Σοβαρές επιπτώσεις για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και του έφηβου από την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου

mhealth


Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με την συμμετοχή 2319 εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα τα παιδιά του  Νηπιαγωγείου  σε ποσοστό 1% χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, 30% των παιδιών του Δημοτικού και 80% των παιδιών του γυμνασίου.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου   από τα παιδιά της χώρας μας  αναμφίβολα δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό  σχετικά με την αναγκαιότητα του και τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο πέρα από επικοινωνία και ως πύλη εισόδου  στις αγαπημένες τους  ιστοσελίδες  στο διαδίκτυο ,όπως παιχνίδια και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας οποιαδήποτε σύνδεση κινητού τηλεφώνου με συμβόλαιο  της κινητής τηλεφωνίας με τον  καταναλωτή  δίνει αυτόματα πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πελάτη.

Πολλά ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται  από την χρήση των κινητών τηλεφώνων ιδίως κάτω των 10 χρονών.

Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών ,το μικρό και  λεπτό εγκεφαλικό κρανίο  η μακροχρόνια έκθεση των παιδιών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, η αρνητική  επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους ιστούς (ιδίως στους οφθαλμούς και τους όρχεις) συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης,οδηγούν  την επιστημονική κοινότητα σε  αμηχανία για τον βαθμό της επίδρασης  της ακτινοβολίας στην σωματική υγεία στον άνθρωπο και  καθιστά  τον περιορισμό της χρήσης των κινητών από τα παιδιά απαραίτητο.

atelier-mobile-health

Είναι σημαντικό οι  χρήστες κινητού να γνωρίζουν ότι υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν  την υπερβολική χρήση του κινητού  τηλεφώνου με πιθανή εμφάνιση καλοήθων (καλοήθης καρκίνος του ακουστικού πόρου)ή και κακοήθων (λευχαιμία, λέμφωμα) παθήσεων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του Καρκίνου (IARC) κατέταξε το κινητό τηλέφωνο ως καρκινογόνο παράγοντα στην κατηγορία 2Β. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η νικοτίνη.

Η  χρήση  του κινητού  τηλεφώνου για άκρως απαραίτητες κλήσεις ,η  χρήση εξαρτημάτων  αποδέσμευσης των χεριών (hands free kids), η απομάκρυνση από το σώμα της συσκευής κατά την ομιλία και η αποφυγή συνομιλίας σε κλειστούς χώρους (ασανσέρ, αυτοκίνητα  κτλ) είναι μερικά από τα μέτρα προφύλαξης .

Πέρα όμως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία  οι γονείς οφείλουν να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλούς πλοήγησης του διαδικτύου μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.

Η  κατάχρηση του διαδικτύου παρενόχληση ,ο εκφοβισμός ,η πορνογραφία ,ο τζόγος  είναι καταστάσεις που το  παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το  χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο.

Όλες οι εταιρείες  κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να έχουν την δυνατότητα γονικού ελέγχου και φίλτρα προστασίας από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Οι γονείς  πρέπει να αναζητούν τις υπηρεσίες αυτές και να ελέγχουν το χρόνο παραμονής   των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι γονείς  που αδυνατούν να προστατευόσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου  που ενδεχομένως θα συναντήσουν στο κινητό τηλέφωνο  μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια στην  γραμμή βοηθείας Υποστηρίζω  80011 80015(χωρίς χρέωση) της Μονάδας Εφηβικής Υγείας  στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού.

_____

  Γιώργος Κορμάς -Υπεύθυνος  γραμμής Βοηθείας  Υποστηρίζω  Μονάδας Εφηβικής Υγείας  Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.-Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικύου Συντονιστής  Δικτύου Αριάδνη

  Ηλίας Νάκος –  Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστης.   Μονάδα Διαγνωστικής Απεικόνισης και Πρόληψης –medisound.gr

   Πηγήmedisound.gr/

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

5 απολύτως κακόφημες τροφές που στην πραγματικότητα κάνουν καλό στην υγεία

Γιατί σήμερα ζούμε 40 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με το 1880;

Η Ιατρική σε είκοσι χρόνια από τώρα

Λιποδιαλύτες: Άνθρακες το “θαύμα” της δίαιτας

10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την καρδιά

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -