Κι όμως, άνδρες και γυναίκες είναι και οι δύο από τον πλανήτη Γη

man-mars-woman-venus-both-earth


Άνδρες και γυναίκες θεωρείται παραδοσιακά ότι χαρακτηρίζονται από τόσο διαφορετικά στοιχεία προσωπικότητας, ώστε θα μπορούσαν κάλλιστα να προέρχονται από διαφορετικούς πλανήτες. Η ιδέα, ωστόσο, ότι τα δύο φύλα είναι εντελώς διαφορετικά καταρρίφθηκε πρόσφατα από μία έρευνα η οποία έδειξε ότι χαρακτηριστικά όπως η ενσυναίσθηση δεν είναι κτήμα μόνο του ενός φύλου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρόλο που υπάρχουν μικρές διαφορές στο μέσο όρο μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά κάποια χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα, οι ομοιότητες μεταξύ των δύο ομάδων είναι τόσο μεγάλες ώστε κανένα γνώρισμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανδρικό ή γυναικείο.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν γιατί τα ζευγάρια ομοφυλοφύλων ανδρών και γυναικών καυγαδίζουν για τα ίδια πράγματα για τα οποία καυγαδίζουν και οι ετεροφυλόφιλοι. Δεν είναι το φύλο αλλά τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου αυτά που δημιουργούν τριβές στις σχέσεις, λένε οι ψυχολόγοι.

428296_126525507474956_1942906537_n

Στο Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας (Journal of Personality and Social Psychology) οι ερευνητές δήλωσαν: “Ενάντια στους ισχυρισμούς δημοφιλών τίτλων της εκλαϊκευμένης ψυχολογίας όπως ‘Άντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη’ είναι αναληθές το ότι άνδρες και γυναίκες σκέφτονται σχετικά με τη σχέση τους με ποιοτικά διαφορετικούς τρόπους”.

Οι ψυχολόγοι ξαναανέλυσαν δεδομένα από 13 πρότερες έρευνες, οι οποίες είχε προηγουμένως θεωρηθεί ότι έβρισκαν σημαντικές ψυχολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων, και οι οποίες γενικά βασίζονταν σε απαντήσεις ερωτηματολογίων. Συνολικά ανέλυσαν δεδομένα από 13.300 ανθρώπους, τα οποία συμπεριελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με 122 χαρακτηριστικά, όπως σεξουαλικότητα και οικειότητα. Επίσης ανέλυσαν τα “πέντε μεγάλα” χαρακτηριστικά που καθορίζουν την προσωπικότητά μας: εξωστρέφεια, ανοιχτοσύνη, ευσυνειδησία, τερπνότητα και συναισθηματική σταθερότητα.

AlexHall1

Αυτό που βρήκαν είναι ότι, παρόλο που κάποιες στερεοτυπικές δραστηριότητες, όπως το μποξ ή η χρήση καλλυντικών, ήταν πολύ συχνότερες μεταξύ ατόμων του ενός από τα δύο φύλα, ένας τέτοιος διαχωρισμός δεν υπήρχε για τα περισσότερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.


Πολλοί από τους άρρενες συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, μία ιδιότητα η οποία παραδοσιακά θεωρείται “θηλυκή”, ενώ συχνά οι γυναίκες ήταν καλές στα μαθηματικά, κάτι που λέγεται πως είναι “αρσενικό” ταλέντο.

Υπήρχαν γενικώς διαφορές μεταξύ των φύλων κατά μέσο όρο, αλλά ουσιαστικά σε όλες τις κατηγορίες υπήρχε μεγάλη διαφοροποίηση εντός του κάθε φύλου, κάτι που σημαίνει ότι κανένα χαρακτηριστικό δεν μπορεί να “περιγράψει” κάθε φύλο.

Τα άτομα που έφεραν ένα άκρος στερεοτυπικό αποτέλεσμα σε μία κατηγορία δεν έφεραν απαραιτήτως το ίδιο αποτέλεσμα σε άλλες κατηγορίες, δηλαδή ένας άντρας με υψηλή επιθετικότητα μπορεί να μην είχε σε μεγαλύτερο βαθμό από μια γυναίκα άλλα χαρακτηριστικά που θεωρούνται “αρσενικά”, όπως η ικανότητα στα μαθηματικά, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Χάρυ Ρέις (Harry Reis) του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (Rochester University), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε: “Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα φύλα ως ξεχωριστές κατηγορίες. ‘Αγόρι ή κορίτσι;’ είναι η πρώτη ερώτηση που τίθεται στους γονείς ενός νεογέννητου, και το φύλο παραμένει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως το πιο επίμονο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει κατηγορίες μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι άντρες και οι γυναίκες δεν ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Ίσως υπάρχουν χαρακτηριστικά που διαθέτουν περισσότερο οι άντρες ή οι γυναίκες, αλλά δεν ισχύει το ότι άνδρες και γυναίκες είναι ουσιαστικά και δραματικά διαφορετικοί μεταξύ τους σε αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά.”

Για τη μετάφραση: Ιωάννα Αρκά (από telegraph.co.uk/)

https://antikleidi.com/author/helleniccuisine/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι διαφορές των δύο φύλων

Η μάχη των δύο φύλων

Μπορούν να είναι φίλοι ένας άντρας με μία γυναίκα ;

Τοξικές σκέψεις στον γάμο / Επιστήθιοι εχθροί

Συζυγικά λάθη

Γιατί εξασθενεί το πάθος σε μία σχέση

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε