Πρόσθετο υλικό του βιβλίου “HOAX – Οδηγός επιβίωσης στην εποχή της παραπληροφόρησης. “



Bonus υλικό

Όλα τα links που αναφέρω στο βιβλίο συγκεντρωμένα με τάξη ανά κεφάλαιο ΕΔΩ

Σας παραθέτω επίσης προς ανάγνωση μερικά από τα άρθρα που αναφέρονται στο βιβλίο και κάποια ακόμη που θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμα:

Δείτε ακόμη μια ομιλία-σεμινάριό μου που περί Phishing, like farming, clickbait, scam, fake news & άλλα καλούδια που διοργάνωσε η φιλοσοφική ομάδα “Κήπος Θεσσαλονίκης”

Διαβάστε όλα τα “μυθοκτονικά” άρθρα μου στα Ellinikahoaxes

Ένας θρύλος του 19ου αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια χαμογελαστά και της είπε :

«Ωραία μέρα σήμερα !»

Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω, κοίταξε ψηλά τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία. Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα τότε βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε:

« Τι ωραίο και ζεστό το νερό ! Θες να κολυμπήσουμε μαζί ; »

Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και πράγματι ήταν ζεστό.

Μπήκαν λοιπόν και οι δυο τους στο νερό και κολυμπούσαν για αρκετή ώρα, όταν ξαφνικά το Ψέμα, βγήκε από το πηγάδι, φόρεσε τα ρούχα της Αλήθειας και εξαφανίστηκε.

Η αλήθεια βγαίνει από το πηγάδι (1898), του Édouard Debat-Ponsan, είναι μια αλληγορία του αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη ενάντια στο ψέμα και τον αντισημιτισμό, ως υπενθύμιση της υπόθεσης Ντρέιφους που διέλυσε τη Γαλλία για τέσσερα χρόνια. Ο πίνακας ανήκε κάποτε στον μυθιστοριογράφο Émile Zola, ο οποίος υπερασπίστηκε τον κατηγορούμενο Alfred Dreyfus σε άρθρα του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου ενός, με τίτλο J'accuse , το οποίο εμφανίστηκε το 1898.

Η αλήθεια βγαίνει από το πηγάδι (1898), του Édouard Debat-Ponsan, είναι μια αλληγορία του αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη ενάντια στο ψέμα και τον αντισημιτισμό, ως υπενθύμιση της υπόθεσης Ντρέιφους .

Η Αλήθεια θυμωμένη βγήκε γυμνή, τρέχοντας παντού ψάχνοντας για το Ψέμα να πάρει πίσω τα ρούχα της. Ο κόσμος που την έβλεπε γυμνή, γύριζε το βλέμμα του αλλού είτε από ντροπή είτε από θυμό. Η φτωχή Αλήθεια ντροπιασμένη επέστρεψε στο πηγάδι και χώθηκε εκεί για πάντα.

Έκτοτε το Ψέμα γυρίζει ανενόχλητο ντυμένο σαν Αλήθεια ικανοποιώντας τα τερτίπια του κόσμου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει να δει τη γυμνή Αλήθεια.

Η αλήθεια που βγαίνει από το πηγάδι κραδαίνοντας ένα μαστίγιο για να τιμωρήσει την ανθρωπότητα, είναι πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Jean -Léon Gérôme (1896). Η κοπέλα απεικονίζει την « γυμνή αλήθεια» ( la vérité nue). Ο πίνακας  πιθανότατα εμπνεύστηκε από την γνωστή έκφραση του Δημόκριτου: “Ἐτεῇ οὐδέν ἴδμεν· ἐν βυθῷ γάρ ἡ ἀλήθεια  «στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα· γιατί η αλήθεια είναι σε μια άβυσσο».  Το σίγουρο είναι ότι η αλήθεια είναι συνήθως καλά κρυμμένη, θέλει κόπο για να την ανακαλύψεις και να την φέρεις στην επιφάνεια.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -