Το κάπνισμα γερνάει κατά 10 χρόνια το δέρμα.

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα


Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο – όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι ενεργητικό ή παθητικό, το κάπνισμα καταστρέφει δια παντός την ομορφιά.«Με 4.500 επιβλαβείς χημικές ουσίες σε κάθε τσιγάρο, κάθε φορά που εισπνέει και εκπνέει κανείς τον καπνό, γερνάει το σώμα, το πρόσωπο, τα δόντια και το δέρμα του», λέει κατηγορηματικά ο δρ Πήτερ Σέλμπι, διευθυντής της Κλινικής Εξάρτησης στη Νικοτίνη του Κέντρου Εθισμού & Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Τορόντο, στον Καναδά.Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στις ρυτίδες, στην υγεία του δέρματος και στην ανθεκτικότητά του, πρωτοπαρατηρήθηκαν την δεκαετία του ’60. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, οι επιστήμονες έχουν βρει πολλά για το πώς ακριβώς δρουν οι χημικές του ουσίες στον οργανισμό για να οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση και στην εμφάνιση του επονομαζόμενου προσωπείου του καπνιστή.

Σε συνδυασμό μεταξύ τους, οι ουσίες αυτές ελαττώνουν την ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος και προκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό).

Όλες αυτές οι επιδράσεις «έχουν ως επακόλουθο την δημιουργία πρόσθετων ρυτίδων, ιδίως γύρω από τα μάτια και τα χείλη, οι οποίες είναι μόνιμες», τονίζει ο δρ Φράιμαν.

Μη νομίζετε όμως ότι αυτές οι ρυτίδες γίνονται εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Όπως εξηγεί ο δρ Ρίτσαρντ Ντ. Χερτ, από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, μπορεί να περάσουν 10 ή και 20 χρόνια καπνίσματος έως ότου αρχίσει να τις διακρίνει το μάτι ενός μη ειδικού – και όσο περισσότερα τσιγάρα και επί όσο περισσότερα χρόνια καπνίζει κανείς, τόσο περισσότερες θα είναι οι ρυτίδες.

Παντού στο σώμα

Το χειρότερο είναι πως «αυτές οι ρυτίδες δεν περιορίζονται στο πρόσωπο», προσθέτει. Μελέτες έχουν δείξει πως το τσιγάρο προκαλεί ρυτίδες ακόμα και σε τμήματα του σώματος όπως στο εσωτερικό των μπράτσων, ο αυχένας και το ντεκολτέ.

Τον Μάρτιο του 2007, λ.χ., δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Dermatology», μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έδειξε ότι το δέρμα στο εσωτερικό των μπράτσων γερνάει πολύ πιο γρήγορα στους καπνιστές απ’ ό,τι στους μη καπνιστές.

Όπως εξηγεί η δρ Ίντυ Ράιχαλ, από τη Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία, το κάπνισμα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο διασπά το κολλαγόνο, ενώ μειώνει και την παραγωγή του, με συνέπεια να ρυτιδιάζει το δέρμα παντού στο σώμα και να χάνει την ελαστικότητά του. Μάλιστα μελέτη έδειξε πως η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40%.

Το κάπνισμα ελαττώνει επίσης την συγκέντρωση νερού στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (την επιδερμίδα), κάνοντας την να είναι πιο ξηρή και πιο εύθραυστη.

Κάπως έτσι, ο καθηγητής σερ Λίαμ Ντόναλντσον – επί σειρά ετών ανώτατος αξιωματούχος Υγείας (CMO) της Βρετανίας – διακήρυξε το 2004 ότι το κάπνισμα μας κάνει να φαινόμαστε 10 έως 20 χρόνια πιο μεγάλοι απ’ όσο στ’ αλήθεια είμαστε!

Γιατί γερνάει πρόωρα το δέρμα

Όπως εξηγεί η κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διδάκτωρ Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κάπνισμα επιταχύνει την γήρανση του δέρματος με διάφορους μηχανισμούς.

«Ο καπνός περιέχει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την γήρανση», λέει. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα ασταθή και πανίσχυρα μόρια, τα οποία προκαλούν νόσους και βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Η παρουσία τους σε αυξημένα επίπεδα έχει ως επακόλουθο μια αλληλουχία αντιδράσεων, που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Το κάπνισμα, όμως, έχει και άλλες επιδράσεις, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι:

* Διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος στα μικρά αγγεία. Η νικοτίνη προκαλεί σύσπαση των αγγείων (αγγειόσπασμος), η οποία έχει ως επακόλουθο μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στο χόριο (είναι η στοιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, στην οποία παράγονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη). Το χόριο είναι υπεύθυνο για την ανάπλαση των τραυματισμών και για την συνοχή του δέρματος, και όταν δεν αιματώνεται καλά, πλήττονται αυτές οι λειτουργίες.

* Μείωση της παροχής του οξυγόνου. Έχει διαπιστωθεί το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων προκαλεί μείωση στην ροή οξυγόνου στο δέρμα (η κατάσταση αυτή λέγεται υποξαιμία) ολόκληρη την ημέρα. Αυτό γίνεται γιατί με το κάπνισμα παράγεται μονοξείδιο του άνθρακα που μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

* Μείωση των επιπέδων βιταμίνης C. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C εμποδίζουν την επαρκή παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με συνέπεια να μειώνεται η συνοχή του δέρματος.

Το προσωπείο του καπνιστή

Αν θέλει να δει κανείς πως θα είναι το πρόσωπό του εξαιτίας του καπνίσματος, δεν έχει παρά να κοιτάξει καπνιστές και καπνίστριες που ξεπερνούν τα 50-60 τους χρόνια:

* Το δέρμα είναι θαμπό, μουντό και αφυδατωμένο

* Το χρώμα είναι κάτι ανάμεσα σε υποκίτρινο, κίτρινο και σταχτί

* Πάνω, κάτω και γύρω από το στόμα υπάρχουν σχεδόν κάθετες, λεπτές και βαθιές ρυτίδες, ενώ βαθιές ρυτίδες παρατηρούνται και γύρω από τα μάτια

* Ο τόνος και η ελαστικότητα του δέρματος έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία αυτή

Άλλες συνέπειες

Μερικές άλλες συνέπειες του καπνίσματος στο δέρμα είναι οι εξής:

* Κιτρίνισμα στο δέρμα και στα νύχια στα δάκτυλα των φανατικών καπνιστών – ιδίως στον δείκτη και στον αντίχειρα

* Αργή και κακή επούλωση των τραυμάτων, είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγάλα (οι πληγές στους καπνιστές αφήνουν έντονα σημάδια συχνότερα απ’ ό,τι στους μη καπνιστές)

* Αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση ψωρίασης – και για όσους ήδη πάσχουν από αυτήν, αυξημένες πιθανότητες επιδείνωση της νόσου και μείωση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής.

* Στοματίτιδα από τη νικοτίνη

* Αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση ερυθηματώδους λύκου

* Δυσκολίες στις πλαστικές επεμβάσεις. Όπως εξηγεί ο δρ Νικ Καρ, επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, το ενδεχόμενο επιπλοκών κατά τη διενέργεια πλαστικών επεμβάσεων όπως το λίφτινγκ, η ανόρθωση στήθους και η κοιλιοπλαστική είναι υψηλότερο στους καπνιστές, επειδή μπορεί να είναι μειωμένη η παροχή αίματος.

Η ζημιά δεν «ξεγίνεται»

Η μεγάλη απορία των περισσότερων καπνιστών – ιδίως των γυναικών – είναι εάν θα αντιστραφούν οι βλάβες στο δέρμα τους, εφ’ όσον κόψουν το κάπνισμα. Η απάντηση των ειδικών είναι κατηγορηματική: όχι, πλήρης αναστροφή δεν υπάρχει.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη διακοπή είναι πως δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση, ενώ με την υιοθέτηση μιας καλής διατροφής, την λήψη συμπληρωμάτων και μια εντατική αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος, μπορούν να αμβλύνουν πολλά από τα εμφανή σημάδια.

Ο καθηγητής Άντονυ Γιανγκ, από την Ιατρική Σχολή του King’sCollege στο Λονδίνο, επισημαίνει πως το κάπνισμα ασκεί τόσο έντονη επίδραση στο δέρμα, ώστε συχνά μπορεί κανείς να διακρίνει έναν καπνιστή κοιτάζοντας απλώς το πρόσωπό του – και αυτό είναι κάτι που προς το παρόν η Ιατρική δεν μπορεί να αντιστρέψει με μη επεμβατικές μεθόδους.

Πώς να το κόψετε

Το να κόψει κανείς το κάπνισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι υπάρχουσες ελληνικές και διεθνείς μελέτες δείχνουν πως δίχως ιατρική βοήθεια, ούτε καν το 5% όσων προσπαθούν δεν κατορθώνουν να απαλλαγούν οριστικά από το τσιγάρο.

Οι οκτώ στους δέκα «ξανακυλάνε» μέσα σε ένα μήνα, ενώ άλλο ένα 15% έχει ξαναβάλει το κάπνισμα στη ζωή του πριν περάσουν έξι μήνες από την ημέρα που αποφάσισε να μην ξανανάψει ποτέ τσιγάρο.

Η αποτυχία αυτή δεν έχει σχέση με τον «αδύναμο χαρακτήρα», όπως πολλοί φανατικοί αντικαπνιστές αρέσκονται να πιστεύουν. Η αιτία βρίσκεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο και στον τρόπο με τον οποίο τον επηρεάζει η νικοτίνη.

Όπως εξηγεί η πνευμονολόγος Ιωάννα Μητρούσκα, υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εξαρτησιογόνος ουσία η οποία – όπως όλες – προκαλεί ευχάριστες δράσεις στον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η σωματική εξάρτηση από την νικοτίνη είναι ισχυρότερη από αυτή της κοκαΐνης και των αμφεταμινών!

Επιπλέον, το κάπνισμα λόγω της ενίσχυσης των ψυχοκινητικών λειτουργιών αλλά όχι της απόσυρσης από το κοινωνικό γίγνεσθαι (όπως π.χ συμβαίνει με την ηρωίνη) αλλά και του τελετουργικού του τμήματος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα όλων των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας των καπνιστών. Ο εθισμός στην νικοτίνη έχει ψυχοβιολογική βάση και γι΄αυτό το λόγο το τσιγάρο στον καπνιστήείναι απαραίτητο σε κάθε δυσάρεστη αλλά και ευχάριστη κατάσταση

Περίπου από 80% των καπνιστών όταν κόβει το κάπνισμα εμφανίζει στερητικά συμπτώματα τα οποία στους περισσότερους μπορεί να διαρκέσουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6-8 εβδομάδων. Η έντονη επιθυμία για κάπνισμα που είναι ένα από τα συμπτώματα αρχίζει μερικές ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο ενώ σιγά-σιγά αρχίζει να εμφανίζεται εκνευρισμός και ανησυχία.

Τα συμπτώματα στέρησης έχουν ισχυρή βιολογική βάση και εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν μπορεί να υπάρχει πονοκέφαλος, άλλοτε άλλης έντασης, κατάθλιψη, δυσκολία στην συγκέντρωση, αυξημένη όρεξη για φαγητό, άγχος.

Όσο περισσότερα τσιγάρα και όσο περισσότερα χρόνια καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η σωματική και η ψυχολογική του εξάρτηση από το τσιγάρο (πόσοι και πόσοι καπνιστές δεν λένε πως θα ανάψουν ένα τσιγάρο για να ηρεμήσουν;). Και αυτή η εξάρτηση είναι που υπονομεύει την προσπάθεια για διακοπή και αποτελεί συχνή αιτία υποτροπής.

Το κάπνισμα – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – αποτελεί την συχνότερη νόσο του ανεπτυγμένου κόσμου το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να προκαλεί άλλα θανατηφόρα νοσήματα.

Κάθε πρόβλημα όμως έχει και την λύση του. Οι καπνιστές πρέπει να προσπαθήσουν να κόψουν το κάπνισμα. Αν δεν τα καταφέρνουν μόνοι τους ή αν δεν το επιχειρούν γιατί απέτυχαν πολλές φορές στο παρελθόν πρέπει να ξέρουν ότι σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.

Πολλά νοσοκομεία έχουν πλέον ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, όπου σε συνεργασία με τους γιατρούς γίνεται οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, για μόνιμη απαλλαγή από το τσιγάρο.

Οι καπνιστές θα πρέπει να ξέρουν πως σε μερικές εβδομάδες από το τελευταίο τους τσιγάρο, το σώμα τους θα έχει απεξαρτηθεί, αλλά η διακοπή του καπνίσματος και η σταθερή αποχή είναι για πολλούς μια συνεχής διαδικασία – κι αν ξαναρχίσουν να πειραματίζονται, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να «ξανακυλήσουν»…

Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -