Εκτίμησε αυτά που έχεις και θα αποκτήσεις περισσότερα από αυτά που θέλεις


Στην πολύχρονη θητεία μου ως συμβούλου κατά του στρες, η πιο διαδεδομένη και αρνητική νοητική στάση που έχω συναντήσει στους πελάτες μου είναι ότι εστιάζουν την προσοχή τους σε όσα δεν έχουν παρά σε όσα έχουν. Εμείς οι άνθρωποι δεν δίνουμε σημασία σε αυτά τα οποία έχουμε. Συνεχίζουμε να διευρύνουμε τη λίστα των επιθυμιών μας, γεγονός που εγγυάται ότι θα παραμείνουμε ανικανοποίητοι. Το μέρος του μυαλού μας που υποστηρίζει ότι «μόλις ικανοποιηθεί αυτή μου η επιθυμία, θα είμαι ευτυχισμένος» είναι αυτό που επαναλαμβάνει τα ίδια κάθε φορά που γεννιέται μια καινούρια επιθυμία.

Ένας φίλος μου μετακόμισε πριν από λίγο καιρό στο καινούριο του σπίτι. Όταν τον είδα, λίγο καιρό αργότερα, συζητούσε για το επόμενο σπίτι του, που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο! Και δεν είναι ο μοναδικός. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το ίδιο πράγμα. Θέλουμε ετούτο ή εκείνο. Αν δεν αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε όλα εκείνα που δεν έχουμε, και έτσι νιώθουμε πάντα ανικανοποίητοι. Αν πάλι αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, απλώς επαναλαμβάνουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης με καινούριες επιθυμίες. Έτσι, ανεξαρτήτως του αν αποκτάμε ό,τι επιθυμούμε, εμείς συνεχίζουμε να νιώθουμε δυστυχισμένοι.

Δεν μπορούμε να βρούμε την ευτυχία όταν εφευρίσκουμε συνεχώς καινούριες επιθυμίες. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ένας τρόπος για να είμαστε ευτυχισμένοι: να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της σκέψης μας από αυτά που θέλουμε σε αυτά που ήδη έχουμε. Αντί να εύχεστε ο σύντροφός σας να ήταν διαφορετικός, σκεφτείτε τα προτερήματά του. Αντί να παραπονιέστε για το μισθό σας, νιώστε ευγνωμοσύνη που έχετε δουλειά. Αντί να εύχεστε να μπορούσατε να κάνετε διακοπές στη Χαβάη, συλλογιστείτε πόσο πολύ διασκεδάσατε στο σπίτι σας. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος!

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να πέφτει στην παγίδα του «μακάρι η ζωή να ήταν διαφορετική», σταματήστε και ξεκινήστε από την αρχή. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και σκεφτείτε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Όταν δεν σκέφτεστε διαρκώς τι θέλετε αλλά όλα όσα έχετε, καταλήγετε να αποκτήσετε τα περισσότερα από αυτά που επιθυμείτε.

Αν εστιάσετε την προσοχή σας στα προτερήματα του συντρόφου σας, τότε και αυτός θα σας φέρεται με περισσότερη αγάπη. Αν είστε ευγνώμονες για τη δουλειά σας, αντί να παραπονιέστε γι΄αυτήν, θα γίνετε καλύτεροι, πιο παραγωγικοί, ενώ δεν αποκλείεται και να πάρετε αύξηση. Αν ψάχνετε τρόπους να διασκεδάσετε εκεί όπου βρίσκεστε, αντί να περιμένετε να πάτε στη Χαβάη, θα έχετε μάθει πλέον να διασκεδάζετε. Αλλά και αν δεν πάτε, έτσι κι αλλιώς θα έχετε περάσει ήδη πολύ καλά.

Υπενθυμίστε, λοιπόν, στον εαυτό σας να αρχίσει να σκέφτεται περισσότερο αυτά που έχετε παρά αυτά που επιθυμείτε. Αν το κάνετε, η ζωή σας θα σας φανεί καλύτερη από πριν. Και ίσως για πρώτη φορά καταλάβετε τι σημαίνει να αισθάνεστε ικανοποίηση.

_______________________

~ «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα» Richard Carlson εκδόσεις Πεδίο

   Πηγή: enallaktikidrasi.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

8 πράγματα που αξίζει να θυμάστε όταν όλα πάνε στραβά

Σημασία δεν έχει τι κοιτάς αλλά τι βλέπεις

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -