Η τύφλωση της προκατάληψης της επιβεβαίωσης (Confirmation Bias) σ ένα ανέκδοτο.


Ένας ομιλητής στεκόταν μπρος σ’ ένα πλήθος από αλκοολικούς κι ήταν αποφασισμένος να τους αποδείξει, μια για πάντα, ότι το αλκοόλ ήταν ένα κακό που δεν μπορούσε με τίποτε να συγκριθεί.

Πάνω σ’ ένα τραπέζι είχε δύο επιφανειακά όμοια δοχεία από διάφανο υγρό. Το ένα περιείχε καθαρό νερό και το άλλο ήταν γεμάτο με οινόπνευμα.

Έβαλε μέσα στο δοχείο με το νερό ένα σκουλήκι που όλοι το έβλεπαν να κινείται και να γυρίζει απ’ τη μια πλευρά του δοχείου στην άλλη. Ύστερα πήρε το ίδιο σκουλήκι και το έριξε μέσα στο δοχείο με το οινόπνευμα. Το σκουλήκι ψόφησε αμέσως, εκεί μπροστά στα μάτια όλων.

“Ορίστε!” Φώναξε ο ομιλητής. “Τι συμπεράσματα βγάζουμε απ’ αυτό;”

Μια φωνή στο βάθος της αίθουσας ακούστηκε καθαρά να λέει:

“Εγώ κατάλαβα πως αν πίνω δεν θα πιάσω σκουλήκια μέσα μου”.

***
Η πλάνη του μυαλού στην οποία έχουμε την τάση να δίνουμε έμφαση σε πληροφορίες που στηρίζουν τα πιστεύω μας, ενώ υποσυνείδητα αγνοούμε ή απορρίπτουμε πληροφορίες που τα αντικρούουν λέγεται “προκατάληψη της επιβεβαίωσης”. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι “αλκοολικοί των fake news”, ακόμη και σήμερα, δεν βλέπουν το οφθαλμοφανές.

Εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι οι απόψεις σας είναι προϊόν μακρόχρονης ορθολογικής ανάλυσης, αλλά στην πραγματικότητα διαμορφώνετε απόψεις στρέφοντας την προσοχή σας σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύατε, αγνοώντας τα δεδομένα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ήδη διαμορφωμένες πεποιθήσεις σας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι θέλουν να ακούσουν κάτι καινούργιο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που λαχταρούν είναι κάτι που ήδη ξέρουν… Δεν θέλουν νέες αλλά παλιές πληροφορίες, που να τους επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη νομίζουν πως ισχύει.

Θέλουμε να έχουμε δίκιο σχετικά με τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, κι έτσι αναζητούμε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας και αποφεύγουμε αποδείξεις και απόψεις που συγκρούονται με τις πεποιθήσεις μας.
Κάντε ένα απλό πείραμα. Παρατηρήστε τον τρόπο που γκουγλάρετε για να βρείτε κάτι, δηλαδή πως θα το εκφράσετε και στη συνέχεια πως επιλέγεται από τη λίστα των αποτελεσμάτων. Ποια είναι τα κριτήριά σας;

Περισσότερα για το θέμα στο πολύ καλό άρθρο: https://antikleidi.com/2018/06/30/confirmation-bias/

Και μην ξεχνάτε πρώτα να τσεκάρετε τα : ellinikahoaxes


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -