Πόσο ίσοι είναι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα;

913648_12277108_10153824318879170_739775220_n


Το World Economic Forum αξιολογεί την ισότητα σε εργασία, υγεία, εκπαίδευση και πολιτική

Το χάσμα των γυναικών από τους άνδρες, όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες που έχουν, μειώθηκε κατά 3% την τελευταία 10ετία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε εγχώριο, με την Ελλάδα να έχει ανέβει θέσεις στη λίστα κατάταξης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως σε συνολικό βαθμό αποτελεί χώρα που έχει καταπολεμήσει την ανισότητα των δύο φύλων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση Global Gender Gap Report 2015 του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος 87η σε σύνολο 145 χωρών, από 91η που ήταν πέρυσι, σημειώνοντας συνολική επίδοση 0,685, που σημαίνει μία απόσταση των γυναικών της Ελλάδας 31,5% από την απόλυτη ισότητά τους με τους άνδρες (η πλήρης ισότητα αντιστοιχεί στο 1).

913661_gap1

Όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες, η Ελλάδα έχει, επίσης, την 87η θέση, με επίδοση 0,644 που είναι υψηλότερη από το μέσο όρο του δείγματος (0,592). Οι αμοιβές των γυναικών σε σχέση με αυτές των ανδρών για παρόμοια εργασία είναι χαμηλότερες, σύμφωνα με την έκθεση, με την επίδοση να διαμορφώνεται στο 0,62. Το μέσο εισόδημα των γυναικών είναι, επίσης, χαμηλότερες των ανδρών, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 0,55. Ακόμη χαμηλότερη είναι η συμμετοχή των γυναικών – σε σχέση με των ανδρών – σε θέσεις μάνατζερ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων (0,39). Απόλυτη ισότητα των γυναικών με τους άνδρες υπάρχει σε επαγγελματικό και τεχνικό προσωπικό, δείκτης στον οποίο η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη. Η απόσταση των γυναικών από τους άνδρες στις οικονομικές ευκαιρίες μειώθηκε 5,8% από το 2006.

913662_gap2

Στην εκπαίδευση και την υγεία, η απόσταση των γυναικών από τους άνδρες είναι ελάχιστη, με τις σχετικές επιδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,996 και το 0,979, αντίστοιχα. Η ισότητα είναι πλήρης αναφορικά με τη συμμετοχή στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής η θέση των γυναικών είναι καλύτερη, καθώς αυτό εμφανίζεται υψηλότερο κατά 6% από των ανδρών. Δεδομένου, όμως, ότι αντίστοιχα υψηλές είναι οι επιδόσεις αυτές και σε πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση στον δείκτη της υγείας, όπως και σε αυτόν της εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γυναικών εμφανίζεται στον δείκτη της πολιτικής δύναμης, καθώς η συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο και σε υπουργικές θέσεις είναι πολύ χαμηλότερη από των ανδρών, με τις σχετικές επιδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,30 και το 0,11, αντίστοιχα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση στον δείκτη αυτό. Την τελευταία 10ετία, πάντως, η διαφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική από τους άνδρες μειώθηκε κατά 5,9%.

Ο αργός ρυθμός προόδου στην κάλυψη του οικονομικού χάσματος δείχνει, αν γίνει προβολή του στο μέλλον, ότι θα χρειασθούν 118 χρόνια – έως το 2133 – για να κλείσει αυτό εντελώς, αναφέρει η έκθεση. Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της έκθεσης έρχεται η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία), καθώς και την Ιρλανδία.

913664_gap3

________

   Πηγή: lifo.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πως αλλάζουν τους άντρες οι γυναίκες

Η δοκιμασία του να είσαι γυναίκα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -