Categories: Οικονομία

Οι συνέπειες της φοροδιαφυγής σε δύο απλά γραφήματα.

Μεγάλη ζημιά για το δημόσιο, σημαντικό κέρδος για τον φοροφυγά, πισώπλατο χτύπημα στον έντιμο ανταγωνιστή του. Εχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιες είναι οι συνέπειες όταν επιτρέπετε σε κάποιον να μην σας δώσει απόδειξη είτε γιατί είστε γαλαντόμος είτε ασυνείδητος καταναλωτής ? Γνωρίζετε ότι σας πιάνει κορόιδο αφού κερδίζει περισσότερα από το ΦΠΑ που σας “χαρίζει” ?

Εκτός από την ζημία στο δημόσιο (που στο τέλος θα κληθείτε εσείς να την αναπληρώσετε μέσω της φορολογίας), προκαλείται και νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε χαρούμενοι που εξυπηρετείτε κάποιον συνάνθρωπο σας και παράλληλα εκδικείστε το κράτος που σας ταλαιπωρεί, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι συγχρόνως κάνετε κακό σε κάποιον άλλο συνάθρωπο σας που πιθανόν παλεύει να ανταγωνιστεί τον συγκεκριμένο φοροφυγά με νόμιμο και ηθικό τρόπο.

Ετοιμάσαμε  ένα απλό παράδειγμα, ας το δούμε.

Έστω 2 συνάνθρωποί μας (καταστηματάρχης/έμπορος/ελεύθερος επαγγελματίας, δεν έχει σημασία) πουλάνε 10 τεμάχια από ένα εμπόρευμα με νόμιμο τρόπο (τιμολόγιο/απόδειξη). Πουλάνε το εμπόρευμα τους στην τιμή των 100€ το τεμάχιο, ενώ το έχουν προμηθευτεί στην τιμή των 50€ . Οι τιμές είναι χωρίς φπα, ο συντελεστής του φπα 23% και η μέση φορολογία του 30%. Επομένως θα τους μείνουν στην τσέπη τους (αφού αποδώσουν το φπα τους κι αφαιρεθεί και η φορολογία τους) από 350 ευρώ.

Έστω τώρα ότι εμφανίζεστε εσείς ως υποψήφιος αγοραστής για άλλα 10 τεμάχια.

Ας δούμε τι συμβαίνει για τις επόμενες 10 πωλήσεις, εφόσον ο ένας εκ των δυο που είναι φοροκλέφτης αποφασίσει (κι εσείς συναινέσετε !) στη μη έκδοση μέρους ή ολόκληρης της απόδειξης. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε το συνολικό όφελος που αποκομίζει ο εν λόγω έμπορος κάθε φορά που δεν εκδίδει 2 παραπάνω τεμάχια αποδείξεων & τι απώλεια εσόδων έχει το κοινωνικό σύνολο.


Βλέπουμε δηλαδή για παράδειγμα ότι αν εκδώσει απόδειξη μόνο για τα δύο από τα επόμενα 10 (δηλαδή 12/20 στις συνολικές πωλήσεις), το δημόσιο θα χάσει έσοδα (ΦΠΑ συν φορολογία εισοδήματος) 424€, τα οποία θα καρπωθεί ο έμπορος και θ αυξήσει τη συνολική του ωφέλεια (στο “παντελόνι” 1124€ αντί 700€ που θα είχε αν το έκανε νόμιμα). Εσείς λοιπόν θα του έχετε “χαρίσει” μπορεί και το διπλάσιο από το υπολογισθέν κέρδος του (π.χ αν κερδίζει 50% , το φπα και η εφορία μπορεί ακόμα και να υπερκεράσουν αυτό το ποσοστό κέρδους, εφόσον το εισόδημα του βρίσκεται σε υψηλό φορολογικό συντελεστή).

Ας το δούμε αυτό καλύτερα, εστιάζοντας μόνο  στο τι συμβαίνει στις  επόμενες 10 πωλήσεις (χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις πρώτες 10 πωλήσεις που έγιναν νόμιμα).


Βλέπουμε δηλαδή ότι αν ο πωλητής, στην συνέχεια,  δεν κόψει καμία απόδειξη (0/10), τότε το κέρδος του πωλητή εκτινάσεται στο ποσό των 880€. Δηλαδή στο 88% της αξίας πωλήσεων (1000€).

Αντίθετα ο πωλητής που είναι σύννομος και κόβει όλες τις αποδείξεις (10/10), θα κερδίσει μόνο 350€ (το 35% της αξίας των πωλήσεων).

Με τις ίδιες πωλήσεις και τα ίδια δεδομένα, ο ένας κερδίζει το 35% και ο άλλος το 88% ! Πως να ανταγωνιστεί ο νόμιμος τον παράνομο ? …

 

Αντικλείδι

antikleidi.wordpress.com

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago