H αξόδευτη αγάπη

051


  Αν στέρηση είναι να μην έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περιμένεις να σου προσφέρει.

 Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. Ο άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Και αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις – όχι από αυτά που δεν έχεις, αλλά από αυτά που έχεις – δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις.

   Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί ν’ αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, απ’ όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη και η ψυχή δια της απώλειάς της κερδίζεται.

602908_432091430201799_618265148_n

   Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με το μίζερο εαυτό της που την στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε. Προϋποθέτει μεταστροφή της εγωϊστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μα ςκάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φαντάσμα στοιχειώνει τη ζωή μας.

   Λέγεται πως “μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…”

to-fantasma-tis-axodeftis-agapis-ebook

~ Από το βιβλίο “Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης” της Μάρως Βαμβουνάκη

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Αγάπη, Πόνος, Χρόνος, Θάνατος

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά

Σεζάρια Εβόρα , η τραγουδίστρια της εξωτικής θλίψης

Οι πέντε μπάλες και η ισορροπία στη ζωή

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Αν δεχτούμε ότι οι ανθρώπινες ανάγκες σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες , στις Βιολογικές ή Σωματικές ανάγκες ( για τη συντήρηση και λειτουργία του φυσικού σώματος) , στις Διανοητικές ανάγκες ( για συντήρηση λειτουργία και ανάπτυξη του νου μέσω των προσλαμβανομένων γνώσεων και εμπειριών , που μεταφέρονται στον εγκέφαλο από τα αισθητήρια όργανα ) και στις Πνευματικές , είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η αίσθηση του ανικανοποίητου δεν μπορεί να αφορά τις βιολογικές και διανοητικές ανάγκες , εφ’ όσον δεν υπάρχει στέρηση.
    Η αντιλαμβανόμενη από εμάς αίσθηση ανικανοποίητου , στη περίπτωση που έχουν καλυφθεί πλήρως οι βιολογικές και διανοητικές μας ανάγκες , σηματοδοτεί την ανεπάρκεια κάλυψης των πνευματικών αναγκών.
    Οι πνευματικές ανάγκες , κατά τη πίστη μου , καλύπτονται μόνο με τη προσπάθεια από μέρους μας για διαρκή ένωση με τον Θεό , του οποίου η πνοή εμφύσησε το πνεύμα της ζωής μέσα μας. Η συνείδηση , που τοποθέτησε μέσα μας η Θεϊκή Φύση , δημιουργεί εσωτερική ταραχή , αναστάτωση , διαμάχη , προκειμένου να μας κάνει να αντιληφθούμε την έλλειψη κάλυψης των πνευματικών αναγκών και παρά τις προσπάθειες που κάνουμε να καταλαγιάσουμε την αίσθηση του ανικανοποίητου με κατάχρηση της κάλυψης των βιολογικών και διανοητικών αναγκών , η αίσθηση αυτή παραμένει μέσα μας .