Συχνές ερωτήσεις για τη χοληστερίνη

cholesterol-questionsΗ χοληστερίνη είναι μία ουσία που περιέχει λίπος και βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, καθώς είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ο οργανισμός παράγει τη χοληστερίνη που χρειάζεται, επομένως, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να καταναλώνουμε χοληστερίνη με τις τροφές. Η χοληστερίνη είναι συνδεδεμένη με πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, οι οποίες παράγονται στο ήπαρ και κυκλοφορούν στο αίμα. Οι δύο πιο γνωστοί τύποι λιποπρωτεϊνών είναι η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), η «καλή» χοληστερίνη και η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), η «κακή» χοληστερίνη που μπορεί να εναποθέσει χοληστερίνη στο τοίχωμα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή της και τη στένωση του αγγείου. Τα υψηλά επίπεδα LDL αποτελούν επιβεβαιωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα όρια των τιμών για την ολική χοληστερίνη, την HDL, την LDL και τα τριγλυκερίδια.

LDL χοληστερίνη

  • Ιδανική: <100 mg/dL
  • Επιθυμητή:100-129 mg/dL
  • Οριακά υψηλή: 130-159 mg/dL
  • Υψηλή: ≥160 mg/dL

Ολική χοληστερίνη

  • Επιθυμητή: <200 mg/dL
  • Οριακά υψηλή: 200-239 mg/dL
  • Υψηλή: ≥240 mg/dL

HDL χοληστερίνη

  • Χαμηλή: <40 mg/dL

Τριγλυκερίδια

  • Ιδανικά: <100 mg/dL
  • Επιθυμητά: <150 mg/dL
  • Οριακά υψηλά: 150-199 mg/dL
  • Υψηλά: 200-499 mg/dL
  • Πολύ υψηλά: ≥500 mg/dL

Πόσο συχνά πρέπει να μετράται η χοληστερίνη;
Οι ενήλικες θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 5 χρόνια, ή πιο συχνά εάν η ολική χοληστερίνη είναι αυξημένη ή οριακά αυξημένη, εάν η HDL είναι χαμηλή και εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι πρόβλημα εάν η HDL χοληστερίνη είναι χαμηλή;
Τα επίπεδα HDL <40 mg/dL αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, ακόμα και εάν η ολική χοληστερίνη είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Μία μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για μοιραίο καρδιακό επεισόδιο είναι 38% υψηλότερος στους άντρες με επίπεδα HDL <35, ακόμα και εάν η ολική χοληστερίνη ήταν <200. Εάν η ολική χοληστερίνη και η LDL είναι αυξημένες, η υψηλή HDL μπορεί να δρα προστατευτικά.

Γιατί μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται η HDL;
Στην εμμηνόπαυση μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων και επίσης, της HDL. Οι γυναικείες ορμόνες τείνουν να αυξάνουν την HDL.

Με ποιον τρόπο μπορεί να αυξηθεί η HDL και να μειωθεί η LDL χοληστερίνη;
Είναι πιο δύσκολο να αυξηθεί η HDL από το να μειωθεί η ολική χοληστερίνη. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL, αλλά δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μέχρι 1 ποτό για τις γυναίκες και 2 ποτά για τους άντρες την ημέρα, βοηθά στην αύξηση της HDL.

Η διακοπή του καπνίσματος στους καπνιστές, η απώλεια βάρους στους υπέρβαρους και η τακτική φυσική άσκησης επίσης, βοηθούν. Προκειμένου να μειώσετε την LDL, περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών και χοληστερίνης. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα, δημητριακά, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της LDL, αλλά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL.

Γιατί το άθροισμα της HDL και της LDL δεν είναι ίσο με την ολική χοληστερίνη;
Ορισμένα λιπαρά, που λέγονται τριγλυκερίδια, υπεισέρχονται στην εξίσωση των λιπαρών:
• Ολική χοληστερίνη = HDL + LDL + (τριγλυκερίδια ÷ 5)
• Στην πραγματικότητα, η LDL δεν μετράται άμεσα, αλλά προκύπτει ως εξής:
• LDL = ολική χοληστερίνη – HDL – (τριγλυκερίδια ÷ 5)

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν σημασία;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να στοχεύσετε να τα μειώσετε εάν είναι αυξημένα. Τα τριγλυκερίδια αποτελούν τα λιπαρά που κυκλοφορούν στο αίμα και παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης, τριγλυκερίδια υπάρχουν και στα λιπαρά που καταναλώνουμε με τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα τα επίπεδα στο αίμα να αυξάνονται μετά τα γεύματα. Οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνουμε αποθηκεύονται με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.

Όπως και η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια τείνουν να αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας και με την πρόσληψη βάρους. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους άντρες. Είναι αμφιλεγόμενο εάν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων από μόνα τους αυξάνουν τον καρδιακό κίνδυνο. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα συμβαδίζουν με συνάθροιση και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως χαμηλή LDL, υψηλά επίπεδα μικρών πυκνών σωματιδίων LDL, αντίσταση στην ινσουλίνη ή σακχαρώδη διαβήτη, κοιλιακή παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων συνήθως, μειώνει επίσης και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Εάν έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια, το πρώτο βήμα είναι οι διατροφικές αλλαγές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εάν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν, ή εάν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί στις ετικέτες των τροφίμων δεν υπάρχει ο διαχωρισμός καλή και κακή χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη που υπάρχει στις τροφές είναι απλά χοληστερίνη. Η διατροφική χοληστερίνη υπάρχει μόνο στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ποσότητα της χοληστερίνης που καταναλώνετε, επηρεάζει την ποσότητα που παράγεται, η οποία προσδιορίζεται και από γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, τα κορεσμένα λιπαρά, που περιέχονται κυρίως στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, αυξάνουν την LDL περισσότερο από τη διατροφική χοληστερίνη.

Μπορούμε να καταναλώνουμε αυγά και γαρίδες, καθώς είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε χοληστερίνη;
Εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνετε από αυτές τις τροφές και σε ποια μορφή, καθώς επίσης, και από τους παράγοντες κινδύνου που έχετε. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 185 mg χοληστερίνης. Η American Heart Association συνιστά μέγιστη ημερήσια κατανάλωση 300 mg για τα περισσότερα άτομα (200 mg για όσους έχουν καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα). Επιτρέπεται λοιπόν, να καταναλώνετε ένα αυγό, εάν τα υπόλοιπα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι χαμηλά σε χοληστερίνη. Μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα αυγά μπορεί να παρέχουν και κάποια καρδιακά οφέλη. Οι γαρίδες περιέχουν περισσότερη χοληστερίνη από τα υπόλοιπα οστρακοειδή (175 mg ανά 85 g), αλλά, όπως και τα αυγά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Επομένως, οι γαρίδες σε μέτρια ποσότητα, έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή.

Απαιτείται νηστεία πριν την εξέταση για χοληστερίνη;
Αν και η ολική χοληστερίνη και η HDL μπορούν να υπολογιστούν με σχετική ακρίβεια και χωρίς νηστεία, προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα LDL και τριγλυκεριδίων απαιτείται νηστεία για 12 ώρες (ολονύκτια νηστεία).

Τι μπορεί να επηρεάσει την εξέταση χοληστερίνης;
Η πρόσφατη διακύμανση του βάρους, οι αλλαγές στη διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν τη μέτρηση. Επίσης, μετά από χειρουργείο, τραυματισμό, λοίμωξη, ή ισχυρή καταπόνηση του οργανισμού τα επίπεδα επηρεάζονται. Κατά την εξέταση, θα πρέπει το βάρος σας να είναι σταθερό για 2 εβδομάδες, θα πρέπει να ακολουθείτε τη συνήθη διατροφή σας και να καταναλώνετε τη συνήθη ποσότητα αλκοόλ. Θα πρέπει επίσης, να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από χειρουργείο, τραυματισμό, ασθένεια, ή φυσική καταπόνηση.

  ~ Πηγές

http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/diet-weight-loss/article/10-common-cholesterol-questions
Berkeley Wellness, May, 2013. BerkeleyWellness.com, the leading online resource for evidence-based wellness information, is a collaboration between the School of Public Health at UC Berkeley and a national team of writers and editors. It features articles from the highly rated UC Berkeley Wellness Letter 

neahygeia.gr

   Άλλες πηγές:

Χοληστερόλη – Βικιπαίδεια

Χοληστερόλη – American Heart Association

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -