Συχνές ερωτήσεις για την αρτηριακή υπέρταση

ypertasi

Η πίεση που εμφανίζεται μετά από στενοχώρια είναι επικίνδυνη;

Η συγκινησιακή επίδραση στην αρτηριακή πίεση ισχύει για όλα τα άτομα, υπερτασικά και μη (σε ένα φυσιολογικό άτομο που μαθαίνει ένα δυσάρεστο γεγονός, η πίεση μπορεί να ανέβει πάνω από 200 mmHg), αλλά όταν κανείς χαρακτηριστεί υπερτασικός με βάση τα σωστά κριτήρια, ο κίνδυνος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ύψος της αρτηριακής πίεσης σε συνθήκες ηρεμίας και τη συνύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα ή η παχυσαρκία. Αθώα πίεση του τύπου της “νευροπίεσης” δεν υπάρχει.


Τα πορτοκάλια αυξάνουν την πίεση;

Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι πλούσιες σε κάλιο τροφές, όπως τα πορτοκάλια, προστατεύουν από την υπέρταση. Να σημειωθεί ότι οι υπερτασικοί που παίρνουν διουρητικά πρέπει να παίρνουν τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως είναι τα πορτοκάλια.

Το σκόρδο και το κρεμμύδι ρίχνει την πίεση;

Το σκόρδο, που χρησιμοποιούνταν στην Κίνα από την αρχαιότητα και καταναλώνεται ευρέως σήμερα στη Γερμανία ως θεραπευτικό μέσο κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης, εμφανίζει ωφέλιμη δράση. Σε πρόσφατη διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, παρασκεύασμα του βολβού, χορηγούμενο χωρίς ιατρική συνταγή, που αναλογούσε σε δύο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, μείωσε τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ήπιας μορφής υπέρταση.

Η αρτηριακή πίεση των ατόμων που κατανάλωναν σκόρδο μειώθηκε έπειτα από τρεις μήνες από 17,1/10,2 σε 15,2/8,9, ενώ εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε το εικονικό σκεύασμα παρέμεινε στις ίδιες τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση του αυξανόταν καθώς προχωρούσε το πείραμα, δείχνοντας πως το σκόρδο διαθέτει σωρευτικά αποτελέσματα.

Πιθανόν η ιδιότητα του σκόρδου να ελαττώνει την τιμή της αρτηριακής πίεσης να οφείλεται εν μέρει στο ότι χαλαρώνει τους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας τους να διασταλούν. Αυτό συμβαίνει με τα πειραματόζωα στα οποία χορηγείται εκχύλισμα σκόρδου. Επίσης, τόσο το σκόρδο όσο και το κρεμμύδι περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση αδενοσίνη, ουσία που διαθέτει μυοχαλαρωτική δράση, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου George Washington. Συνεπώς, και η κατανάλωση κρεμμυδιού συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το κρεμμύδι περιέχει μικρές ποσότητες προσταγλανδίνης Α1 και Ε, ουσιών που επίσης έχουν την ίδια ιδιότητα.

Η υπέρταση είναι γυναικείο πρόβλημα;

Όχι, απλώς το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από υπέρταση αυξάνεται με την εμμηνόπαυση, γιατί μειώνεται η φυσική άμυνα που προσφέρουν στον οργανισμό τα οιστρογόνα.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει υπέρταση στις γυναίκες οι οποίες έχουν ήδη κάποια προδιάθεση, λόγω παχυσαρκίας ή κληρονομικότητας.

Μπορεί να παρουσιαστεί υπέρταση στην εγκυμοσύνη;

Ναι, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. H υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί μεγάλη προσοχή και ειδική παρακολούθηση, γιατί η επιλογή των φαρμάκων για την καταπολέμησή της είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στην εγκυμοσύνη επιβάλλεται η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπέρτασης, για την αποφυγή επικίνδυνων επιπτώσεων για τη μητέρα και το έμβρυο (προεκλαμψία, αποκόλληση πλακούντα).

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει υπέρταση;

Μια κατάσταση έντονου άγχους μπορεί να προκαλέσει ένα οξύ υπερτασικό επεισόδιο σε κάποιον που έχει φυσιολογική πίεση, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του (εγκεφαλικό επεισόδιο). Το στρες, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μία παροδική αύξηση της πίεσης, κάτι το οποίο συμβαίνει στους περισσότερους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται τακτικά ή όποτε ανεβαίνει η πίεση;

Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Αν παίρνετε τα φάρμακα μόνον όταν η πίεση είναι ανεβασμένη, τότε δεν πρόκειται να ρυθμιστεί ποτέ.

Το πρωί είμαστε… υπερτασικοί

Όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός ησυχάζει, καταστέλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και πέφτει η πίεση. Όταν ξυπνάμε, διεγείρεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνεται η πίεση. H πίεση επανέρχεται στα φυσιολογικά για το κάθε άτομο επίπεδα όταν σηκωθεί και ασχοληθεί με τις πρωινές δραστηριότητες. Γι’ αυτό, όταν ο γιατρός σάς συστήσει να μετρήσετε την πίεση το πρωί, μην το κάνετε μόλις έχετε ξυπνήσει, γιατί το πιο πιθανό είναι να τη βρείτε ανεβασμένη. Μετρήστε την αφού έχετε σηκωθεί και έχετε φάει πρωινό, δηλαδή αφού έχετε δραστηριοποιηθεί. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας η κούραση, η σωματική δραστηριότητα, οι έντονες συγκινήσεις και το άγχος μπορούν να αυξομειώσουν την πίεση.

__________

    ~ incardiology.gr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -