Τα πιο διάσημα δέντρα του κόσμου

famous trees


Πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας, αυτά τα δέντρα αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο και το χρόνο.

Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω.

ippocratus big-greek-trees

Ένας πλάτανος 12 μέτρων, ηλικίας περίπου 2.500 χρόνων που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση φυτεύτηκε από τον ίδιο τον Ιπποκράτη και αποτελούσε το μέρος όπου ο διάσημος γιατρός της αρχαιότητας δίδασκε τους  μαθητές του.

Arbol de Tule, Μεξικό.

Arbol de Tule big-big-trees

Στο κέντρο της πόλης Santa Maria del Tule στη μεξικάνικη πολιτεία Οαχάκα υπάρχει το δέντρο με το μεγαλύτερο κορμό σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το κυπαρίσσι Arbol de Tule, με ηλικία που εκτιμάται κάπου ανάμεσα στα 1.200 και τα 3.000 χρόνια. Με κορμό που φτάνει σε διάμετρο τα 42 μέτρα και ύψος που αγγίζει τα 40 μέτρα, δεν είναι να απορεί κανείς που αρχικά πολλοί πίστευαν ότι πρόκειται για πολλά δέντρα που με τον καιρό ενώθηκαν. Κι όμως, εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα και μόνο υπεραιωνόβιο δέντρο!

Cotton Tree, Σιέρα Λεόνε.

Cotton Tree big-big-trees2

Ιστορικό σύμβολο που σχετίζεται με την απελευθέρωση των αφροαμερικανών σκλάβων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, το Cotton Tree στολίζει την πόλη Freetown, πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε.

Boab Prison Tree, Αυστραλία.

Boab Prison Tree big-big-trees3

Ένα μεγάλο κοίλο δέντρο στα νότια του Ντέρμπι της Δυτικής Αυστραλίας που, σύμφωνα με τις παραδόσεις, χρησιμοποιήθηκε σα φυλακή για τους αυτόχθονες Αυστραλούς τη δεκαετία του 1890.

 Major Oak, Αγγλία.

Major Oak big-big-trees4

Στο δάσος του Σέργουντ, στο Νοτινχαμσάιρ της Αγγλίας, βρίσκεται μία τεράστια βελανιδιά ηλικίας περίπου 800 με 1000 χρόνων. Εκεί σύμφωνα με την τοπική λαογραφία έβρισκε καταφύγιο τις νύχτες ο Ρομπέν των Δασών και η διάσημη συμμορία του.

Lone Cypress, ΗΠΑ.

Lone Cypress big-big-trees5

Το Μοναχικό Κυπαρίσσι αποτελεί το πιο διάσημο σημείο της ακτογραμμής που ενώνει το Pacific Grove και την Pebble Beach κοντά στο Μοντερέυ των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος κυπαρισσιού που συναντάται μόνο στην Κεντρική Ακτή της Καλιφόρνια.


Tree of Life, Μπαχρέιν.

Tree of Life big-big-dentra

Στην έρημο του Μπαχρέιν, σε μία τεράστια και άγονη περιοχή, υψώνεται περήφανο το Δέντρο της Ζωής, ένα δέντρο mesquite 400-500 χρόνων που, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, είναι το ίδιο δέντρο με αυτό που υπήρχε στον Κήπο της Εδέμ.

Socotra Dragon Trees, Υεμένη.

Socotra Dragon Trees big-02-dragons-blood-tree-diksam-plateau-670

Το δέντρο του Δράκου (ή πιο σωστά Αίμα του Δράκου) είναι το πιο χαρακτηριστικό φυτό της Σοκότρα. Η παράξενη εμφάνισή του σε συνδυασμό με την σκούρα κόκκινη ρητίνη του που μοιάζει με αίμα είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει.

General Sherman, ΗΠΑ.

General Sherman big-big-dentra2

Μία τεράστια Σεγκόβια που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Καλιφόρνια, σε ένα δάσος όπου με βάση τον όγκο βρίσκονται τα πέντε από τα δέκα μεγαλύτερα δέντρα του πλανήτη. Το συγκεκριμένο, με περίμετρο κορμού 11,1 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο από όλα, ενώ και ηλικιακά δεν πάει πίσω, καθώς μετρά γύρω στα 2.300-2.700 χρόνια στα… κλαδιά του.

Cedars of God, Λίβανος.

Cedars of God big-big-dentra3

Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δάση κέδρων στο Λίβανο, εκεί όπου υπήρχαν άφθονα κατά την αρχαιότητα. Να πούμε ότι η «χάρη» των συγκεκριμένων δέντρων φτάνει μέχρι τη Βίβλο, όπου αναφέρονται πολλάκις, ενώ η ρητίνης τους χρησιμοποιούταν για τη μουμιοποίηση των αρχαίων Αιγυπτίων.

Avenue of Baobabs, Μαδαγασκάρη.

Avenue of Baobabs big-big-dentra4

Η Λεωφόρος των Baobabs είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Μαδαγασκάρης κι όχι άδικα. Το εντυπωσιακό τοπίο με τα 800χρονών δέντρα προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν αυτό το -όχι και τόσο γήινο- τοπίο.


Το Δέντρο της Παναγιάς στη Σαμαρίνα Γρεβενών.

samarina big-greek -trees

Το πεύκο χωρίς ρίζες στην σκεπή της Μεγάλης Παναγίας.

____________________

  Πηγή: youropia.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή

Το δέντρο που έδινε

Το δέντρο που αγκάλιασε το ποδήλατο

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -