Απαντήσεις για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

Επικαιρότητα


6/11/11

 Τι αλλαγές θα φέρει στις υπηρεσίες 
Ποιοι επηρεάζονται άμεσα

Αλλάζει άρδην ο χάρτης των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και η «ανθρωπογεωγραφία» του Δημοσίου μετά την αποχώρηση έως το τέλος του έτους 30.000 υπαλλήλων, οι οποίοι είτε οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση είτε θα ενταχθούν στις λίστες εργασιακής εφεδρείας. Το δεύτερο κύμα εφεδρείας θα ολοκληρωθεί μετά τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου (γραφεία, τμήματα, διευθύνσεις, γενικές διευθύνσεις κ.λπ.), η οποία αναπόφευκτα θα φέρει κατάργηση κενών οργανικών θέσεων (150.000), μετακίνηση 50.000 υπαλλήλων και «έξοδο» από το Δημόσιο όσων υπαλλήλων «περισσεύουν». Ουδεμία αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τύχη του προσωπικού, γεγονός που αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο απολύσεων. Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, θα συσταθεί σε κάθε υπουργείο Επιτροπή Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών, που θα εισηγηθεί για τις υπηρεσιακές μονάδες που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Σε δεύτερη φάση, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 επίσης, θα προσδιοριστούν οι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν, με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων. Ενα μικρό οδηγό, με στόχο την αποσαφήνιση όλων των θολών σημείων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, παραθέτει η «Κ» με τη μορφή των ερωτήσεων – απαντήσεων:

1. Πόσοι υπάλληλοι θα ενταχθούν τελικά στην εφεδρεία;

– Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν απομακρυνθεί με ηλικιακά κριτήρια περίπου 30.000 υπάλληλοι. Η πρώτη φουρνιά περιλαμβάνει όσους μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και θα είναι 55 χρόνων, δηλαδή όσοι σήμερα είναι τουλάχιστον 53 ετών και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας. H διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

2. Εντάσσονται στην εφεδρεία και όσοι είναι μεγαλύτεροι των 53 ετών ή έχουν περισσότερα χρόνια;

– Ναι, στη λίστα της εφεδρείας θα μπουν και όσοι είναι σήμερα 54 χρόνων και έχουν 34 χρόνια υπηρεσίας, άρα συμπληρώνουν το ηλικιακό όριο της εφεδρείας το 2012. Το καθεστώς της εφεδρείας περιλαμβάνει εκείνους που τους επόμενους 12 έως 24 μήνες αποκτούν δικαιώματα εξόδου από την υπηρεσία με πλήρη σύνταξη.

3. Πώς υπολογίζεται ο «μισθός» της εφεδρείας;

– Με βάση τον τελευταίο μισθό του υπαλλήλου πριν ενταχθεί στην εφεδρεία καταβάλλεται το 60%. Δεν ισχύουν οι συνολικές αποδοχές του εργαζομένου, που συμπεριλαμβάνουν και άλλες πρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα.

4. Τα χρόνια της εφεδρείας υπολογίζονται ως συντάξιμα;

– Ναι, ο χρόνος της εφεδρείας θα προσμετρηθεί στην υπόλοιπη συντάξιμη υπηρεσία, αλλά επειδή οι αποδοχές θα υπολείπονται αρκετά του μισθού που θα ελάμβανε ο υπάλληλος αν έμενε στην εργασία του, θα επηρεάσει προς τα κάτω τη σύνταξη.

5. Από την εφεδρεία εξαιρούνται οι γενικοί διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση;

– Ναι και πρόκειται περίπου για 1.000 στελέχη, που θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Δεν εξαιρούνται, όμως, οι διευθυντές, που υπολογίζονται σε περίπου 5.000 στελέχη. Οσες θέσεις προϊσταμένων – διευθυντών κενωθούν με την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας θα πληρώνονται με απόφαση του οικείου υπουργού, ενώ για να εξαιρεθεί από την εφεδρεία ένας αναπληρωτής γενικός διευθυντής θα πρέπει να έχει οριστεί με πράξη του αρμόδιου οργάνου.

6. Οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται από την εφεδρεία;

– Μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν εξαιρεθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο κλάδος δεν εξαιρείται, αλλά και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα γίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και μετά.

7. Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές;

– Οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για κύρια και επικουρική σύνταξη καταβάλλονται κανονικά από τον φορέα από τον οποίο προέρχεται ο υπάλληλος. Αν ο φορέας αυτός καταργηθεί, τότε αυτές οι εισφορές καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Οι υπάλληλοι σε εφεδρεία έχουν κανονικά υγειονομική περίθαλψη.

8. Θα αποζημιωθούν όσοι μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας;

– Επί της ουσίας όχι. Η εργασιακή εφεδρεία λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης. Αυτό έχει ως συνέπεια κατ’ αρχάς ο εργαζόμενος να δικαιούται αποζημίωση, αλλά μειωμένη κατά 50%. Με βάση, όμως, τη σχετική εγκύκλιο, η αποζημίωση συμψηφίζεται με τις αποδοχές που θα λαμβάνουν (60% του βασικού μισθού για 12 ή 24 μήνες).

9. Σε ποιους φορείς θα έχει άμεση εφαρμογή η εφεδρεία;

– Θα εφαρμοστεί σε όλο τον δημόσιο τομέα, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, αφορά και μόνιμους και όσους έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, μόνο που σε αυτούς δεν υπάρχει όριο ηλικίας, αλλά προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση της 35ετίας. Αμεσα, μέσα σ’ ένα μήνα, εντάσσονται σε δωδεκάμηνη εφεδρεία οι εργαζόμενοι 8 καταργούμενων φορέων (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, Εθελοντικός Οργανισμός «Εργο Πολιτών», Εθνικό Στάδιο Ν. Ιωνίας και Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία).

Υπό κατάργηση φορείς

10. Tι θα γίνει με τους εργαζομένους στους υπό κατάργηση φορείς;

– Στις διοικήσεις 34 φορέων που συγχωνεύονται ή καταργούνται δίδεται ένα χρονικό περιθώριο έως το τέλος Νοεμβρίου να εκδώσουν πράξεις μεταφοράς του προσωπικού τους. Διαφορετικά, το προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου εντάσσεται σε εργασιακή εφεδρεία από 1ης Ιανουαρίου του 2012 (ΔΕΠΑΝΟΜ, ΟΣΚ, ΕΡΤ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Θέμις Κατασκευαστική, ΚΕΔ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΟΔΔΥ κ.ά.). Οι εξελίξεις παρασύρουν και τους εργαζομένους των φορέων που δέχονται προσωπικό. Ετσι, οι φορείς υποδοχής εργαζομένων από τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς θα πρέπει να θέσουν ισάριθμους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων (ΥΕ και ΔΕ) σε εφεδρεία, χαρακτηρίζοντάς τους πλεονάζοντες.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -