Ρώμη κι ενδυμασία

Ρώμη


Η αρχή και το κέντρο του ρωμαϊκού κράτους ήταν η πόλη της Ρώμης στην κεντρική Ιταλία που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ.(εικόνα 1)Το αρχαιότερο πολίτευμά της ήταν η βασιλεία. Τον επόμενο αιώνα η Ρώμη υποδουλώθηκε για ένα διάστημα στους Ετρούσκους,ένα γειτονικό λαό με σημαντικό πολιτισμό.Το  509 π.Χ.ωστόσο,οι Ρωμαίοι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Από τότε και για τέσσερις αιώνες το πολίτευμά τους έγινε δημοκρατικό η Ρώμη εξελίχθηκε σε ισχυρή δύναμη. Οι κάτοικοι της κυριάρχησαν αρχικά σε όλη την Ιταλία.

Απο τότε και για τέσσερις αιώνες το πολίτευμά τους έγινε δημοκρατικό,  η Ρώμη εξελίχθηκε σε σημαντική δύναμη. Οι κάτοικοι της κυριάρχησαν αρχικά σε όλη την Ιταλία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο,ενώ προς Βορρά έφτασαν μέχρι την Αγγλία και στην Ανατολή μέχρι τη Μεσοποταμία,δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο κράτος του αρχαίου κόσμου.Παράλληλα από το 27 π.Χ.το πολίτευμα μετατράπηκε σε αριστοκρατικό.

781px-Albe_planlatium

Η ρωμαική αυτοκρατορία γνώρισε μεγάλη ακμή στους δύο μετα Χριστό αιώνες. Αργότερα, όμως,εσωτερικές ταραχές και εισβολές ξένων λαών οδήγησαν στην παρακμή της. Το ανατολικό τμήμα της επέζησε και αποτέλεσε τη λεγόμενη Βυζαντινή αυτοκρατορία, ενώ το δυτικό υποδουλώθηκε σε διάφορα γερμανικά φύλα.Το 476μ.Χ. θεωρείται ως το τέλος του δυτικού Ρωμαικού κράτους.Το έτος αυτό σηματοδοτεί συγχρόνως το τέλος του αρχαίου κόσμου και την αρχή του Μεσαίωνα.

Ο πολιτισμός των Ρωμαίων επηρεάστηκε πολύ από τον πολιτισμό των Ετρούσκων και των αρχαίων Ελλήνων. Στον τομέα της τέχνης οι Ρωμαίοι συνέχισαν την αρχαία ελληνική παραδόση, προσθέτοντας και νέους τρόπους έκφρασης. Ιδιαίτερα ανέπτυξαν την τέχνη του γλυπτού πορτρέτου, δηλαδή της πρωσοπογραφίας σημαντικών προσώπων. Τα πορτρέτα αυτά διακρίνονται για τον έντονο ρεαλισμό τους. Μεγάλη άνθηση γνώρισε και η ζωγραφική σε τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που συνέχιζαν την τέχνη των Ελληνιστικών χρόνων. Εκεί, όμως, που οι Ρωμαίοι διακρίθηκαν περισσότερο είναι στην αρχιτεκτονική μεγάλων οικοδομημάτων.Περίφημα είναι τα υδραγωγεία, τα αμφιθέατρα, οι θριαμβικές αψίδες,οι αγορές,τα λουτρά και τόσα άλλα έργα που χτίστηκαν σε όλη τη Ρωμαική επικράτεια.Τα έργα αυτά είχαν σκοπό,πέρα από την πρακτική χρησιμότητα των περισσοτέρων από αυτά,να τονίσουν το μεγαλείο της Ρώμης και να επιδείξουν τον πλούτο και τη δύναμή της.

Σε γενικές γραμμές,οι Ρωμαίοι,προσαρμόζοντας κύρια στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού στο δικό τους, δημιούργησαν το λεγόμενο ελληνορωμαικό πολιτισμό,τον οποίο μετέδωσαν στους λαούς της δυτικής Ευρώπης που κατέκτησαν. Ο πολιτισμός αυτός αποτέλεσε και τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Γενικά χαρακτηριστικά της ενδυμασίας

Η ρωμαική ενδυμασία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από εκείνη των αρχαίων Ελλήνων.Έτσι,η αμφίεση των Ρωμαίων μοιάζει με την Ελληνική αλλά υπάρχουν και ορισμένες διαφορές. Συγκεκριμένα,οι Ρωμαίοι προτιμούσαν περισσότερο το μαλλί απ’το λινάρι, επειδή ο κλίμα τους ήταν πιο ψυχρό.

Για τον ίδιο λόγο αλλά και για λόγους πολιτισμικούς (οι Ρωμαίοι, δε δέχονταν όπως οι Έλληνες, το γυμνό ή ελαφρά ντυμένο σώμα) φορούσαν περισσότερα ρούχα.Με τον τρόπο αυτό,όπως και με τις πιο βαριές πτυχώσεις ων υφασμάτων, το σώμα αποκτούσε μεγαλύτερο όγκο. Χρησιμοποιούσαν, εξάλλου,περισσότερα διακοσμητικά αξεσουάρ. Τα ενδύματα δήλωναν, επίσης, πολύ περισσότερο από την αρχαία Ελλάδα την κοινωνική τάξη των ανθρώπων.

Έτσι,υπήρχαν ρούχα που ξεχώριζαν τους Ρωμαίους πολίτες απο τους κατακτημένους.Φανέρωναν,επιπλέον,το αξίωμα ή την ηλικία εκείνου που τα φορούσε ρούχα εξακολουθούσαν,πάντως,να είναι βασικά παρόμοια και για τα δύο φύλα.

Caesar_augustus

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι με το πέρασμα του χρόνου η ρωμαϊκή ενδυμασία άρχισε να βασίζεται περισσότερο στα ραμμένα και κομμένα ενδύματα και λιγότερο στα ρούχα που τυλίγονται γύρω από το σώμα.

Η ρωμαική ενδυμασία αποτέλεσε ουσιαστικό στοιχείο της εξέλιξης της παγκόσμιας ενδυμασίας, γιατί επέδρασε στη φορεσιά των λαών της Ευρώπης που ανήκαν στη Ρωμαική αυτοκρατορία.

Χαρίκλεια-Χάρις Γουρλώνη

κοινωνική λειτουργός/κοινωνικές επιστήμες/σχεδιάστρια μόδας

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -