Γιατί τα σχολεία πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην άριστη ψυχο-πνευματική κατάσταση;

TEACHER-STUDENTS-facebook


Σύμφωνα με την παιδική φιλανθρωπική οργάνωση Young Minds, τρία παιδιά σε κάθε τάξη έχουν πλέον μια εύκολα διαγνώσιμη διαταραχή της πνευματικής τους υγείας.

Συχνά επισκέπτομαι σχολεία για να διδάξω στους ανθρώπους πώς να προσέχουν την καλή ψυχοσωματική τους κατάσταση και να ακούσουν από δασκάλους και δασκάλες πώς να παλέψουν για να φέρουν εις πέρας το αυξημένο πρόβλημα της πενιχρής πνευματικής υγείας των μαθητών. Η πνευματική υγεία των νέων αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα με συχνά αποτελέσματα ερευνών που μας πληροφορούν ότι οι υπηρεσίες είναι υπο-χρηματοδοτούμενες και ανίκανες να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων. Αυτό το γεγονός προκαλεί ζημία στα σχολεία όσον αφορά στο πώς να αρωγήσουν κάποιους από τους πιο επιρρεπείς μαθητές τους.

Η υγεία και οι νέο επαγγελματίες αναφέρουν ότι χρειάζεται να επενδύσουμε σε περισσότερες θεραπευτικές υπηρεσίες για να θεραπεύσουν τους νέους με προβλήματα πνευματικής υγείας, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί μια μακροπρόθεσμη απάντηση. Αυτό καθρεφτίζει την αντίδρασή μας στα περισσότερα προβλήματα της κοινωνίας μας, όπου περιμένουμε ότι κάτι θα γίνει μεγάλο πρόβλημα και μετά δραστηριοποιούμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Έχω δει αυτήν την αντίδραση να εφαρμόζεται ξανά και ξανά με την πάροδο του χρόνου, να λειτουργεί σε υπηρεσίες για τα παιδιά, όπου σε ένα παιδί δεν του έχει ανατεθεί ένας κοινωνικός λειτουργός μέχρις ότου γίνει μια περίπτωση άξια προστασίας.

Finland-Kirkkojarvi-School-631Περνώντας χρόνο στα σχολεία, διαπιστώνω επίσης ότι το περιβάλλον και τα συστήματα δεν προωθούν την καλή ψυχο-σωματική κατάσταση για τους μαθητές ή τους εκπαιδευτικούς. Μιλούσα με μια ομάδα μαθητών GCSE προσφάτως σχετικά με τα οφέλη της καλής διατροφής κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Η  Whilst  μιλώντας με τη δασκάλα μετά τη διάλεξη μου είπε ότι δεν είχε φάει τίποτα μέχρι τότε εκείνη την ημέρα, καθώς είχε υπάρξει πολύ απασχολημένη (ήταν 14:00’). Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την καλή ψυχο-σωματική κατάσταση των νέων όταν εμείς ως ενήλικες δεν προσέχουμε τους εαυτούς μας; Απλώς μου φαίνεται αντιφατικό.

Ακούω τον πανικό στα σχολεία όταν οι δάσκαλοι λένε ότι δεν αισθάνονται εξοπλισμένοι ή κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα, όπου η καλή ψυχο-σωματική κατάσταση έχει τοποθετηθεί σε ένα κουτί, το οποίο μπορεί να κρατηθεί μόνο από χέρια «ειδικών». Αυτός ο δημιουργούμενος φόβος ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς στέλνει ένα μήνυμα στους νέους ότι χρειάζονται έναν ειδικό για να τους φροντίσει ή να τους θεραπεύσει. Κάνει τους νέους να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και να αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο της ευτυχίας τους και της ευεξίας τους, πράγμα το οποίο, κατά την εμπειρία μου, προκαλεί πολύ άγχος. Υπάρχουν σίγουρα πολλές φορές που οι νέοι χρειάζονται τη βοήθεια ενός ειδήμονα, αλλά αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος πανικός ανάμεσα στους νέους όσον αφορά στην αντιμετώπιση του άγχους και των δύσκολων συναισθημάτων, που τιτλοφορούνται ως  πνευματικά προβλήματα υγείας,

ipad-at-schoolΒλέπω τόσους πολλούς νέους ανθρώπους που αναφέρουν ότι δεν έχουν καθόλου τον έλεγχο στις ζωές τους και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους για το ότι θα υπάρξουν ικανοί να λύσουν τα προβλήματα. Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ψυχο-σωματική τους κατάσταση δεν είναι προκαθορισμένη  και ότι διαθέτουν την ικανότητα να την μεταβάλλουν με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να μεταβάλουν τα σώματά τους μέσω της άσκησης ή της πρακτικής μιας νέας δραστηριότητας.


Με το να τους δίνουμε πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός τους και τις τακτικές δράσεις που μπορούν αναλάβουν προκειμένου να τον διατηρήσουν υγιή, τους βοηθά να καταλάβουν καλύτερα τους εαυτούς τους και να επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό. Ξαναβάζει τη δύναμη στα χέρια τους και τους δίνει την εμπιστοσύνη να πιστεύουν ότι μπορούν να τα φέρουν εις πέρας με τη σκληρή μάχη. Εάν μπορούμε να θέσουμε τον χρόνο μας και την ενέργειά μας σε αυτήν την περιοχή, πιστεύω ότι αυτό θα εμποδίσει πολλούς νέους ανθρώπους να  αναπτύξουν προβλήματα πνευματικής υγείας. Ωστόσο αυτό χρειάζεται να αποτελεί μια προσέγγιση ολόκληρου του σχολείου, όπου οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να φροντίσουν ενεργητικά την υγεία τους και την ευεξία τους. Έπειτα, θα μπορούν να μυήσουν σε μια ευφυή πεποίθηση τους μαθητές ότι η πνευματικής μας ευεξία είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε ενεργητικά ως μέρος της συνολικής μας υγείας,

*******************

Αρθρογράφος: Leah Sian Davies Youth Coach, Speaker and Writer , πηγή huffingtonpost.co.uk

Απόδοση στη νέα ελληνική: Μαλαπάνη Ν. Αθηνά, Κλασική Φιλόλογος

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Μια συναρπαστική ιστορία εκπαίδευσης (TED)

Φίλιπ Πούλμαν: “Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, όσο χρειάζονται αγάπη και φαγητό και καθαρό αέρα και παιχνίδι”

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Κλασική-ξεκλασική φιλόλογος η μεταφράστρια, το κείμενο θυμίζει υπερβολικά μετάφραση από υπολογιστή, ελεγμένο από άνθρωπο μόνο για χοντράδες. Αν το’ κανε απευθείας άνθρωπος, τότε ο ίδιος, φοβάμαι, χρειάζεται reboot – εκτός αν το’ χει πάθει από πολλά reboot κι αυτό. Το ίδιο το κείμενο: ψυχρό και ακατανόητο, γιατί, πάλι, δεν αρκεί φιλόλογος. Εδώ έχουμε ειδική ορολογία ψυχικών διαταραχών – ένας κάπως επαρκής ψυχολόγος με σωστά Ελληνικά – και οπωσδήποτε το κλίμα παραείναι ξένο.

  • ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?
    “με την Ψυχή-σωματική υγεία των παιδιών…του Μέλλοντος!?”
    Μέσος όρος τριών παιδιών σε κάθε τάξη(!) στην Ευρώπη ή/και ΗΠΑ έχουν δυσκολίες να προσέχουν την ροή του μαθήματος και παρουσιάζουν παρεκτροπή σε σχέση με την “φυσιολογική” συμπεριφορά?
    Οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν, δεν γνωρίζουν πως να το αντιμετωπίζουν. Γυρίζει boomerang στους ίδιους. Κούραση, απελπισία, θυμός.
    Φτάνει σε αδιέξοδος η έννοια της εκπαίδευσης και τις πνευματικής ανατροφής μέσου της υπάρχουσας πολιτείας.

    Τι φταίει?
    – Υπερβολικές απαιτήσεις στην ύλη δυσανάλογες με την ηλικία?

    – Η ανεπαρκή ψυχοσωματική κατάσταση υγείας των ενηλίκων που αποφασίζουν να αναλαμβάνουν την “ετοιμασία” και το “φορμάρισμα” των μελών της αυριανής κοινωνίας?

    – Η ελαχιστοποίηση του αναγκαίο χρόνο κίνησης που χρειάζεται ένας σε ανάπτυξη άνθρωπος?
    (Η δόμηση του μυοσκελετικού σύστημα έχει σαν αποτέλεσμα την νοητική δραστηριότητα, αφού παίζοντας, τρέχοντας, παλεύοντας, σκαρφαλώντας παρατηρεί, δημιουργεί συνάψεις, βγάζει συμπεράσματα. Αποκτά σιγουριά.)

    – Ανεπαρκή τροφή, φυσικής προέλευσης και πιο πλούσια σε στοιχεία?

    – Η κατάχρηση στην χρήση Tv, Η/Υ με μη-κατάλληλο περιεχόμενο?

    Απ’ όλα θα πείτε και σίγουρα και άλλα…
    Η ερώτηση παραμένει… τι θα κάνουμε?

    Το αυθεντικό άρθρο εμφανίστηκε στην παρακάτω πηγή:

    http://m.huffpost.com/uk/entry/11064194