Συχνές ερωτήσεις για τον Καταρράκτη

Μάτια - Καταρράκτης

Τι είναι ο καταρράκτης;

Το μάτι μας περιέχει ένα μικρό φακό μεγέθους 8-10 περίπου χιλιοστών. Ο φακός αυτός στηρίζεται μέσα στο βολβό, ακριβώς πίσω από την κόρη. Χρησιμεύει στην εστίαση των φωτεινών ακτίνων που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής εστιάζει την εικόνα πάνω στο φιλμ. Φυσιολογικά, ο φακός είναι διαυγής και καθαρός σαν κρύσταλλο και περιβάλλεται από μια επίσης διαφανή μεμβράνη, σαν ζελατίνα, το περιφάκιο. Μπορεί όμως να θολώσει από διάφορα αίτια και να χάσει την διαφάνειά του. Η θόλωση αυτή του φακού ονομάζεται καταρράκτης.


Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ο καταρράκτης;

Εμφανίζεται και ενοχλεί την όραση συνήθως σε ηλικία πάνω από 60 ετών. Όμως μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (παθολογικός καταρράκτης), ακόμα και σε βρέφη και σε παιδιά (συγγενής καταρράκτης).

Τι συμπτώματα δίνει ο καταρράκτης;

Στην αρχή της εμφάνισής του, μπορεί να μειώνει την όραση όχι ποσοτικά αλλά ποιοτικά , δηλαδή κάποιος μπορεί να βλέπει ακόμη και τα μικρά γράμματα, αλλά μέσα από μία πάχνη, πράγμα που ενοχλεί τα άτομα με αυξημένες δραστηριότητες. Tο συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η προοδευτική μείωση της όρασης, που μετά από κάποιο στάδιο δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά.

Άλλα συμπτώματα είναι το θάμπωμα στο έντονο φως (ήλιος, φώτα αυτοκινήτων), το ξεθώριασμα των χρωμάτων, η κακή όραση την νύχτα και η εμφάνιση μυωπίας ή η αύξηση αυτής, όταν ήδη υπάρχει. Για το λόγο αυτό, δηλαδή την εμφάνιση μυωπίας , ορισμένες φορές στα αρχικά στάδια η όραση βελτιώνεται για κοντά και ο ασθενής αρχίζει να διαβάζει χωρίς γυαλιά.

Ποια είναι και πώς γίνεται η θεραπεία του καταρράκτη;

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική.

Διάφορα φάρμακα τα οποία κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν για την θεραπεία του, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Η σύγχρονη εγχείρηση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία και γίνεται στο χειρουργείο μευπερήχους. Άλλες μέθοδοι με laser ή με μικροώσεις ύδατος (Aqualase) αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικές και έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Προεγχειρητικά γίνεται ειδική μελέτη με υπερηχογραφήματα και άλλες ειδικές εξετάσεις, όπως ο υπολογισμός της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού κ.α.

Κατά την επέμβαση, με μια ειδική “βελόνα” που εκπέμπει υπέρηχους, μέσα από μία πολύ μικρή τομή που γίνεται στο μάτι, διαλύονται και ταυτόχρονα αναρροφώνται τα θολά καταρρακτικά στοιχεία του φακού. Μέσα στο άδειο πλέον περίβλημα του φακού (περιφάκιο), τοποθετείται ένας τεχνητός φακός, ο ενδοφακός. Με τον τρόπο αυτό επανακτάται ένας διαυγής φακός που το μεν περίβλημα με τα στηρίγματά του είναι του φυσικού φακού , το δε περιεχόμενο είναι ο τεχνητός πλαστικός ενδοφακός, συμβατός με τους ιστούς του οργανισμού και αναλλοίωτος στο χρόνο.

Η κυρίως επέμβαση είναι ολιγόλεπτης διάρκειας (20- 40 λεπτά) και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Ο χειρουργημένος εξετάζεται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και μετά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Γιατί και πότε προτείνεται η επέμβαση του καταρράκτη;

Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται για να δει ο ασθενής καλύτερα. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η χρονική στιγμή που χρειάζεται να γίνει η επέμβαση, είναι όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι η μείωση της οράσεως τον ενοχλεί στις καθημερινές του ασχολίες. Αντίθετα από παλιά που οι γιατροί περίμεναν την ωρίμανση του καταρράκτη για να τον χειρουργήσουν, λόγω των μέσων που τότε διέθεταν, τώρα κάτι τέτοιο απλά αυξάνει τις πιθανότητες διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας στις επεμβάσεις;

Το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων είναι πολύ υψηλό (ξεπερνά το 96%). Οι πιθανές επιπλοκές στην πράξη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά και όταν συμβούν είναι σχεδόν όλες αντιμετωπίσιμες.

Πότε επανέρχεται στην δουλειά του ο χειρουργημένος μετά την επέμβαση;

Η μικροχειρουργική, η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας καθώς και η εμπειρία του χειρουργού σε αυτές τις επεμβάσεις δίνουν την δυνατότητα στον χειρουργημένο για καταρράκτη να επανέλθει γρήγορα στις εργασίες του.

__________

  ~ Γεώργιος Νέος, χειρούργος οφθαλμίατρος

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -