βιώσει μεγάλες κρίσεις έως τα 50 τους, ήταν καλύτεροι στα τεστ μνήμης, αποδεικνύοντας πως ένας καλός γάμος κάνει καλό στην πνευματική υγεία.

Για το τέλος ο καθηγητής Waldinger λέει: “Η κοινωνία δίνει μεγάλη έμφαση στα χρήματα και στην εργασία. Αλλά, ξανά και ξανά, στο πέρασμα των 75 ετών, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έδωσαν έμφαση στις σχέσεις τους, στην οικογένειά τους, στους φίλους, στην κοινότητα, τα πήγαν καλύτερα στη ζωή τους”.

beach-couple-happy

___________________

 Πηγή: pathfinder.gr , Business Insider

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

6 μυστικά ευτυχίας που προτείνει η… επιστήμη

Ο μύθος της 24ωρης ευτυχίας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -