Διαδρομή προς την επιτυχία

business success


Επιτυχία είναι στο τέλος της ημέρας να έχουμε βελτιωθεί σε σύγκριση με χθες και να επαναλάβουμε το ίδιο και αύριο. Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Microsoft Bill Gates είχε πει κάποτε «Το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να ξεπεράσει κανείς είναι η αρχική του επιτυχία».

Η επιτυχία μπορεί να σας τυφλώσει και να μη βλέπετε ότι χάνετε το προβάδισμα σας. Και αυτό θα σας κάνει να γλιστρήσετε προς τα πίσω.

Μελετώντας τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας από επιστημονική ά­ποψη, ο Dr. David Niven συμπεραίνει: «Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να προοδεύουν συνεχώς για να διατηρούν ζωντανά τα όνειρα τους. Δε χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα σήμερα, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι κάθε μέρα. Όσοι δεν αισθάνονται ότι κάνουν βήματα προς το στόχο τους έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να τα παρατήσουν και τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να μένουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.» Για καμία τωρινή επιτυχία δεν αξίζει να απαρνηθούμε τη χαρά μιας μελλοντικής νίκης.

Αν δεν επεκτεί­νουμε το όραμα μας, είμαστε καταδικασμένοι να παρα­μείνουμε ίδιοι. Για να ανεβάσουμε την ποιότητα της ζω­ής μας, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε στο μυαλό μας ένα όραμα για το πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας σε αυ­τό το βελτιωμένο επίπεδο.

Όπως έχει πει και ο φι­λόσοφος William James «Αναπτυσσόμαστε ως τα όρια της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας». Είναι αδύ­νατον να φτάσουμε πέρα από την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τον εαυτό μας κάπου που δεν έχουμε πάει με το μυαλό μας. Χωρίς αμφιβολία, το όρα­μα μιας καλύτερης ζωής μάς βάζει σε τροχιά σκληρής δου­λειάς. Αυτός είναι συνήθως και ο λόγος που τόσοι πολλοί άν­θρωποι προτιμούν να μην έ­χουν κανένα όραμα.

«Οι δυσκολίες πάνε χέρι χέρι με τις δικαιολογίες»! Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι με το να δημιουρ­γούμε ένα όραμα για τη ζωή μας δεν προετοιμαζόμαστε για αποτυχίες, αλλά για ανάπτυξη. Δεν έχετε καταδικάσει τον εαυτό σας σε μια κανονι­κή ζωή. Αντίθετα, η σκληρή δουλειά είναι κάτι που γνω­ρίζετε καλά. Επειδή έχετε ένα όραμα, ήδη απολαμβάνετε μια ζωή που ξεπερνά το μέσο όρο.


failure-to-success

Η διαρκής πρόοδος στη ζωή μας εξαρτάται σε μεγά­λο βαθμό από τις αποφάσεις μας — σε τι λέμε ναι και σε τι λέμε όχι. Όταν έχουμε ισχυ­ρό όραμα, μπορούμε να απο­φασίσουμε πότε είναι η κατάλ­ληλη στιγμή, να πούμε ναι και πότε όχι. Το ισχυρό όραμα για το μέλλον βοηθά τους επιτυ­χημένους ανθρώπους να μη σαμποτάρουν την επιτυχία τους. Εννοείται ότι πρέπει να απολαμβάνετε τις ανέσεις που έχετε κερδίσει, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμπο­δίσει να ανακαλύψετε τον ακόμα καλύτερο εαυτό σας. Το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον απαιτεί ξεκάθα­ρη σκέψη και χώρο για να αναδυθούν αυθόρμητες ιδέες. Αυτό γίνεται καλύτερα σε ένα περιβάλλον απομόνωσης. Όμως, πολύ συχνά, σε αυτό ακριβώς το σημείο «ρίχνου­με» τον εαυτό μας. Είμαστε τόσο πολυάσχολοι με τα επι­τεύγματα, τα καλά, και τις προκλήσεις που έχουμε ήδη, που δεν παρέχουμε στο μυαλό μας τον απαραίτητο χώρο για μια ανάσα δημιουργίας.

Υπάρχει μια διαδρομή προς την επιτυχία. Αυτή η δια­δρομή δεν αλλάζει ποτέ, ανεξάρτητα αν ο στόχος είναι να μάθουμε κιθάρα ή να δημιουργήσουμε μια εταιρεία αξί­ας πολλών εκατομμυρίων.

Ο κόσμος είναι ένα μείγμα αντιξοοτήτων και ευκαιριών. Μερικές φορές, οι αντιξοότητες μάς κατανικούν, γιατί πλημμυρίζουν το μυαλό μας με αρνητικές σκέψεις. Και τότε έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Θα υποκύψω σε αυ­τές τις αρνητικές σκέψεις; Ή θα αρνηθώ να υποκύψω και θα τις καταπολεμήσω; Όλοι γνωρίζουμε εκ πείρας ότι είναι ευκολότερο να υποκύψουμε σε μια καταστροφική σκέψη. Πώς μπορούμε να καταπο­λεμήσουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας ζητούν να τις α­κολουθήσουμε; Κάνοντας το αντίθετο από αυτό που θέλου­με. Αν θέλετε να απομονωθείτε, κάντε το αντίθετο και προσπαθήστε να συναναστραφείτε θετικούς ανθρώπους. Αν θέλετε να μεμψιμοιρήσετε, κά­ντε το αντίθετο και αρχίστε να επαινείτε και να ενθαρρύνετε τους άλλους. Αν νιώθετε αποτυχημένοι, φερθείτε σαν να πετύχατε. Αν νιώθετε κατάθλιψη, κάντε το αντίθε­το από ό,τι σας υπαγορεύουν τα συναισθήματα της κα­τάθλιψης.

Όταν δε βλέπετε θετικά αποτελέσματα όταν το χρειάζεστε, μην αξιολογείτε τον εαυτό σας βάσει του πώς αισθάνεστε. Αν και τα συναισθήματα είναι οι καλύτεροι μας φίλοι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, είναι οι χειρό­τεροι εχθροί μας όταν αντιμετωπίζουμε αναποδιές.

____

 ~ Παπαχριστοδούλου Θοδωρής

  Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π – ΤΗΛ: 210-5983670 – ΚΙΝ: 6982-511377 – site: tpchem.wix.com/engn

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Από τι φτιάχνεται η επιτυχία;

Η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας

Nοημοσύνη της επιτυχίας

Πώς η αποτυχία βοηθάει στην επιτυχία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -