Είστε τόσο νέοι όσο αισθάνεστε ;


Στο βιβλίο “Counterclockwise”, η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Ellen Langer ,  αφηγείται μια πρωτοποριακή μελέτη που έκανε το 1979 και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες άνω των 70 ετών. Ο περιβάλλων χώρος είχε τροποποιηθεί έτσι ώστε  να μοιάζει σαν να ήταν είκοσι χρόνια πριν.

Όλοι οι συμμετέχοντας είχαν πλήρως επίγνωση του πραγματικού έτους. Όμως το γεγονός ότι όλα γύρω τους θύμιζαν το έτος 1959, και επιπλέον ότι  συμπεριφέρονταν σαν να ήταν νεότεροι (όπως τους ζητήθηκε), είχε σημαντική επίδραση πάνω τους:

“Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στην ελαστικότητα των αρθρώσεων, στο μήκος των δακτύλων (μειώθηκε η αρθρίτιδα και μπορούσαν να ισιώσουν περισσότερο τα δάχτυλά τους ), και στην επιδεξιότητα με τα χέρια. Στα τεστ νοημοσύνης, το 63% των συμμετεχόντων βελτίωσε τις επιδόσεις τους. Επίσης υπήρξε βελτίωση στο βάρος, το βάδισμα και τη στάση του σώματος. Τέλος, ζητήθηκε από ανθρώπους που αγνοούσαν το αντικείμενο της μελέτης να συγκρίνουν τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων στο τέλος της εβδομάδας με αυτές που είχαν βγάλει κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερωτώμενοι συμφώνησαν ότι οι συμμετέχοντες φαίνονταν αισθητά νεότεροι κατά το τέλος της μελέτης.”

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι όσοι αντιμετώπιζαν θετικά το ότι μεγάλωναν, έζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο και ήταν πιο υγιείς.

Οι γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους, όχι μόνο αναφέρουν ότι αισθάνονται νεότερες αλλά μειώνεται και η πίεση τους, ενώ η εκτίμηση που γίνεται από τις φωτογραφίες για την ηλικία τους, είναι πως είναι νεότερες.

Η Ellen Langer αναφέρει ακόμα στο βιβλίο της ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες με νεότερους συζύγους ζουν περισσότερο από εκείνες με μεγαλύτερους συζύγους.


Το πώς σκεφτόμαστε για τα γηρατειά επηρεάζει το πως θα γεράσουμε. Η ψυχολόγος Bernice Neugarten λέει ότι επηρεαζόμαστε βαθύτατα από τα “κοινωνικά ρολόγια”, και προσαρμόζουμε τις ζωές μας σύμφωνα με τις παραδοχές  για το τι είναι είναι “κατάλληλο” για την κάθε ηλικία.

Το μυαλό μας μπορεί να έχει μεγαλύτερο έλεγχο, από ό, τι νομίζουμε, πάνω στο σώμα μας  Λειτουργίες που θεωρούμε ότι είναι έξω από τον έλεγχό μας, όπως η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση, αποδείχθηκε ότι δεν είναι.

Από το βιβλίο “Counterclockwise”:

“Το 1961, η ψυχολόγος Neal Miller του πανεπιστημίου Yale , ισχυρίστηκε ότι το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, το οποίο ελέγχει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, θα μπορούσε να εκπαιδευτεί ακριβώς όπως το σύστημα το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κουνάμε το χέρι μας αλλά να κάνουμε και άλλες εσκεμμένες ενέργειες. Ο ισχυρισμός της της έγινε δεκτός με μεγάλο σκεπτικισμό. Όλοι θεωρούσαν ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή αυτόνομο και πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Ωστόσο, σε μετέπειτα έρευνα της με χρήση βιοανάδρασης – που καθιστά ορατές αυτόνομες διαδικασίες, όπως ο καρδιακός ρυθμός, μέσω της διασύνδεσης ανθρώπων με οθόνες – διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν να τις ελέγχουν.”

Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, μεταβάλλοντας τι πιστεύουμε;

Η επίδραση Placebo

Όλοι έχετε ακούσει για το φαινόμενο placebo. Το φαινόμενο των αυτοεκπληρούμενων προσδοκιών. Αν σας δώσω ένα χάπι ζάχαρης και σας πω ότι θα σας κάνει καλό κατά X ποσοστό, θα γίνεται καλύτερα κατά αυτό το ποσοστό μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι το χάπι πράγματι κάνει καλό.

Το φαινόμενο placebo επιδράει τόσο, ώστε ακόμα και οι κατάρες βουντού φτάνουν στο σημείο να σας κάνουν κακό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει βέβαια να πιστεύετε στην δύναμη της κατάρας, όμως όσοι πιστεύουν μπορούν να φτάσουν σε ένα τέτοιο επίπεδο φόβου ώστε να μην τρώνε και πίνουν επαρκώς, και τελικά να φτάσουν ακόμα και στον θάνατο.

Ακόμα και τα ψεύτικα στεροειδή μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο δυνατοί.

Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι το φαινόμενο placebo μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και όταν γνωρίζετε ότι το φάρμακο δεν είναι αληθινό φάρμακο.

Η  Langer αναφέρει στο βιβλίο της μελέτες που έδειξαν ότι άτομα που εκτίθενται σε ψεύτικο δηλητήριο κισσού ανέπτυσσαν εξανθήματα.

Priming

Είναι όρος που αναφέρεται στο ότι ασυνείδητα επηρεαζόμαστε από δεδομένα, απόψεις και γεγονότα που έχουμε στον εγκέφαλο μας.

Έγιναν πολλές σχετικές μελέτες τα τελευταία χρόνια, που έδειξαν τα εξής :

  • Σκεπτόμενοι  ηλικιωμένα άτομα μας κάνει να οδηγούμε πιο αργά.
  • Βλέποντας υπερήρωες μας κάνει να αισθανόμαστε πιο δυνατοί.
  • Κοιτάζοντας το λογότυπο της Apple μας κάνει πιο δημιουργικούς.
  • Πολλές φορές  διαμορφώνουμε συμπεριφορές που σχετίζονται με τα ρούχα που φοράμε.
  • Παρακολουθώντας τηλεοπτικές εκπομπές ‘σκουπίδια μειώνει προσωρινά το IQ.

Και αυτά δεν είναι θεωρητικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την απόδοση μας. Αυθυποβαλλόμενοι και αισθανόμενοι ευτυχείς πριν από μια πρόκληση, μας βοηθάει να έχουν καλύτερες επιδόσεις. 

Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία σχετίζεται με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τελικά, μας κάνει πράγματι πιο ευτυχισμένους.

Ο στρατός διδάσκει στους στρατιώτες να είναι αισιόδοξοι, διότι αυτό τους καθιστά πιο ‘ανθεκτικούς’ και πιο επινοητικούς.

Η αισιοδοξία για καλή ακαδημαϊκή επίδοση, έχει πράγματι θετικά αποτελέσματα.

Αισιοδοξώντας για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις βοηθάει σε θετική κατάληξη και συμφωνία.

Η αισιοδοξία πράγματι έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. ‘Όπως είπε και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: “Η απαισιοδοξία ποτέ δεν κέρδισε καμιά μάχη“.

______________

      Πηγές :

  •  “Becoming happier takes both a will and a proper way: An experimental longitudinal intervention to boost well-being.” from Emotion, Vol 11(2), Apr 2011, 391-402.
  • Τime Magazine
  • “Longevity increased by positive self-perceptions of aging.” from J Pers Soc Psychol. 2002 Aug;83(2):261-70.)
  • The Influence of Age-Related Cues on Health and Longevity” from Psychological Science
  • “A Story About a Stupid Person Can Make You Act Stupid (or Smart): Behavioral Assimilation (and Contrast) as Narrative Impact” from Media Psychology, Volume 14″
  • “Enclothed Cognition” from Journal of Experimental Social Psychology
  • “Journal of Experimental Social Psychology”
  • “Nonconscious activation of an elderly stereotype and speed of driving.” from Percept Mot Skills. 2010 Apr;110(2):580-92.”
  • American Journal of Public Health
  • Journal of Applied Sport Psychology, Volume 19, Issue 1 January 2007 , pages 116 – 124).
  • Placebos without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome” from PLoS One.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Συμβουλές διαχείριση χρόνου της καθημερινότητας μας

Ηλικίες … (ανέκδοτο)

Συνταγή μακροζωίας

Η ζωή μας ξαναρχίζει μετά τα 46 μας χρόνια!

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -