Το Βατικανό και τα λεφτά του Μουσολίνι

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ


Πόλη Βατικανού – επίσημα αναφερόμενη ως κράτος της πόλης του Βατικανού είναι στη σύγχρονη εποχή η έδρα των Παπών. Αποτελεί το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο από άποψη εδάφους και πληθυσμού. Τα σύνορά του είναι συμπεριεκτικά με την Αγία Έδρα, την εκκλησιαστική αρχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Αρχηγός του κράτους είναι ο Πάπας και επικεφαλής της κυβέρνησης ο Γραμματέας του κράτους, υπάρχει επίσης και ο Κυβερνήτης της πόλης του Βατικανού. Η διακυβέρνηση της Αγίας Έδρας είναι διαφορετική, αποτελούμενη από τη Ρωμαϊκή κουρία και από τα μέλη του Κολλεγίου των καρδιναλίων. Οι επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ταυτόχρονα μέλη της ρωμαϊκής κουρίας. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Mons Vaticanus, γνωστό επίσης ως Λόφο του Βατικανού. Η τελευταία εκλογή Πάπα έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου του 2005.

top-10-historical-landmarks-the-vatican-city

Η πόλη του Βατικανού, ένα από τα ευρωπαϊκά κρατίδια, είναι τοποθετημένη στο Λόφο του Βατικανού στο βορειοδυτικό μέρος της Ρώμης, δυτικά του ποταμού Τίβερη. Τα σύνορά της (3.2 χλμ. συνολικά, όλα με την Ιταλία) ακολουθούν περιμετρικά τα τείχη της πόλης, κατασκευασμένα για να προστατεύουν τον παπά από εξωτερική επίθεση. Η κατάσταση είναι πιό σύνθετη στη διάσημη πλατεία του Αγίου Πέτρου μπροστά από την ομώνυμη Βασιλική, όπου το ακριβές σύνορο είναι η μέση της στρογγυλής περιοχής που περιβάλλεται από τις στήλες του Μπερνίνι. Είναι το μικρότερο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο με επιφάνεια 0,44 τ.χλμ. (108,7 στρέμματα).

Στις 2 Οκτωβρίου 1870 οι κάτοικοι ψήφισαν την ένωση με το Ιταλικό Βασίλειο και στις αρχές του 1871 πρωτεύουσα ορίσθηκε η Ρώμη. Ο τότε Πάπας Πίος Θ΄ διαμαρτυρόμενος για την κατάλυση αυτή και αρνούμενος να τεθεί υπό την προστασία των αξιωματικών του Βασιλείου, ενώ εξερχόταν από το Βατικανό, εγκλείστηκε αφ΄ εαυτού εκεί, όπου και απεβίωσε (1878). Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και οι επόμενοι Πάπες.

imagesΕπί Πάπα όμως Πίου ΙΑ΄ και της ιταλικής κυβερνήσεως του Μουσολίνι συνήφθη στο Λατερανό στις 11 Φεβρουαρίου 1929 συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε νέο μικροσκοπικό ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Κράτος της πόλεως του Βατικανού» (Stato della Città del Vaticano) και κατέβαλε 750.000.000 ιταλ. λίρες σε μετρητά και ένα δις. Ιταλ. λίρες σε δάνειο ως αποζημίωση για την κατάληψη των εδαφών του Ποντιφικού κράτους (ποσό λιγότερο από αυτό που ανάθεσε για τον Πάπα ο ιταλικός νόμος του έτους 1871, αλλά που δεν τον δέχτηκε εκείνος).

scm_news_vatican23.art_1

Τα χρήματα του Μουσολίνι είχαν δραματική σημασία για τα οικονομικά του Βατικανού. Ο John Pollard, ιστορικός του Cambridge, γράφει στο «Money and the Rise of the Modern Papacy»: «Ο παπισμός ήταν πλέον οικονομικά ασφαλής. Δεν θα ξαναήταν ποτέ φτωχοί».

Παράλληλα ο Πάπας ανεγνώρισε το Βασίλειο της Ιταλίας, με την Ρώμη πρωτεύουσα αυτού, παραιτούμενος του λοιπού επί παντός δικαιώματος και διεκδίκησης των άλλοτε ποντιφικών εδαφών. Το ανασυσταθέν αυτό νέο κράτος της πόλης του Βατικανού έκτασης 0,44 τ.χλμ. είχε 512 κατ. (1929 έτος ίδρυσης) εξ ων 389 Ιταλοί και 113 Ελβετοί.


Τώρα έρχεται ο guardian να μας αποκαλύψει ότι αρκετά από τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν σε βρετανικά ακίνητα:

newego_LARGE_t_1101_89517_type12128

Guardian: Tο Βατικανό έχτισε «αυτοκρατορία» χάρη στον… Μουσολίνι

«Λίγοι τουρίστες που περνούν από το Λονδίνο θα μπορούσαν να μαντέψουν ότι οι εγκαταστάσεις του Bulgari, τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία στη New Bond Street, έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Πάπα. Ούτε η κοντινή έδρα της πλούσιας επενδυτικής τράπεζας Altium Capital…Αλλά αυτά τα συγκροτήματα γραφείων σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου είναι μέρος μιας μυστικής αυτοκρατορίας ακινήτων που ανήκουν στο Βατικανό» γράφει η Guardian και εξηγεί:

«Πίσω από μια κεκαλυμμένη δομή offshore εταιρείας, το διεθνές χαρτοφυλάκιο της εκκλησίας έχει δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών, αξιοποιώντας τα μετρητά που της παρείχε αρχικά ο Μουσολίνι σε αντάλλαγμα για την παπική αναγνώριση του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος το 1929.

Έκτοτε, η διεθνής αξία του αποθεματικού του Μουσολίνι αυξάνεται συνεχώς και σήμερα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια στερλίνες. Το 2006, στο αποκορύφωμα της πρόσφατης φούσκας των ακινήτων, το Βατικανό ξόδεψε 15 εκατομμύρια στερλίνες εξ αυτών των κεφαλαίων για αγορές στον αριθμό 30 της πλατείας του Αγίου Ιακώβου. Άλλα ακίνητα στην Βρετανία βρίσκονται στο στο 168 της New Bond Street, και στην πόλη του Κόβεντρι. Η εταιρεία διαθέτει επίσης συγκροτήματα κατοικιών στο Παρίσι και την Ελβετία.

Το εκπληκτικό στοιχείο…είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει το Βατικανό προκειμένου να διατηρήσει τη μυστικότητα γύρω από τα εκατομμύρια του Μουσολίνι. Το συγκρότημα γραφείων στην πλατεία του St James είχε αγοραστεί από μια εταιρεία που ονομάζεται British Grolux Investments Ltd, η οποία κατέχει επίσης και άλλα ακίνητα στο Ηνωμένο Βασιλείο. Τα δημόσια μητρώα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική ιδιοκτησία της εταιρείας, ούτε κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο Βατικανό.

Αντ ‘αυτού, παραθέτουν δύο μετόχους, αμφότεροι εξέχοντες Καθολικοί τραπεζίτες: τον John Varley, της Barclays Bank και τον Robin Herbert, της τράπεζας Leopold Joseph. Επιστολές έχουν σταλεί από την Guardian σε καθένα από αυτούς ρωτώντας τους για ποιους δρουν. Δεν απαντήθηκαν. Το βρετανικό εταιρικό δίκαιο επιτρέπει στους πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών να καλύπτονται πίσω από αντιπροσώπους με αυτόν τον τρόπο», σημειώνει η εφημερίδα.

  Πηγές : guardian, ημερησία, wikipedia

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής

Οι 20 πιο οικολογικές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ιστορία 2000 χρόνων της παγκόσμιας οικονομίας

Ο κόσμος το 2100 

Αφορολόγητος… χιτώνας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -