12 εντυπωσιακά γεγονότα για το ανθρώπινο σώμα

unusual_body_art_04


Πολλές από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις σε όλους τους τομείς της επιστήμης αφορούν το ανθρώπινο σώμα.

1. Απόφυση στη ζωή

παράρτημα του σώματος

Η σκωληκοειδίτης έχει λάβει αρνητική δημοσιότητα. Συνήθως αντιμετωπίζεται ως ένα μέρος του σώματος που  σταμάτησε να λειτουργεί πριν εκατομμύρια χρόνια. Φαινομενικά το μόνο πράγμα που κάνει, είναι να μολύνεται και να προκαλεί σκωληκοειδίτιδα. Όμως, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η σκωληκοειδίτης είναι πολύ χρήσιμη για τα βακτήρια που βοηθούν την πεπτική λειτουργία. Τη χρησιμοποιούν για να πάρουν ανάσες από τη φρενήρη δραστηριότητα του εντέρου, και κάποιες φορές για αναπαραγωγή. Οπότε αξίζει το σεβασμό μας και η σκωληκοειδίτης.

2. Yπερμεγέθες μόριο

images (14)

Τα πάντα που αισθανόμαστε αποτελούνται από μόρια. Ποικίλουν σε μέγεθος, από απλά ζεύγη ατόμων, όπως ένα μόριο οξυγόνου, μέχρι πολύπλοκες οργανικές δομές. Όμως το μεγαλύτερο μόριο στη φύση υπάρχει στο σώμα μας. Είναι το χρωμόσωμα 1. Ένα φυσιολογικό ανθρώπινο κύτταρο έχει στον πυρήνα του 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Το χρωμόσωμα 1, είναι το μεγαλύτερο.  Περιέχει περίπου 10 δισεκατομμύρια άτομα που χρειάζονται για να αποθηκεύσει την ποσότητα των πληροφοριών που κωδικοποιούνται στο μόριο.

3. Τεράστιος αριθμός ατόμων

Render of molecule

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πόσο μικρά είναι τα άτομα που απαρτίζουν το σώμα μας. Πιθανώς θα μας βοηθούσε αν γνωρίζαμε πόσο πολλά είναι:

Ένας ενήλικας αποτελείται από περίπου 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (7 Octillion) άτομα !

4.  Απώλεια ‘γούνας’

χιμπατζής του σώματος

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά έχουμε με τους χιμπατζήδες περίπου τον ίδιο αριθμό τριχών στο σώμα μας . Όμως επειδή οι τρίχες μας είναι πια άχρηστες, είναι σχεδόν αόρατες. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα γιατί χάσαμε σταδιακά τη ‘γούνα’ μας. Έχει προταθεί ότι πιθανώς αυτό συνέβη για να μας βοηθήσει να ιδρώνουμε ευκολότερα, ή να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή  των παρασίτων, όπως ψείρες και τσιμπούρια, ή ακόμα και γιατί οι πρόγονοί μας ήταν εν μέρει υδρόβιοι.

Αλλά ίσως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι συνέβη όταν οι πρώτοι άνθρωποι έπαψαν να ζουν στα δέντρα και χρειάστηκε να συνεργαστούν περισσότερο μεταξύ τους. Πειράματα έδειξαν ότι όταν τα ζώα χρειάζεται να συνεργαστούν, όπως συνέβη παλαιότερα με τους λύκους για να δημιουργηθούν τα σκυλιά, αρχίζουν και μοιάζουν περισσότερο με τα μωρά τους.  Ομοίως, οι άνθρωποι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τα μωρά των πιθήκων – μεγάλα κεφάλια, μικρά στόματα, λεπτότερες τρίχες στο σώμα.

5.  Χωρίς στολή στο διάστημα

αστροναύτης σώμα

Αν πιστέψουμε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, φοβερά πράγματα θα συμβούν στο σώμα μας αν βγούμε από ένα διαστημόπλοιο χωρίς την διαστημική στολή. Αλλά αυτό είναι κυρίως φαντασία. Πράγματι θα έχουμε κάποια ενόχληση, αλλά δεν θα συμβεί τίποτα παρόμοιο με έκρηξη μέσα στο σώμα μας, όπως μας παρουσιάζει το Χόλιγουντ. Παρά το γεγονός ότι τα υγρά  εν κενώ φτάνουν σε βρασμό, το αίμα μας θα βρισκόταν υπό πίεση από το κυκλοφορικό μας σύστημα και θα ήταν μια χαρά. Και παρόλο που ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ κρύος, δεν θα χάναμε τη θερμότητα ιδιαίτερα γρήγορα. Στην πράξη, αυτό  που θα μας σκότωνε στο διάστημα θα ήταν η έλλειψη του αέρα.


6. Ηλεκτρομαγνητική απώθηση – δεν ακουμπάμε την καρέκλα

clip_image004_0004

Τα άτομα που αποτελούν την ύλη δεν αγγίζουν ποτέ το ένα το άλλο. Όσο πιο κοντά βρίσκονται, τόσο μεγαλύτερη άπωση υπάρχει μεταξύ των ηλεκτρικών φορτίων . Είναι σαν να προσπαθείτε να φέρετε κοντά τον βόρειο πόλο από δύο πολύ ισχυρούς μαγνήτες. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν τα αντικείμενα φαίνονται να είναι σε επαφή. Όταν κάθεστε σε μια καρέκλα, δεν την αγγίζετε. Βρίσκεστε σε μια πολύ μικρή απόσταση από την καρέκλα, εξαιτίας την δύναμης απώθησης μεταξύ των ατόμων. Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη είναι κατά πολύ ισχυρότερη από τη δύναμη της βαρύτητας – περίπου ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δισεκατομμύρια φορές ισχυρότερη. Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη από ένα μικρό μαγνήτη ξεπερνάει τη βαρυτική έλξη ολόκληρης της γης.

7. Μεγάλοι στην ηλικία όσο και η αστρόσκονη

άτομα σώμα

Κάθε άτομο στο σώμα μας έχει ηλικία δισεκατομμυρίων ετών. Το υδρογόνο, το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν και ένα σημαντικό συστατικό του σώματός μας, παρήχθη κατά το big bang 13,7 δισεκατομμύρια  χρόνια πριν. Τα βαρύτερα άτομα, όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο, υπήρχαν στα αστέρια πριν από 7 δισ. έως 12 δισ. χρόνια , και εκτινάχθηκαν σε όλο το σύμπαν, όταν τα αστέρια εξερράγησαν. Μερικές από αυτές τις εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές ώστε παρήχθησαν ακόμη βαρύτερα στοιχεία όπως το σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά του σώματός σας είναι πραγματικά αρχαία: είστε αστρόσκονη.

8. Κόκκινο αίμα

τα κύτταρα του αίματος του σώματος

Όταν βλέπετε το αίμα που στάζει από μια πληγή στο δάχτυλό σας, μπορεί να υποθέτετε ότι έχει κόκκινο χρώμα λόγω του σιδήρου που περιέχει. Αλλά η παρουσία του σιδήρου είναι συμπτωματική. Το κόκκινο χρώμα προκύπτει επειδή ο σίδηρος δεσμεύεται από ένα δακτύλιο ατόμων στην αιμοσφαιρίνη που ονομάζεται πορφυρίνη, και είναι το σχήμα αυτής της δομής που παράγει το χρώμα. Πόσο κόκκινη είναι η αιμοσφαιρίνη σας εξαρτάται από το πόσο οξυγόνο έχει δεσμευτεί σ’ αυτή. Όταν υπάρχει οξυγόνο, αλλάζει το σχήμα της πορφυρίνης, δίνοντας πιο ζωντανό χρώμα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος .

9. Αποικίες στο σώμα μας

images (15)

Σε απόλυτους αριθμούς κυττάρων, υπάρχει περισσότερη βακτηριακή ζωή μέσα σας, παρά ανθρώπινη. Μπορεί να υπάρχουν περίπου 10tn  δικά μας κύτταρα, όμως υπάρχουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια. Πολλά από τα βακτήρια που μας εποικούν είναι φιλικά, με την έννοια ότι δεν κάνουν οποιαδήποτε ζημιά. Μάλιστα μερικά είναι ευεργετικά.

Στη δεκαετία του 1920, ένας Αμερικανός μηχανικός διερεύνησε εάν τα ζώα θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς βακτήρια, θεωρώντας ότι ένας κόσμος χωρίς βακτήρια θα ήταν υγιέστερος. Δημιούργησε ανάλογα περιβάλλοντα όπου τα ζώα θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς βακτήρια. Τελικά πολλά από τα ζώα πέθαναν, ενώ εκείνα που επέζησαν έπρεπε να τρέφονται με ειδική τροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια στο έντερο βοηθούν στην πέψη. Θα μπορούσαμε να υπάρχουμε χωρίς βακτήρια, αλλά χωρίς τη βοήθεια των ενζύμων που παράγουν τα βακτήρια στο έντερο μας, θα έπρεπε να τρώμε τρόφιμα με περισσότερα  θρεπτικά συστατικά.

10. Εισβολείς βλεφαρίδων

άκαρι σώμα

Ανάλογα με το πόσο χρονών είστε, είναι αρκετά πιθανό ότι έχετε ακάρεα βλεφαρίδων. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ζουν σε παλιά κύτταρα του δέρματος και στο σμήγμα που παράγεται από τους θύλακες των τριχών. Συνήθως είναι αβλαβή, αν και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε κάποιους ανθρώπους. Τα ακάρεα βλεφαρίδων συνήθως αναπτύσσονται μέχρι ένα τρίτο του χιλιοστού και είναι σχεδόν διαφανή, έτσι ώστε να είναι πολύ δύσκολο να τα δούμε με γυμνό μάτι. Ο πληθυσμός τους  αυξάνεται καθώς γερνάμε.

11. Η πραγματική ηλικία μας

ωάριο σώμα

Ακριβώς όπως ένα κοτόπουλο, η ζωή μας ξεκίνησε από ένα αυγό. Όχι ένα ογκώδες πράγμα σε ένα κέλυφος, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν ένα αυγό. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπινου και ενός αυγού κοτόπουλου,  και μάλιστα έχει σημαντική επίδραση στην ηλικία μας. Τα ανθρώπινα ωάρια είναι μικρά. Άλλωστε,  είναι μόνο ένα κύτταρο και είναι συνήθως γύρω στα 0,2 χιλιοστά, περίπου το μέγεθος μιας τελείας. Το αυγό σας διαμορφώθηκε στη μητέρα σας – αλλά το εκπληκτικό είναι ότι σχηματίστηκε όταν η μητέρα σας ήταν έμβρυο. Ο σχηματισμός του αυγού σας, και του μισού DNA σας που προέρχεται από τη μητέρα σας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη στιγμή της ύπαρξής σας. Και αυτό συνέβη πριν γεννηθεί η μητέρα σας. Έστω ότι η μητέρα σας ήταν 30 όταν σας γέννησε,  τότε στα γενέθλιά σας όταν φτάσετε 18 ετών, είστε αναμφισβήτητα πάνω από 48 ετών!

12. Οπτική ψευδαίσθηση

images (16)

Η εικόνα του κόσμου που βλέπουμε είναι εικονική. Ο εγκέφαλος μας δεν παράγει την εικόνα με τον τρόπο που λειτουργεί μια βιντεοκάμερα. Αντ ‘αυτού, ο εγκέφαλος κατασκευάζει ένα μοντέλο του κόσμου με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τις αισθήσεις μας, οι οποίες παρέχουν δεδομένα του φωτός, της σκιάς, της  καμπυλότητας και ούτω καθεξής. Έτσι μπορεί ο εγκέφαλος μας να μορφοποιήσει  το τυφλό σημείο, την περιοχή του αμφιβληστροειδή, όπου ενώνεται το οπτικό νεύρο, η οποία δεν έχει αισθητήρες. Επίσης έτσι μπορεί και αντιπαρέρχεται τις γρήγορες σπασμωδικές κινήσεις των ματιών μας που ονομάζονται σακκαδικές.

Όμως, το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι τα μάτια μας μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν. Η τηλεόραση, οι ταινίες και οι οπτικές ψευδαισθήσεις  παραπλανούν τον εγκέφαλο σχετικά με το τι βλέπουν τα μάτια. Αυτός είναι και ο λόγος που το φεγγάρι φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από ό, τι είναι, και επιπλέον φαίνεται να ποικίλλει σε μέγεθος.

 ____________

 Πηγή: guardian.co.uk

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οκτώ αποκρουστικά γεγονότα σχετικά με την υγιεινή

Η ομορφιά του εγκεφάλου

Οι Παγίδες της Σκέψης

Οφθαλμαπάτες

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -