Πες μου μια ιστορία για τα Χριστούγεννα

saint-claus-christmas


Τα Χριστούγεννα είναι στο μυαλό των περισσότερων συνδυασμένα με όμορφες οικογενειακές ζεστές στιγμές, γύρω από ένα τζάκι, με πολλά γλυκά, ζεστό τσάι και σοκολάτα, πολύχρωμα στολίδια και λαμπάκια, κάρτες γιορτινές και παραμύθια.

Από παιδί ακόμα θυμάμαι πως περίμενα πως και πώς να έρθουν οι διακοπές και να πάμε στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης μου να χαθούμε με τον μπαμπά στους διαδρόμους με τις πανύψηλες βιβλιοθήκες και κάπου εκεί να αρχίσω να ξεφυλλίζω τα βιβλία με τα χοντρά εξώφυλλα για να δω πρώτα απ όλα τις εικόνες. Δεν ήξερα ποτέ τι να διαλέξω. Όλα ήταν ικανά να με συνεπάρουν.  Αφού δυσκολευόμουν ακόμα καλά καλά να διαβάσω μόνος  επέλεγα στο τέλος εκείνο που θα είχε τα πιο όμορφα σχέδια. Οι σακούλες γέμιζαν και εγώ γεμάτος ανυπομονησία επέστρεφα στο σπίτι για να ξεκινήσουμε να τα διαβάζουμε.

Μεγαλώνοντας το μυαλό μου γέμισε με άλλες ιστορίες, λυπητερές και ευχάριστες αφήνοντας σε μια παράξενη θολή κατάσταση τα όμορφα παραμύθια των παιδικών μου Χριστουγέννων. Σίγουρα θυμόμουν τις ιστορίες αλλά όλα ήταν τόσο θολά . Είχα μάθει να περνάω τα Χριστούγεννα μέσα στη μιζέρια και τη γκρίνια. Ζητούσα μόνο ρούχα, φαγητά, συντρόφους και .. λεφτά. Αυτά ήταν τα παράπονά μου πλέον. Κατά πόσο ο μισθός θα φτάσει να αποκτήσω όμορφα και εντυπωσιακά ενδύματα για τη μεγάλη βραδιά του ρεβεγιόν , κατά πόσο θα υπάρχει κάποιος για να περάσω μαζί του τις γιορτές και αν το τραπέζι της παραμονής θα είναι γεμάτο από διάφορα φαγητά.  Είχα ξεχάσει ότι τα Χριστούγεννα είναι όμορφα απλά και μόνο γιατί είναι Χριστούγεννα. Γιατί έχω το χρόνο να κάνω κάτι διαφορετικό από τις άλλες μέρες. Γιατί έχουν μια μαγεία διαφορετική από τις άλλες γιορτές. Είχα ξεχάσει ότι ήταν οι μέρες που κάποτε δεν είχα σχολείο και ήταν ευκαιρία να είμαι λίγες ώρες παραπάνω σπίτι μου, να περάσω στιγμές με την οικογένεια μου, να μοιραστώ ιστορίες και λίγη σοκολάτα.

paramy8i2

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Χρόνια τώρα η ιστορία του Δανού ποιητή και συγγραφέα συγκινεί γενιές και γενιές και κρατάει συντροφιά σε πολλούς τα κρύα βράδια του χειμώνα θυμίζοντάς μας πώς τα Χριστούγεννα και η χαρά που τα συνοδεύει δεν είναι πάντα δεδομένα για όλους. Χιόνι, τσουχτερό κρύο, ερημικοί δρόμοι, ένα μικρό κοριτσάκι και ένα κουτί σπίρτα συνθέτουν το σκηνικό μιας τελευταίας μέρας ενός Δεκέμβρη.

skroutz

Το πνεύμα των Χριστουγέννων – Κάρολος Ντίκενς

Ίσως από τις αγαπημένες μου ιστορίες των Χριστουγέννων. Ήρωας ο Σκρούτζ, αρχετυπική φιγούρα, σύμβολο της τσιγκουνιάς και του στυγνού εργοδότη.  Ένα παραμύθι που πάνω απ όλα κάνει τον αναγνώστη να νιώσει ότι τα Χριστούγεννα είναι όντως μαγικά και αυτό που τα κάνει διαφορετικά είναι η ανάγκη να νιώσουμε λίγο παραπάνω αγάπη για τους γύρω μας, να μοιραστούμε στιγμές να δούμε τι κάναμε το χρόνο που πέρασε και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είναι μια περίοδος γιορτής και αλλαγών, συνειδητοποίησης και παραμυθένιας μαγείας.  Περνώντας τα χρόνια έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ ότι η μεγαλύτερη ίσως τσιγκουνιά δεν είναι αυτή των χρημάτων όσο αυτή των συναισθημάτων.  Δίνουμε την αγάπη, τη τρυφερότητα, το αγνό και αληθινό χαμόγελο όλο και πιο δύσκολα και όλο και λιγότερο. Ένας λόγος λοιπόν να ξαναδιαβάσουμε οι μεγαλύτεροι το όμορφο αυτό παραμύθι παρέα με τους μικρότερους.

the_selfish_giant__5_of_spades_by_headfullofivy

Ο εγωιστής γίγαντας – Όσκαρ Ουάιλντ

Μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες του Όσκαρ Ουάιλντ αλλά από τις πιο όμορφες ωστόσο. Τα μηνύματα που περνάει το κείμενο είναι αυτά μιας αλτρουιστικής, γενναιόδωρης ζωής. Ένας όμορφος κήπος από παιδικά χαμόγελα αληθινής χαράς. Ένας εγωιστής γίγαντας που θέλει τον κήπο δικό του χωρίς να τον μοιράζεται με κανέναν. Σύμβολο του εγωισμού και της κτητικότητας, ο γίγαντας βλέπουμε να εξελίσσεται μέσα από την ιστορία και να συνειδητοποιεί πως η ζωή για να είναι όμορφη και ζεστή χρειάζεται συντροφικότητα και συλλογικότητα.


CassandraAusten-JaneAusten

Έμμα- Τζειν Όστεν

Μια ιστορία που μας ταξιδεύει σε μια χριστουγεννιάτικη βραδιά στην παλιά χιονισμένη Αγγλία. Μια παρέα νέων θα ζήσει τις χαρές της ηλικίας της με πρωταγωνίστρια την Έμμα ένα νεαρό κορίτσι που ‘’ μόνο στον εαυτό της ήταν αρεστή και σε κανέναν άλλο’’ . Χαρακτήρες από μια αστική κοινωνία του 18ου αιώνα, κοινωνικά ταμπού και ιδεώδη μιας  άλλοτε ρομαντικής εποχής.

molivenios

Ο μολυβένιος στρατιώτης – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Κλασσική ιστορία που αναφέρεται σε σημαντικά θέματα της εποχής μας όπως είναι η αγάπη , η θυσία και τα εγκλωβισμένα συναισθήματα των παιδιών.  Τίποτα δεν θα εμποδίσει τον μολυβένιο στρατιώτη να ξαναεπιστρέψει στο παιδικό δωμάτιο και να βρει την μελαγχολική και πανέμορφη μπαλαρίνα. Θάρρος, επιμονή, αγάπη’ αρετές για μικρούς και μεγάλους μέσα από ένα όμορφο παραμύθι για καληνύχτα.

tolkien-santa claus

Γράμματα από τον Άη – Βασίλη Τόλκιν

Με αμφιβολίες για το αν τα σημερινά παιδιά πιστεύουν ακόμα στο μύθο του Άγιου Βασίλη ,του μεγάλου παππού με τα δώρα τα Χριστούγεννα , το βιβλίο αυτό είναι μια όμορφη τρυφερή γεμάτη φαντασία ιστορία που μας τοποθετεί στις νοσταλγικές και αθώες εποχές που όχι μόνο πιστεύαμε στον Άγιο των Χριστουγέννων αλλά τον περιμέναμε με ανυπομονησία. Δεν ήταν τόσο τα δώρα που θα έφερνε όσο το ότι θα ερχόταν, ότι υπήρχε κάποιος που σκέφτεται όλα τα παιδιά , μικρά και μεγάλα κάθε Δεκέμβρη και είναι πρόθυμος να ταξιδέψει χιλιόμετρα, να μπει σε μαυρισμένες καμινάδες για να κάνει πραγματικότητα τα κρυφά όνειρα και τις ευχές των παιδιών. Ζωγραφιές, γραμματόσημα, τάρανδοι, καλικάντζαροι, πολικές αρκούδες, παιχνίδια, παιδικά γέλια και ένας αληθινός Άγιος Βασίλης χαμένοι στις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο όμορφες ιστορίες που συνοδεύουν τις Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας και θα προτείναμε για τις φετινές γιορτές. Ιστορίες που θα μας ταξιδέψουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε κάτι διαφορετικό μέσα μας, λίγη περισσότερη ζεστασιά και ομορφιά από αγνότητα και ιδανικά χαμένα ή ξεχασμένα. 

 Μαρία Ξυπολοπούλου

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Χριστουγεννιάτικη ιστορία (1843) – Τσάρλς Ντίκενς

Ο εγωιστής γίγαντας – Όσκαρ Γουάιλντ

«Χριστουγεννιάτικη ιστορία»

Ξεχάστε την προτροπή “μην χαμογελάσετε μέχρι τα Χριστούγεννα” και άλλες άχρηστες συμβουλές

Ο απίστευτος φόρτος εργασίας του Άγιου Βασίλη τα Χριστούγεννα.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Ποιο παχαίνει περισσότερο;

Φέτος, θα σου δώσω κάτι…

Σύγχρονα ορόσημα των Χριστουγέννων

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -