Ο πλωτός κόσμος

home_img1


ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ δεν ήταν παρά ένα Βαλτοτόπι. Το νερό και η στεριά ήταν ανακατεμένα και έβλεπες μόνο έναν τεράστιο λασπότοπο. Τίποτε δεν μπορούσε να ζήσει εκεί. Όμως στους έξι ουρανούς από πάνω και στους έξι κόσμους από κάτω ζούσαν θεοί, δαίμονες και ζώα.

Στο νοτισμένο αιωρούμενο στερέωμα των πιο χαμηλών ουρανών ζούσαν οι δαίμονες. Στους ουρανούς που φιλοξενούσαν τα άστρα και στους ουρανούς με τα σύννεφα ζούσαν οι κατώτεροι θεοί. Και στον πιο ψηλό ουρανό ζούσε ο Καμούι, ο θεός δημιουργός, και οι υπηρέτες του. Ένα πανίσχυρο μεταλλικό τείχος περιέζωνε το Βασίλειο του και η μόνη είσοδος ήταν μια μεγάλη σιδερένια πύλη.

Martyna Zoltaszek18

Ο Καμούι έδωσε στον κόσμο μας τη μορφή ενός απέραντου κυκλικού ωκεανού, στηριγμένου στη ράχη μιας τεράστιας πέστροφας. Το ψάρι ρουφά τον ωκεανό και τον ξερνά ξανά, προκαλώντας τις παλίρροιες. Όταν σαλεύει, προκαλεί σεισμούς.

Μια μέρα, ο Καμούι κοίταξε από ψηλά τον υδάτινο κόσμο και αποφάσισε να κάνει κάτι. Έστειλε κάτω τη σουσουράδα του νερού για να τα Βγάλει αυτή πέρα. Όταν το καημένο το πουλί έφτασε και είδε σε τι χαλι ηταν όλα, δεν ήξερε τι να κάνει. Κι όμως, έτσι όπως τάραζε τα νερά με τις φτερούγες του και ανακάτευε τη λάσπη με τα ποδαράκια του και τη χτυπούσε με την ουρά του, τελικά δημιούργησε μπαλώματα στεριάς.

Με τον τρόπο αυτό, γεννήθηκαν τα νησιά που υπερυψώθηκαν και άρχισαν να επιπλέουν στον ωκεανό. Ακόμη και σήμερα η φιλότιμη σουσουράδα συνεχίζει το έργο της, χτυπώντας το χώμα με την ουρά της.

Όταν ο Καμούι έφτιαξε τον κόσμο, ο διάβολος προσπάθησε να του ανατρέψει τα σχέδια. Ένα πρωί ο διάβολος σηκώθηκε κι έστησε καρτέρι, περιμένοντας με το στόμα ορθάνοιχτο να καταπιεί τον ήλιο.


Όμως ο Καμούι έστειλε ένα κοράκι να χωθεί μέσα στο λαιμό του διαβόλου, αναγκάζοντας τον να βήξει και να πνιγεί. Γι αυτό και το κοράκι είναι τόσο αυθάδικο πουλί. Επειδή ένα κοράκι έσωσε μια φορά τον κόσμο, όλα τα κοράκια πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ακόμη και να κλέβουν το φαγητό των ανθρώπων.

1-fish-myth-dale-witherow

Όταν τα ζώα που ζούσαν στον ουρανό είδαν πόσο όμορφος ήταν ο κόσμος, παρακάλεσαν τον Καμούι να τους επιτρέψει να έρθουν και να ζήσουν εδώ, κι αυτός συμφώνησε.

Όμως ο Καμούι έπλασε και άλλα ζώα, ειδικά γι’ αυτό τον κόσμο. Οι πρώτοι άνθρωποι, οι Αϊνού, είχαν σώμα από χώμα, μαλλιά από το φυτό στελλαρία και ραχοκοκαλιά από κλωνάρια ιτιάς. Γι’ αυτό όταν γερνάμε, καμπουριάζει η πλάτη μας. Ο Καμούι έστειλε τον Αϊοΐνα, το θεάνθρωπο, από τον ουρανό στη γη για να διδάξει τους ανθρώπους πώς να κυνηγούν και να μαγειρεύουν. Αφού έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους και τους δίδαξε πολλά, ο Αϊοΐνα επέστρεψε στον ουρανό. Εκεί όμως όλοι οι θεοί κρατούσαν τη μύτη τους και φώναζαν: «Βρομάει ανθρωπίλα!» Συνέχεια προσπαθούσαν να βρουν από πού έρχεται η μυρωδιά, ώσπου τελικά ανακάλυψαν ότι ερχόταν από τα ρούχα του Αϊοΐνα. Έτσι τον έστειλαν ξανά στη γη, για να αφήσει εκεί όλα του τα ρούχα.

Κάτω στον πλωτό κόσμο, τα παρατημένα  τσόκαρα του Αϊοΐνα έγιναν οι πρώτοι σκίουροι

squirrel

  ~ Απόσπασμα από το βιβλίο “μύθοι απ΄όλο τον κόσμο” 

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η γάτα και το ποντίκι

Το αβγό του κόσμου

Τα αφτιά του βασιλιά Μίδα

Ο πίθηκος που έγινε βασιλιάς

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -