4 μύθοι στους οποίους πιστεύουν οι εταιρείες


Δεν είναι οι μόνοι, αλλά είναι από τους πιο σημαντικούς.

Μύθος 1: Το να κάνεις συγχρόνως πολλές δουλειές, είναι απαραίτητο σ’ ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο μύθος αυτός βασίζεται στην υπόθεση ότι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε παράλληλα δύο νοητικές εργασίες. Όμως δεν μπορούμε. Όταν κάνουμε μία εργασία, δεν έχουμε επίγνωση για την άλλη εργασία που υποτίθεται ότι κάνουμε την ίδια ώρα.

Για παράδειγμα, αν ενώ συζητούμε με συναδέλφους για κάποιο θέμα της δουλειάς, μας αποσπάσει την προσοχή ένα εισερχόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τότε για όση διάρκεια ελέγχουμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χάνουμε ότι λέγεται στην συζήτηση.

Επιπλέον θα καθυστερήσουμε και για διάστημα ανάλογο με τον “χρόνος μετάβασης”. Δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταφερθούμε νοητικώς από μια γνωστική δραστηριότητα σε μία άλλη. Κατά μέσο όρο, ο “χρόνος μετάβασης” έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 25% ο χρόνος που θα  χρειαστεί για να ολοκληρώσουμε την κύρια εργασία που κάνουμε.

Εν ολίγοις, οι παράλληλες δραστηριότητες είναι μια αναποτελεσματική τακτική εργασίας.

Μύθος 2: Το άγχος βοηθά να έχουμε καλύτερες επιδόσεις.

Θυμηθείτε πώς αισθάνεστε όταν έχετε πολύ καλή απόδοση στην δουλειά σας. Ποιες λέξεις σας  έρχονται στο μυαλό; Σχεδόν πάντα θετικές. Το άγχος (όπως και τα κίνητρα) μπορεί να είναι πηγή ενέργειας , όμως αυτό δεν συμβαίνει χωρις σημαντικό κόστος.

Όσο περισσότερο άγχος αισθανόμαστε, τόσο λιγότερο καθαρά και δημιουργικά σκεφτόμαστε, και τόσο πιο αντιδραστικοί και παρορμητικοί γινόμαστε. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό, και έχει ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες, εάν έχετε θέση ευθύνης.

Μύθος 3:  Η δημιουργικότητα είναι γενετικά κληρονομική, και είναι αδύνατο να διδαχτεί.

Όπως δείχνουν οι έρευνες, η δημιουργική λειτουργία μετακινείται πέρα-δώθε από το αριστερό στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Δημιουργικότητα ουσιαστικά σημαίνει να χρησιμοποιείς αποδοτικά ολόκληρο τον εγκέφαλο.


Η διαδικασία αυτή εκτυλίσσεται με ένα πολύ πιο συστηματικό – και διδακτό – τρόπο από ό, τι φανταζόμαστε. Μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το ημισφαίριο του εγκεφάλου που εξυπηρετεί καλύτερα το κάθε στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας, και να καταλήγουμε σε πραγματικά πρωτότυπες ιδέες.

Μύθος 4: Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλουμε περισσότερη δουλειά, είναι να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες.

Είναι ο πιο καταστροφικός μύθος, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Ο λόγος είναι ότι δεν είμαστε σχεδιασμένοι να λειτουργούμε σαν υπολογιστές, σε υψηλές ταχύτητες  για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αντ ‘αυτού, χρειαζόμαστε εναλλασσόμενα διαστήματα μεταξύ χρήσης και ανανέωσης της ενέργειας. Δεν είναι ο αριθμός των ωρών εργασίας που καθορίζουν την ποιότητα της εργασίας που παράγουμε, αλλά η ενέργεια που προσφέρουμε τις ώρες που εργαζόμαστε.

Αντί να ξοδεύουμε την δεξαμενή ενέργειας μας όσο περνάει η ημέρα,  καλύτερη τακτική είναι να κάνουμε  τακτικά διαλείμματα ώστε να ανανεώνουμε την ενέργεια και να την κρατούμε σταθερή όλη την ημέρα. Κάνοντας διαλείμματα  κάθε 90 λεπτά, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο, και με πιο αποδοτικό τρόπο.

Επιλέξτε να κάνετε την πιο δύσκολη εργασία στην αρχή κάθε μέρας Αφιερώστε 60 έως 90 λεπτά, και  επικεντρωθείτε πλήρως σ’ αυτή την εργασία.

 Πηγή:Harvard Business Review”

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Η αξία της γνώσης

Οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρότερα

Ερωτήσεις από συνεντεύξεις στην Google

Μοντέρνες δουλειές , αλλοτρίωση της εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -