Τα μετεκλογικά σενάρια που τρομάζουν κυβέρνηση και κόμματα

ekloges-fovos


Tα πραγματικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα για τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για κανέναν. Οι κρυφές δημοσκοπήσεις των εταιρειών αλλά κι εκείνες που βγαίνουν μέσα από την κοινωνία (από τους χώρους δουλειάς, τα καφενεία, τις οργανώσεις και τους δρόμους) έχουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν ορισμένα «κεφάλια» να βρέχουν τα παντελόνια τους για την επόμενη ημέρα.

Τα πάντα είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, ίσως και γι’ αυτό ο φόβος να μεγαλώνει σχετικά με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το βράδυ της 25ης Μαΐου. Ας δούμε ένα – ένα τα κόμματα για να καταλάβετε τι παίζεται πίσω από τις κουρτίνες και από το «σερβιρισμένο» μενού που μας προσφέρουν τα δελτία ειδήσεων και τα επιτελεία των κομμάτων.

Νέα Δημοκρατία: Το καλό σενάριο είναι να έχουν ένα ποσοστό πάνω από 20% και να βγουν πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά. Το κακό σενάριο είναι να χάσουν το κατώφλι του 20% και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση μια διαφορά πάνω από 5% από τη ΝΔ ή ακόμη και να είναι ο Τσίπρας μπροστά ακόμη και από το συνολικό ποσοστό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τότε θα υπάρξει δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Υπάρχει όμως κι ένα κακό σενάριο που μελετούν στο Μαξίμου. Αυτό αφορά την κεντροαριστερά όπως κι αν είναι αυτή κατακερματισμένη. Εκτιμούν δηλαδή πως αν ΕΛΙΑ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι συγκεντρώσουν ένα ποσοστό κοντά στο 20% και είτε είναι κοντά στη ΝΔ είτε την ξεπερνούν κιόλας, τότε θα μπει σε νέα βάση η δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Τότε θα αναζητηθεί και ο «ηγέτης» που θα συνενώσει όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και θα διεκδικήσει την εξουσία από τη δεξιά κυριαρχία όπως αυτή φαίνεται σήμερα. Ψάχνουν να βρουν ήδη έναν πιο ικανό και όχι άχρωμο Παπαδήμο και ήδη πέφτουν τα πρώτα ονόματα.

Εμείς σας λέμε ένα και να το θυμάστε. Νικηφόρος Διαμαντούρος. Άφθαρτος, ακομμάτιστος, πρόσωπο που μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στο χώρο αυτόν που ψάχνεται. Υπάρχουν κι άλλοι που ήδη κάνουν τα σχέδιά τους και συζητούν μεταξύ τους. Θυμηθείτε την πρόσφατη παρέμβαση της Ντόρας, την επανεμφάνιση του Παπαδήμου, την εμμονή του Μητσοτάκη με τον Πικραμένο κλπ. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαία η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος δεν θέλει να αφήσει την «Αγία Οικογένειά» του μακριά από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Έστω κι αν δεν έχει καταλάβει πως όλοι τον βρίζουν. Η ΝΔ λοιπόν φοβάται ότι ο χώρο αυτός που έμεινε ορφανός από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στις μελλοντικές εξελίξεις. «Ακόμη και να ζητήσει αλλαγή πρωθυπουργού χωρίς εκλογές», λένε κάποιοι με νόημα.

ta-meteklogika-senaria-pou-tromazoun-kubernisi-kai-kommata

ΣΥΡΙΖΑ: Το καλό σενάριο το διαβάσατε παραπάνω και όλοι το περιμένουν. Το κακό είναι να βρεθούν πίσω από τη ΝΔ ή η διαφορά να είναι τέτοια που δεν θα τους επιτρέπει να ζητούν εκλογές. Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν ξεκολλήσει από το 20% και πάει ακόμη παρακάτω, τότε δεν αποκλείεται να δούμε κινήσεις αμφισβήτησής του. Υπάρχει και ο φόβος της «επιστροφής» της κεντροαριστεράς μέσω του Ποταμιού που θα κόψει το δρόμο προς την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί προς τον Θεοδωράκη, ακόμη και από δημοσιογράφους που έχουν αγαστές σχέσεις με την Κουμουνδούρου (βλέπε Χατζηνικολάου κ.λπ.)


ΠΑΣΟΚ: Το κακό σενάριο είναι να δουν την Ελιά να την τρώει ο δάκος και να μη βγάζουν ούτε ευρωβουλευτή. Τότε ο Βενιζέλος δεν αποκλείεται να πάει σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες και το ΠΑΣΟΚ να ψάχνει να βρει αρχηγό. Τι θα γίνει με την κυβέρνηση είναι άγνωστο. Η νέα κατάσταση στη Χ. Τρικούπη θα αποσύρει τη στήριξή της και θα πάμε σε εκλογές; Ή θα απαιτήσει και αυτή αλλαγή πρωθυπουργού και κυβέρνησης χωρίς κάλπες; Όπως και να έχει μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Το καλό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ είναι να πάει καλά η Ελιά και ο Βενιζέλος να κόψει το βήχα στους αμφισβητίες του. Και στον Παπανδρέου που καραδοκεί.

ΔΗΜΑΡ: Ο κυρ Φώτης μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον του καλά καθώς φαίνεται ότι δεν βγαίνει υπέρ του κανένα σενάριο. Οι μετρήσεις τον ρίχνουν στα Τάρταρα και θα υπάρξουν εξελίξεις στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Χρυσή Αυγή: Μπορεί να υπάρχει ακόμη η εκδικητική ψήφος στα συστημικά κόμματα, αλλά δεν έχει δημιουργήσει κανένα κύμα ανατροπής που θα αλλάξει τα πάντα στη χώρα. Και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις όταν θα έρθει η ώρα του δικαστικού λογαριασμού για την εγκληματική οργάνωση.

ΑΝΕΛ. Οι Καμμένοι περιμένουν το απευκταίο. Ένα κακό αποτέλεσμα στις εξελίξεις για να αρχίσουν να φεύγουν δεξιά κι αριστερά.

ΚΚΕ: Ίσως το ΚΚΕ να είναι παραμείνει το μόνο σταθερό κόμμα αλλά κανείς δεν το υπολογίζει διότι παίζει σε.. άλλο γήπεδο.

Υπάρχει τέλος και το σενάριο του πλήρους κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος, οπότε τα κόμματα που υπάρχουν, και ιδιαίτερα η ΝΔ, θα πρέπει να ξανασκεφτούν το μέλλον που τους περιμένει. Ο μετασχηματισμός του συστήματος θα είναι μια διαδικασία που κανείς δεν θα μπορεί να τον αποφύγει. Για άλλους θα είναι βίαιος, για άλλους πιο ομαλός. Όμως η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών μάλλον δείχνει να είναι η διέξοδος στα τεράστια αδιέξοδα που δημιουργούνται. Και γι’ αυτό ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι ανακοινώσεις των θέσεων του κ. Σαμαρά για τη Νέα Ελλάδα, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και για την ανάγκη αλλαγής στην πολιτική και την κοινωνία. Ούτε είναι τυχαίες οι κινήσεις των «κομπάρσων» όπως της Ντόρας που ανακάλυψε ότι η ΝΔ είναι μικρό κόμμα ή του Παπανδρέου που κάνει διαλέξεις για το πώς πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.

Οι νύχτες των εκλογών θα είναι «γκαστρωμένες» που έλεγε και ο Χαρίλαος. Τι θα γεννηθεί την επόμενη ημέρα είναι το θέμα. Ένα παιδί – θαύμα ή ένα έκτρωμα;


ekloges

   ~ Του ‘Αριστερού Ψάλτη’,   antinews.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Εκλογή ή κλήρωση;

Οι θεωρίες της απόφασης

Υπάρχει Ηθική Ψήφος;

Ο ανεύθυνος ψηφοφόρος

Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις μειώνουν ακόμα και την ικανότητα μας στα μαθηματικά

Ο εγκέφαλος καθορίζει τις πολιτικές μας αντιλήψεις

Μας τυφλώνουν οι διαμορφωμένες πολιτικές πεποιθήσεις μας 

Πόσο διαφέρει ο εγκέφαλος ενός «αριστερού» από εκείνον ενός «δεξιού»;

‘Να προσέχετε τα κόμματα ! ‘

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -