«Αν ζούσε ο Stephen Hawking στην Ελλάδα»


Η Ελληνίδα οικονομολόγος που πάσχει από ALS γράφει για την σκληρή πραγματικότητα στη χώρα μας.

Πριν από λίγο καιρό ο 8χρονος γιος μου με ρώτησε ποιον άνθρωπο θαυμάζω περισσότερο. Η απάντηση για μένα ήταν σχετικά εύκολη μιας και είμαι ενθουσιώδης του διαστήματος και λάτρης των ζώων: τον Στίβεν Χόκινγκ και την Τζέιν Γκούνταλ.

Μου ζήτησε να δει φωτογραφίες τους και προφανώς του έκανε μεγάλη εντύπωση η κατάσταση του «συγκλονιστικού επιστήμονα» (όπως τον απεκάλεσε ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος). Έκανε απανωτές ερωτήσεις για την ασθένειά του και μπήκα στην διαδικασία να τις απαντήσω (όπως μπορούσα). Του έκανε εντύπωση πώς κατάφερνε αυτός ο άνθρωπος να ζει ανάμεσά μας και να παράγει -τόσο σημαντικό- έργο.

Κατάλαβα ότι ένας άνθρωπος με αυτή την ασθένεια πρέπει να έχει όλες τις δυνατές «ευκολίες», πολλή τεχνολογία και το σύστημα υγείας υπέρ του.Πώς θα ζούσε λοιπόν ο Στίβεν Χόκινγκ αν ήταν στην Ελλάδα; Την απάντηση έδωσε με ένα συγκλονιστικό κείμενο η οικονομολόγος Κική Τσακίρη, η οποία πάσχει από τη Νόσο ALS ή του Κινητικού Νευρώνα (Πλάγια Μυοατροφική Σκλήρυνση).

“Ο θάνατος του διάσημου αστροφυσικού προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Όχι μόνο για τα επιστημονικά του επιτεύγματα αλλά γιατί ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια. Φοιτητής διαγνώστηκε με νόσο κινητικού νευρώνα. Οι γιατροί μας δίνουν μέχρι τρία χρόνια ζωής. Δεν θα επεκταθώ στην βιογραφία του. Κατά παράκληση νεαρού που έχασε πρόσφατα την μητέρα του, θα γράψω τι θα αντιμετώπιζε αν ήταν Έλληνας.

Κατ’αρχήν δεν θα είχε πρόσβαση σε πανεπιστήμιο και θα πλήρωνε ο ίδιος τις μετακινήσεις του.

Δεν θα μπορούσε να πάρει διοφθαλμικό μηχάνημα να γράφει με μάτια γιατί η επιστημονική επιτροπή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, γνωμάτευσε, πως το μηχάνημα δεν ανακουφίζει τον ασθενή.

Θα μετρούσε κεραμίδια της απέναντι οικοδομής για να περνά η ώρα.

Θα έκανε Τραχειοτομή και θα’ταν ανενημέρωτος για τις συνέπειες σε νοσηλευτικό και οικονομικό επίπεδο.

Θα χρειαζόταν περίπου τριάντα Καθετήρες Αναρρόφησης την μέρα και το ταμείο θα του ενέκρινε πενήντα τον μήνα.

Θα βολευόταν με άλλου τύπου Τραχειοσωληνα και το ταμείο θα πλήρωνε συγκεκριμένο τύπο μόνο Τραχειοσωληνα.

Θα ήθελε νοσηλεία νύχτα μέρα, και δεν θα’χε ούτε έναν νοσηλευτή.

Θα του’κανε αναρρόφηση η εξάχρονη εγγονή του.

Στην Αγγλία επιτρέπεται να κάνουν μόνο νοσηλευτές αναρροφήσεις.

Δεν θα’χε τρία άτομα να τον φροντίζουν σε κάθε βάρδια.

Θα βασιζόταν στην οικογένεια που θα σήκωνε τα χέρια ψηλά από το βάρος των απαιτήσεων και τα παιδιά του θα ξεσπούσαν σε κλάματα επειδή δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Τέλος αν πέθαινε σε καμιά εντατική από πνευμόνια, θα’ψαχνε οδικώς να πάει Ελβετία για ευθανασία.

Καλό σου ταξίδι Στίβεν στο Σύμπαν.

Αν ζούσες Ελλάδα θα πέθαινες άγνωστος».

_______________________

~ Γιάννης Τσάκαλος

   Πηγή: athensvoice.gr iporta.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Δεν ειναι σίγουρο ότι το κρατος κάλυψε όλες τις αναγκες του Χωκινγκ. Ο Χωκινγκ ειχε μια σπάνια διάνοια που ‘εκανε δυνατή την επιβίωση του στις καλυτερες δυνατόν συνθηκες. Ας σημειωθεί ότι ο Χωκινγκ για να κερδίσει τα χρηματα για να έχει όλη την φροντιδα ου χρειαζόταν έγραψε το περιφημο βιβλιο του σε εκλαικευμενη γλωσσα και επέλεξε εκδοτικό οικο με το πιο εκτεταμε΄νο δίκτυο διανομής που περιλαμβανε αεροδρόμια και σουπερμάρκετ ώστε μα μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις και να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατόν εισόδημα. Ευτυχώς γι αυτόν ειχε την επιτυχία που περίμενε. Αν δεν ηταν αυτός που ‘ηταν, δεν ξέρομε πως θα ‘ηταν η ζωή του. Ουτε θα ήταν τόσο ευκολο να παέι στην Ελβετία γιατί η οικογένεια του θα αντιμετωπιζε θεμα με την αστυνομία σαν συνεργοί. Και εχω μια προσωπική α΄ποψη στο θεμα γιατι η οικογένεια μου έχει ασθενή με σκληρυνση.

  • Αγαπητή 15anna εξαιρετικό το σχόλιό σου, αλλά χαλάς τα πλήκτρα σου, το άρθρο είναι ένα ακόμη μαστίγωμα της τρισκατάρατης Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι που ο Στίβεν (ο κολλητός του Τσάκαλου) δεν έζησε στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ο συντάκτης που συνεχίζει να ΖΕΙ στην Ελλάδα και δεν πάει κάπου άλλου (δεν ξέρω στα τσακίδια μήπως;) να ξεράσει τη χολή του. Καλά ρε αντικλείδι μόνο η υποτίμηση πουλάει σήμερα επισκεψιμότητα;