Η ιαπωνική απάντηση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της έλλειψης εργατικών χεριών.

images


Η δημογραφική «ζυγαριά» χάνει πια στην Ιαπωνία. Πέρυσι, γεννήθηκαν 1.030.000 παιδιά, αριθμός μικρότερος κατά 210.000 από όσους αποδήμησαν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα από τον μάταιο τούτο κόσμο. Και η διαφορά αυτή εκτιμάται ότι εφεξής θα αυξάνεται, με ρυθμούς δραματικά ραγδαίους. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μέσα στα επόμενα 20 μόλις χρόνια.

«Έχουμε ολοένα και λιγότερα διαθέσιμα εργατικά χέρια και οι νέοι μας δεν ενδιαφέρονται πια να απασχοληθούν στα εργοστάσια, ως απλοί εργάτες», παρατηρεί ο Κατσουχίκο Μάουρο, διευθυντής στο εργοστάσιο της Glory Ltd., μίας κατασκευάστριας μηχανών ανάληψης μετρητών, με έδρα την περιφέρεια Σαϊτάμα. «Το μέλλον μας είναι τα ρομπότ», υποστηρίζει. Και το λέει από πρώτο χέρι.

Στο εργοστάσιο που διευθύνει ο Μάουρο, μια ολόκληρη γραμμή παραγωγής έχει αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια τεσσάρων ανθρωποειδών ρομπότ. Με μικρές κάμερες ακριβείας για μάτια, επιδέξια μηχανικά άκρα και ευέλικτα ροδάκια αντί για πόδια, εργάζονται αδιάκοπα κι αγόγγυστα, καθένα στον τομέα του, λίγα μέτρα μακριά από τους εργάτες.

RTR24KTJ-640x400

«Μπορούν να φθάσουν το 80% της ανθρώπινης παραγωγής», λέει με περηφάνια ο Μάουρο στην οικονομική εφημερίδα Les Echos. «Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι δουλεύουν νυχθημερόν, δεν κάθονται τα Σαββατοκύριακα, δεν παίρνουν ρεπό». Φυσικά, δεν χρειάζονται ούτε μισθό ή υγειονομική ασφάλιση. Αλλά αυτά είναι ευαίσθητα θέματα που ο Μάουρο προτιμά, προς το παρόν, να μην τα θίγει.

Πλέον, η Glory Ltd κάνει μεγάλα σχέδια. Μαζί με την Kawada Industries – Νο 1 στην Ιαπωνία στην ρομποτική τεχνολογία – βρίσκονται σχεδόν στο τελικό στάδιο μαζικής παραγωγής τον ανθρωποειδών Νέας Γενιάς. Αυτά, υποστηρίζουν, θα απελευθερώσουν τους ανθρώπους από την επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία και θα τους βοηθήσουν να επικεντρωθούν σε άλλα καθήκοντα, που θα προσδώσουν στο εκάστοτε παραγόμενο προϊόν νέες προστιθέμενες αξίες. «Τα ανθρωποειδή ρομπότ δεν είναι πια απλά εξοπλισμός», λέει χαρακτηριστικά η Kawada. «Είναι συνεργάτες!»

Καθένας από αυτούς τους πολύτιμους συνεργάτες, πάντως, έχει και το δικό του τίμημα. Ένα ανθρωποειδές ρομπότ στοιχίζει σήμερα στην Glory Ltd. 7,4 εκατομμύρια γιεν (περίπου 60.000 ευρώ), «όσο και ο μέσος ετήσιος μισθός ενός εργάτη, συμπεριλαμβανομένου των εργοδοτικών εισφορών», επισημαίνει με νόημα η διοίκηση της εταιρίας. «Η απόσβεση του ποσού γίνεται μέσα σε λιγότερο από δύο έτη», υποστηρίζει ο Μάουρο. Και το κυριότερο, προσθέτει, «σε μηνιαία βάση ένα ανθρωποειδές ρομπότ καταναλώνει 1.600 γιεν σε ηλεκτρική ενέργεια». Κάτι περισσότερο από 16 ευρώ, δηλαδή.

Λίαν συντόμως, στις τάξεις των 320 εργαζόμενων στην Glory Ltd. αναμένεται να προστεθούν κι άλλα ανθρωποειδή ρομπότ. Κι εάν όλα πάνε καλά, η εταιρία εκτιμά ότι θα παρουσιάσει αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη της στο τρέχον οικονομικό έτος. Επί του παρόντος, λέει ο Μάουρο, τα σχέδια της εταιρίας δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα, άλλωστε, κανείς δεν έχει χάσει τη δουλειά του.

______

   Πηγή: www.fortunegreece.com

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ποιες δουλειές θα επιβιώσουν την εποχή των ρομπότ;

Η άνοδος των ρομπότ και η ανεργία

Παιδιά 13 ετών κατασκευάζουν το iPhone για 70 σεντς την ώρα

Πως μας παρακολουθεί η Google 

Ολλανδία: Όλα έτοιμα για τα σχολεία του iPad

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -