Γιατί οι γυναίκες κάνουν τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι;

domestic_worker_rtr_img


Οι σημερινές γυναίκες  μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους αλλά συνεχίζουν να έχουν μια «δεύτερη βάρδια» στο σπίτι. Σε γενικές γραμμές, περίπου οι μισές γυναίκες θα κάνουν δουλειές του σπιτιού ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό πέφτει στο 20%. Οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου τρεις ώρες περισσότερες κάθε εβδομάδα τρίβοντας την τουαλέτα ή βάζοντας μπουγάδα, ενώ οι άνδρες απολαμβάνουν περίπου τρεις ώρες περισσότερη ξεκούραση. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και με τις γυναίκες που δουλεύουν πλήρες ωράριο. Έχει υπολογιστεί ότι, στη διάρκεια ενός χρόνου, αφιερώνουν περίπου μιάμιση εβδομάδα παραπάνω στις δουλειές του σπιτιού από ό,τι οι σύντροφοί τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά μία σχολή σκέψης, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη έφεση να φροντίζουν τους γύρω τους, αρχής γενομένης από τα παιδιά τους. Περνούν διπλάσιο  χρόνο με τα παιδιά τους από ό,τι οι πατεράδες. Είναι αλήθεια ότι το γυναικείο σώμα έχει εκείνα τα βιολογικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό και είναι αλήθεια ότι αυτές οι εμπειρίες μπορούν να δημιουργήσουν δεσμούς. Έχει επίσης αποδειχτεί, όμως, ότι αν οι άνδρες αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, ιδιαίτερα στην μικρότερη ηλικία τους, τότε έχουν μεγαλύτερη ανάμιξη στη ζωή των παιδιών τους και αργότερα.

Όμως δεν υπάρχει τίποτε που να καθορίζει βιολογικά το ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει το νοικοκυριό. Δεν υπάρχει καμία φυσική προδιάθεση για πλύσιμο πιάτων ή για σκούπισμα.

Τουλάχιστον μία από τις αιτίες αυτής της διαφοράς μπορεί ν΄ αναζητηθεί στις δουλειές στο σπίτι που κάνει κανείς παιδί. Μια ευρεία γκάμα μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τα κορίτσια ζητείται πολύ περισσότερο να κάνουν δουλειές που σχετίζονται με το σπίτι. Μάλιστα μία από αυτές τις μελέτες βρήκε ότι τα κορίτσια ξοδεύουν δύο περισσότερες ώρες μικροδουλειών μέσα στο σπίτι ανά εβδομάδα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τα αγόρια παίζουν δύο φορές περισσότερο. Αυτή η διαφορά εγγράφεται στο υποσυνείδητό τους και στις συνήθειές τους: τα περισσότερα κορίτσια μαθαίνουν ότι το νοικοκυριό είναι δική τους δουλειά και τα περισσότερα αγόρια μαθαίνουν ότι θα τους καθαρίζουν τα κορίτσια.

women-workerΗ διαφορά μεταξύ των φύλων όσον αφορά στις δουλειές του σπιτιού δεν περιορίζεται στο χρόνο ούτε στην προσπάθεια. Τα κορίτσια μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερες δουλειές του σπιτιού, αλλά δεν ανταμείβονται αρκετά για αυτές. Το 67% των αγοριών εξασφαλίζουν κάποιου είδους αντάλλαγμα για κάτι που κάνουν, ενώ μόνο το 59% των κοριτσιών το πετυχαίνει. Η μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κορίτσια κάνουν δουλειές του σπιτιού δύο ώρες περισσότερες την εβδομάδα σε σχέση με τα αγόρια, εντόπισε, επίσης, ότι για αυτές τις δουλειές τα αγόρια είναι 15% πιθανότερο ότι θα έχουν εξασφαλίσει κάποιο αντάλλαγμα για να τις κάνουν. Ακόμη όμως και αν πάρουν αντάλλαγμα ή πληρωθούν γι αυτές, τα κορίτσια πάλι ανταμείβονται λιγότερο ή πληρώνονται λιγότερο. Τι μένει τελικά στο μυαλό των παιδιών: τα αγόρια κάνουν κάτι ιδιαίτερο και για αυτό ανταμείβονται όταν βάζουν πλυντήριο ή κουρεύουν το γκαζόν, ενώ αντίθετα τα κορίτσια κάνουν κάτι «φυσιολογικό» που δεν χρειάζεται επιβράβευση.

Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτές τις εμπειρίες τις κουβαλάμε μεγαλώνοντας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αγόρια που έχουν μεγαλώσει μόνο με γυναίκες αδελφές είναι κατά 13,5% πιο συντηρητικά στις απόψεις τους ως προς τους ρόλους των γυναικών σε σύγκριση με τα αγόρια που μεγαλώνουν μόνο με αγόρια αδέλφια. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η τάση αυτή διαμορφώνεται από το γεγονός ότι πιθανότερα σε μικρή ηλικία, οι αδελφές ήταν αυτές που έκαναν τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού και αυτό τελικά καταγράφηκε ως ρόλος της γυναίκας και στο μυαλό του αγοριού.


Υπάρχει και μια άλλη σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα στάνταρντς καθαριότητας. «Οι άνδρες είναι γουρούνια που δεν νοιάζονται!» λέει αυτή η εκδοχή. Και αυτό όμως, στην ουσία, είναι μια κοινωνική παραδοχή που καλλιεργείται και στα δύο φύλα. Τα διαφημιστικά μηνύματα αποτυπώνουν πολύ καλά αυτό το σημείο: μόνο 2% εξ αυτών δείχνουν άνδρες να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν ή να φροντίζουν τα παιδιά ενώ η πλειοψηφία των διαφημιστικών δείχνουν γυναίκες να πωλούν προϊόντα που σχετίζονται με την καθαριότητα του σπιτιού. Η ίδια μελέτη εντόπισε επίσης ότι οι άνδρες που παρακολουθούν διαφημιστικά μηνύματα στα οποία πρωταγωνιστούν άνδρες σε μη παραδοσιακούς ρόλους όσον αφορά στις δουλειές του σπιτιού, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διάκεινται θετικά ως προς το να κάνουν τέτοιες δουλειές.

woman-work-home

Αντί να υποθέτουμε ότι οι γυναίκες θέλουν καθαρότερα σπίτια, ας θυμηθούμε καλύτερα ότι περιμένουμε από αυτές να έχουν καθαρότερα σπίτια, ένα κριτήριο που δεν ισχύει όσον αφορά στους άνδρες συντρόφους τους. Οι γυναίκες νιώθουν ότι θα κριθούν πολύ αυστηρά αν δεν έχουν καθαρό το σπίτι, δεν έχουν πετύχει το φαγητό ή ο,τιδήποτε άλλο που έχει εγγραφεί στο μυαλό τους ως δική τους υποχρέωση. Δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.

Και όποια γυναίκα θέλει ν’ αλλάξει αυτή την δυναμική αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα. Ποιες γυναίκες αποκαλούν οι άνδρες «γκρινιάρες»; Μα τις γυναίκες που τους ζητούν να αναμιχθούν λίγο περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους «κολλήσει» ο άντρας αυτή τη ταμπέλα. Ο γκρινιάρης είναι αυτός που ενοχλεί με το αίτημά του τον άλλον. Οι γυναίκες έχουν ακούσει από τους γονείς τους, από τα διαφημιστικά πρακτορεία και από τον κοινωνικό περίγυρο ότι είναι αυτές υπεύθυνες για να είναι καθαρό το σπίτι, και όταν αρνούνται να δεχτούν το ρόλο αυτό, τότε εισπράττουν άσχημους  χαρακτηρισμούς. Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί σπαταλούν τόσο περισσότερο χρόνο στο να κάνουν δουλειές του σπιτιού. Είναι πιο εύκολο να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο παρά αν προσπαθήσουν να συνεννοηθούν.

Υπάρχει, όμως, και μια αχτίδα ελπίδας. Οι άνδρες έχουν αρχίσει να μαγειρεύουν περισσότερο από ό,τι παλιά. Σε μια έρευνα που συμμετείχαν 900 άνδρες, περίπου οι μισοί από αυτούς είπαν ότι οι ίδιοι ψώνιζαν τα τρόφιμα και το 46% ότι είχε αναλάβει το μαγείρεμα του φαγητού στο σπίτι. Το μαγείρεμα είναι μία από αυτές τις δουλειές που συνοδεύεται από ανταμοιβή στο τέλος, το νόστιμο γεύμα. Μπορεί βέβαια να τους επηρεάζει και το ότι οι περισσότεροι μεγάλοι σεφ είναι άνδρες γι αυτό ν’ ανακατεύονται περισσότερο στην κουζίνα ενώ μια σειρά από τηλεοπτικά παιχνίδια πλέον δείχνουν ολοένα περισσότερο άνδρες στην κουζίνα. Δεν υπάρχει ένας τρόπος να γίνει και το σκούπισμα πιο ανδροπρεπές στα μάτια τους;

Μέχρι τότε, το νοικοκυριό θα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ευθύνη των γυναικών και θα παραμένει πάντα δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. Οι δουλειές του σπιτιού είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα ότι η κοινωνία καλλιεργεί στο μυαλό των δύο φύλων, από την παιδική ηλικία, διαφορετικές αντιλήψεις για την απλήρωτη εργασία. Δεν υπάρχει πραγματικά καμία καλή εξήγηση για το γιατί οι γυναίκες είναι αυτές που πρέπει να πάρουν τη σκούπα και το σφουγγάρι.

~ Bryce CovertΜπράις Κόβερτ  ,  thenation.com

  Πηγή:  antinews.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πως αλλάζουν τους άντρες οι γυναίκες

Γιατί δεν τα βρίσκουν οι άνδρες με τις γυναίκες.

Η μάχη των δύο φύλων

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -