Γρ. Πεπόνης – Σπ. Μουζακίτης: Το προφίλ των παραιτηθέντων εισαγγελέων

Όλα τα άρθρα επικαιρότητας


29/12/11

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΕΓΚΤΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

Η φήμη του εξαιρετικά αυστηρού και άτεγκτου εισαγγελέα συνόδευε σε όλη τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του τον Γρ. Πεπόνη, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στη σύντομη θητεία του ως οικονομικού εισαγγελέα με τις αλλεπάλληλες διώξεις, συλλήψεις μεγαλοοφειλετών, παραγγελίες ποινικών προκαταρκτικών εξετάσεων κ.λπ.«Ιδίας κοπής» με τον Γρ. Πεπόνη θεωρείται και ο συνάδελφος και αναπληρωτής του στο πόστο του οικονομικού εισαγγελέα, αντεισαγγελέας Εφετών Σπ. Μουζακίτης.

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ετσι χαρακτηρίζουν τον παραιτηθέντα οικονομικό εισαγγελλέα όσοι τον γνωρίζουν. Υπήρξε αμείλικτος στα «φακελάκια», ενώ δεν δίστασε να ασκήσει δίωξη σε στενό συνεργάτη του που αναμείχθηκε σε «θάψιμο» δικογραφιών
Η φήμη του εξαιρετικά αυστηρού και άτεγκτου εισαγγελέα συνόδευε σε όλη τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του τον Γρ. Πεπόνη, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στη σύντομη θητεία του ως οικονομικού εισαγγελέα με τις αλλεπάλληλες διώξεις, συλλήψεις μεγαλοοφειλετών, παραγγελίες ποινικών προκαταρκτικών εξετάσεων κ.λπ.

Οσοι τον γνωρίζουν καλά μιλούν για άνθρωπο που «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του» και που δεν πρόκειται να δεχθεί την παραμικρή συνεννόηση ή υπόδειξη, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν το γνωστό κλισέ «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Ομως αρκετοί επίσης προεξοφλούσαν ότι κάποια στιγμή θα έρθει σε σύγκρουση και «θα τα βροντήξει».

Γεννημένος το 1952 ο Γρ. Πεπόνης μπήκε στο Σώμα στις 3-9-83 και στις 22-2-05 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών, βαθμό που διατηρεί και σήμερα. Από το ξεκίνημα της θητείας του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας ο 59χρονος σήμερα εισαγγελέας άσκησε σωρεία διώξεων κατά «επωνύμων» και οικονομικών παραγόντων της πόλης, εξαναγκάζοντάς τους έτσι να καταβάλουν σημαντικά ποσά στα δημόσια ταμεία, αφού τους κυνήγησε για εικονικά τιμολόγια, για δωροδοκίες, κ.λπ., ύστερα από προσχεδιασμένες επιχειρήσεις με χαρτονομίσματα «σημαδεμένα» από την Ασφάλεια. Αμείλικτος απέναντι στα «φακελάκια» συνέβαλε στην εξάρθρωση κυκλώματος που «έκλεινε τα μάτια» επιτρέποντας την ανέγερση αυθαιρέτων, την παράνομη ηλεκτροδότησή τους κ.λπ. Παράλληλα δίωξε στενό συνεργάτη του που αναμείχθηκε σε «θάψιμο» δικογραφιών. Αργότερα στην Εισαγγελία Πειραιά ως προϊστάμενος κίνησε διώξεις για ναυάγια (σε σκέλη της υπόθεσης του «Σάμινα Εξπρές») και τον χώρο του ποδοσφαίρου. Δίωξη άσκησε και για τις ιατρικές βεβαιώσεις που είχαν στηρίξει την αίτηση της τ. ανακρίτριας του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου Κων. Μπουρμπούλια για αποφυλάκιση και οι οποίες τη βοήθησαν να βγει για κάποιο διάστημα από τη φυλακή.

Το 2007 ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση (μαζί με τον εισαγγελέα Α. Λιόγα) για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και σε σύντομο διάστημα πρότεινε την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ποινική ευθύνη υπουργών. Ομως η πρότασή του «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις του τότε εισαγγελέα ΑΠ Γ. Σανιδά, που έκρινε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούσαν να θεμελιώσουν ποινική ευθύνη κυβερνητικών στελεχών, κάτι που στενοχώρησε ιδιαίτερα τον Γρ. Πεπόνη προκαλώντας την έντονη δυσφορία του.

Ζήτησε να φύγει
Δικαστικοί κύκλοι συσχετίζουν την πικρία του αυτή για την απόρριψη της πρότασής του με το γεγονός ότι μερικούς μήνες αργότερα υπέβαλε αίτηση εθελουσίας εξόδου από το Σώμα. Πολλοί έσπευσαν να τον μεταπείσουν, ενώ από τον Αρειο Πάγο άφησαν ευθέως ανοικτό να φανεί ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημά του, γιατί η εθελουσία έξοδος προβλέφθηκε για όσους εμφανίζουν προβλήματα υγείας, καθυστερήσεων, υπηρεσιακής ανεπάρκειας κ.λπ. και όχι για να αποψιλωθεί ο κλάδος από ικανά στελέχη.

Ετσι παρέμεινε στο Σώμα και στις 9-5-11 ήρθε η αναγνώριση με την επιλογή του από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το «πόστο» του οικονομικού εισαγγελέα, που θεσπίστηκε με νόμο του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Μέχρι τη στιγμή εκείνη ασχολείτο με καταγγελίες σκανδάλων σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Η πορεία του Σπ. Μουζακίτη
Συνέταξε το πόρισμα για Κεντέρη-Θάνου

«Ιδίας κοπής» με τον Γρ. Πεπόνη θεωρείται και ο συνάδελφος και αναπληρωτής του στο πόστο του οικονομικού εισαγγελέα, αντεισαγγελέας Εφετών Σπ. Μουζακίτης.

Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1957 ο Σπ. Μουζακίτης πέτυχε στον ίδιο διαγωνισμό με τον Γρ. Πεπόνη και εισήλθε στο δικαστικό σώμα την ίδια ημερομηνία, στις 3-9-83. Την επόμενη χρονιά με μετάταξη πέρασε στον εισαγγελικό κλάδο και στις 31-5-05 προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τα συνδικαλιστικά του εισαγγελικού κλάδου, θητεύοντας ως γενικός γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Διενέργησε αρκετές έρευνες και ασχολήθηκε με σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Αργότερα το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα γύρω από το περιβόητο τροχαίο ατύχημα των Ολυμπιονικών Κατερίνας Θάνου και Κώστα Κεντέρη το καλοκαίρι του 2004, τις παραμονές της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οδήγησε τελικά στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των αθλητών, του προπονητή τους Χρ. Τσέκου αλλά και ιατρών του νοσοκομείου ΚΑΤ. Πριν από μερικούς μήνες, σε δικό του εισαγγελικό πόρισμα (ύστερα από σχετική προκαταρκτική εξέταση) στηρίχθηκαν οι διώξεις που είχαν ασκηθεί για την κατάληψη του πανεπιστημίου από μετανάστες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ/ethnos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -